Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

Madam Anahit

08 Kasım 2016 - 11:25

Anahit Yulanda Varan bilinen adı: Madam Anahit (d. 1917, ö. 29 Ağustos 2003 İstanbul) Akordeon sanatçısı, oyuncu.

Piyano tutkunu olan annesinin izinde yürüyen ve Beyoğlu'nun, özellikle de Çiçek Pasajı'nın en renkli simalarından olan Madam Anahit, 16 yaşındayken Ermeni Eseyan Lisesi ikinci sınıfındayken, okul korosuna katılarak, yaşamının müzikle olan bitmez dansına başladı.

Liseden mezun olunca, akordeon çalan bir Rum'a aşık olmasıyla ilgi duyduğu bu enstrümana sarılarak ölene dek bırakmadı. Müzik tutkusu üst üste iki müzisyenle evlilik yapmasında da gözlemlenmektedir. Eşinin ölümünden sonra, iki çocuğuna bakmak amacıyla düğün, davet vb. topluluklarda ekmek parası kazanmak için akordeon çalmaya başladı.



Sinema filmlerinde tanınan sanatçı; Arkadaş, 24 Saat, Öğretmen gibi birçok filmde rol aldı.


Madam Anahit, birçok kez gazeteci ve televizyoncuların ilgi odağı oldu, röportaj ve belgesellerde konu edildi.

Bir röportajında, hayranı olduğu Johnny Weismuller'in filmine gitmenin kendisi için hayal olduğu bir dönemde, aktörün İstanbul'a gelerek, Çiçek Pasajı'nda birlikte dans ederek, gazetelere manşet olmalarını anlatır.

Hollanda Televizyonu'nda yaşam öyküsü yayımlanmış olan Madam Anahit; Aşkın Nur Yengi'nin ve Grup Gündoğarken'in çektiği kliplerde de rol aldı.

Oldukça duygusal olarak ifade edilen sanatçı, son günlerine kadar makyajını eksik etmemiştir.

İkinci eşinden olan oğlu Onnik Varan'ın iddiasına göre; babası annesinden ayrılıp Fransa'ya yerleşmiş, orada Fransız bir kadınla evlenmiş ve bir oğlu olmuştur, bu kişi; Alain Delon'dur.

Madam Anahit; ölümüne yol açan mide kanseri hastalığındayken bile ara sıra Nevizade'ye çalışmaya gider, dört gardrobu dolduran elbiselerini özenle korurdu.

Sinema, tiyatro, siyaset ve moda dünyasının birçok tanınmış ismi Madam Anahit'e ilgi göstermiştir. Anahit Yulanda Varan, Çiçek Pasajı, Taksim ve Beyoğlu'nun unutulmaz bir simgesi olmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum