Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

Değişen dünyamızda

22 Ocak 2022 - 12:19

Analog’tan Dijitale geçen zamanı yaşamış biri olarak öğrenme çağımızda ulaştığımız bilgilerin ‘doğruluğunu sorgulama’ ile ilgili normallerimiz bugünlerdeki gibi olmadığını söyleyebilirim.
Her ne kadar ‘kaynak’larımız sağlamsa da aralarında yanlış ya da şişirilmiş olanları da çıkardı. Böyle durumlarda ‘iyi’ ile ‘kötü’ ayrımını yapanlar bizleri bu konuda uyarırlardı. O kaynakların arasında da sözünü ettiğim ‘kötü’ler daha kısıtlı bir bölgede (en azından basılı olduğu sayı miktarı) ile sınırlı kalıyordu.
Daha sonraları fotokopinin yaygınlaşması ile kitaplar basılı oldukları sayılardan daha fazlaya doğru artış göstermeye başladılar.
Aynen şarkıdaki gibi ‘Biz büyüdük ve kirlendi dünya’… Dijital dünya ise (avantajları bir kenara) dezavantajları ile bizleri başka bir bilince sevk ediyor.
Eskilerin bir kitapta yazılı bir bilgiyi okurken ‘acaba okuduğum bu bilgi doğru mudur?’ diye sıklıkla düşündüklerini düşünmüyorum. Düşünseler bile en azından okudukları kitabın kapağına bakarak basan yayın evi, yazar hatta basım versiyonuna kadar bir sürü önemli bilgiye ulaşabliyorlardı. Verilen bilgilerin kaynaklarını dip notlarından ulaşabiliyorlardı. Verilen bilgiler onları tatmin etmezse de en kötü ihtimalle kitabı kütüphanelerinden çıkarıp atıyorlardı.
Dijital çağda ise bu böyle kolay değil ne yazık ki… Öncelikle bir yakınımızın paylaşımı olarak bize gönderilen ya da gözümüzün takıldığı bir gönderideki bilgileri ‘kimin yazdığı’ belli değil. Nereden ve hangi yolla/amaçla dolaşıma katıldığı da… Dijitize çağın ‘hız’ bazlı yayılımı ne yazık ki yanlış bilginin de aynı oranda kümülatif artmasına sebep oldu ve olmakta da…
Her gün internette yazılan bilgi yığınından müziK sever olarak gözüme sıklıkla ilişen bir bilgi var. Kim bilir belki sizler de bu bilgiyi paylaşmışsınızdır; Notaların isimleri…
Bir müzik sever olarak notaların isimlendirilmesi süreci ile ilgili bilgilerimi ileteyim; Notaların ilk isimlendirilmesi M.S. 5. yy'da Filozof Boethius tarafından yapılmış. İlk olarak 'harf' sistemi ile notaların isimlendirilmiş. A(La), B(Si), C(Do), D(Re), E(Mi), F(Fa), G(Sol) olarak kullanılmış. (O zaman doğadaki ilk sesin La olduğunu düşündüklerinden başlangıç sesi olan La'ya A harfini vermişler; Do'ya değil. Bu da ayrı bir araştırma, sunum ya da yazı konusu </p>
                            </div>
                                                        <div class=

YORUMLAR

  • 0 Yorum