Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

O'Hare Havaalanı ...

06 Nisan 2019 - 10:57

Geçtiğimiz yüzyılın başında tarihin en büyük gangsterlerinden sayılan Al Capone'un "Kolay Eddie" lakaplı bir avukatı vardı. Yasalardaki boşlukları çok iyi fark eden "Kolay Eddie" büyük gangsteri defalarca tutuklanmaktan kurtarabilmiş, eskilerin deyimi ile "hin oğlu hin" bir adamdı.

Capone bu çabalarını cömertçe ödüllendirdiği için muazzam lüks bir hayat yaşayan "Kolay Eddie" , aslında Capone'nin yaptığı haksızlıklar , zulüm ve katliamlardan son derece rahatsız vicdanının sesinden boğulmuş bir adamdı.

Kendisini eleştirenlere çok sevdiği oğlunu daha iyi şartlarda yetiştirebilmek için katlandığını söylüyordu ama oğluna iyi bir isim ve onur bırakmayacağının da pekala farkında idi.

Bir gün "Kolay Eddie”nin canına tak etti ve savcılığa giderek Capone hakkında bütün bildiklerini iiraf etti. İşini artık “iyi” yapmaya karar vermişti ama ödülü karanlık bir sokakta sırtından vurularak öldürülmek oldu.

Vurulmadan önce öldürüleceğini bildiğini eşine söylemiş ve ölmekten korkmadığını artık oğluna iyi ve onurlu bir isim bırakabileceğini söylemişti. Öldüğü zaman cebinden kendi yazdığı bir şiiri çıkardılar:

Bir kez kurulur yaşamın saati,

ve hiç kimse bilemez, 

geç mi yakın mı 

akrep ile yelkovanın duracağı anı.

"Şimdi" senin sahip olabildiğin tek an.

Sev, tutku ile kullan tabi 

ama kuşku ile de yaşa 

bir anda duracak olan zamanı.

"Kolay Eddie" öldürüldükten 5 yıl kadar sonra Amerikalı savaş pilotu Butch O'Hare havada görevde iken dehşetle yakıt tankının dolu olmadığını fark etti. Hemen havalandığı uçak gemisini durumdan haberdar etti ve "geri dön" emrini aldı.

Devriye uçak grubundan ayrılıp geri dönerken savunmasız bir Amerikan yük gemisine saldıran Japon uçak filosunu fark etti ve terddüt etmeden düşman uçaklarına saldırdı. Bunu yaparken kendi hayatını hiç düşünmemişti. O denli kararlı ve etkili bir saldırı yaptı ki japon uçakları başka Amerikan uçaklarının da geleceğini sanarak kaçtılar.

Arada O'Hare paraşütü ile yakıtı bitmiş düşmekte olan uçağını terk etmeden önce tam beş tane Japon uçağını da düşürebilmiş idi. Onur madalyası ile ödüllendirilen Teğmen bir yıl sonra bir başka çatışmada uçağı düşerek öldü ama bugün Chicago şehrinin hava alanının ismi O'Hare Hava alanıdır.

Butch O'Hare, "kolay Eddie" lakaplı Edward O'Hare'nin oğlu idi.

Demek ki gangsterin avukatı olan babası, ölümü ile kendi oğluna işini dürüst onurlu ve iyi yaparak iyi bir isim bırakabileceğini öğretebilmişti....


Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

YORUMLAR

  • 0 Yorum