Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

Mavi Kan ....

25 Nisan 2019 - 10:29

Bir kere bile iğne yaptırdı iseniz hayatınızı bu hayvana borçlu olabilirsiniz. İlaç sektöründe aşı, ilaçlar, vücuda takılacak yapay organlar gibi malzemelerin mikroplardan arındırıldıklarına emin olmak için at nalı yengecinin kanından alınan bir madde kullanılır.

Bu yengeç sığ sularda, kirli denizlerde yaşadığı için litre başına milyarlarca zehirli bakteriye maruz kalır. Bağışıklık sistemleri bu tehdit karşısında antikor üretemez ama onun yerine kanlarında bulunan “limulus amebocyte lysate” ya da kısaca “LAL” denen maddeyi kullanır. Bu madde zehirli bakteri, virüs ve diğer patojenleri çevreleyerek etkisiz hale getirir.

ABD Besin ve İlaç Müdürlüğü (FDA) tarafından onaylanmış her ilaç, LAL kullanılarak test edilmiş olmak zorunda, örneğin kalp pilleri ve protez cihazlar gibi cerrahi implantlar...

Kanlarında oksijen taşıyan hemoglobin değil onun yerine bakır kullanan hemosiyanin vardır. Bu nedenle kanları mavidir. Bu mavi kanın litresi ise 15 bin dolar civarındadır ve elde etmek için yengeci öldürmeye gerek yoktur.

Hasat yapılır laboratuar ortamında toplam kanın yüzde 30" u alındıktan sonra doğal ortamına bırakılır. Hayvan kendini toparlar ve yaşamına kaldığı yerden devam eder.

Her ne kadar geride bırakılan kan miktarı onların yaşaması için yeterli olsa da, geri bırakılan yengeçlerin %10-30 arasının hayatta kalamadığı hesaplanmaktadır. Dahası, geri salındıktan sonra hayatta kalabilmeyi başaran dişi yengeçler de, hiç yakalanmayanlara kıyasla daha az üreyebilmektedir.

Bugün yuttuğumuz haplardan tutun, içtiğimiz şuruplara kadar ilaçların testlerin hepsinde bu yengecin kanı kullanılır. Tıbbi amaçla kullanılacak herhangi bir şeye mikrop bulaşıp bulaşmadığını anlamak için bir miktar LAL’e maruz bırakmak yeterlidir. Pıhtı oluşmazsa sorun yok demektir...

The Book of General Ignorance

John Lloyd/John Mitchinson ....


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum