Merve ÖZGÜNEŞ

Merve ÖZGÜNEŞ

Sanat ve Hayat
[email protected]

Çağa Uyan:Dijital Hamlet

10 Ocak 2021 - 11:36


Sezonun ilk oyununu izlediğim haftadan herkese merhaba! Sonunda bir oyun izledim diye nasıl mutluyum anlatamam sizlere… Tüm dünyada gündem gene yoğun, bizdeki en büyük gündem ise aşı! “Aşılar yetecek mi?, Yetmeyecek mi? Hangi aşıyı olmalıyız?”  Bunların hepsini bir kenara bırakıyorum ve sahnelerin kapalı olduğu şu günlerde dijital sahnelerin hayatımıza girişiyle birlikte sezonun ilk oyununu izledim ve hemen sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yeni sezonun ilk tercih ettiğim oyunu“Hamlet”oldu. Birçok Hamlet uyarlaması izledim. William Shakespeare’in ölümsüzve zamansız eserlerinden biri olan “Hamlet” , birçok sahnede farklı şekillerde uyarlanmıştır. En son izlediğim ve sizlerle daha önce paylaştığım bir yazımda bahsettiğim en sevdiklerimden biri olan Moda Sahnesinin “Hamlet”i idi. Fakat bu sefer izlediğim Hamlet hepsinden farklı bir Hamlet. Bugüne kadar uyarlananlar arasında iki çağa vurgu yapan dekoru ve oyuncularıyla birlikte kısa bir anlatımla karşımıza çıkıyor. Türk Tiyatrosu’nun en dikkat çeken isimlerinden biri olan İbrahim Çiçek tarafından uyarlanan ve yönetilen oyun, farkını ortaya koyuyor.  Hamlet ve Ophelia’nın arasındaki ihaneti, hayal kırıklığını 19 dakika gibi kısa bir süre içerisinde seyircisine anlatıyor. Oyunun uyarlamasını sadece metin üzerinde değişikliklerle değil, kostüm ve sahne dekoruyla da farkını ortaya koyarak, dijital çağ vurgusu yapıyor. Sahne dekorunda kurulan büyüklü küçüklü aynalar hayatın sahneden yansımasına vurgu yaparken aynalar arasında yer alan kameralar ise günümüze vurgu yapıyor. Kült bir eser olan Hamlet dikkat çeken dekoruyla döneminden çok günümüz Hamlet’i olarak var oluyor. Oyuncuların kostümlerine dikkat ettiğinizde hem Hamlet karakterinin hem de Ophelia’nın kostümlerinde üst kısımlar dönem kıyafetlerini andırsa da altlarına giydikleri deri pantolonlar günümüz çağına daha çok uyuyor. Oyun içinde kullanılan, şimdilerde ise tüm yaş gruplarının elinden düşmeyen cep telefonu ile dijital çağın dikkat çeken son vurgusu oluyor. İki çağa da vurgu yapan oyun tam bir İbrahim Çiçek farkı diyebilirim. İbrahim Çiçek’in Hamlet’ine hayat veren Cem Yiğit Üzümoğlu ilk olarak sahnede durağan gelse de sonradan kendine gösteren bir performans sergiliyor. Hamlet’in Ophelia’sına hayat veren Damla Sönmez ise her rolün hakkını veren bir oyuncu. Emeği geçen herkesin yüreğine sağlık. Alkışları her ne kadar duymasalar bile tüm alkışlar sizlere. Alkışınız bol yerine şuan ki durumda izleyeniniz bol olsun demeli sanırım. Yine de alkışınız bol olsun. Oyunu Zorlu PSM Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz. Kendinize kısa bir zaman ayırarak evde olduğumuz şu günlerde bir soluk almalısınız derim.
İlk gösterimi 7 Ocak 2021’de William Shakespeare’in Hamlet’i ile yapan Zorlu PSM “Dijital Sahne” adı altında tiyatronun kült eserini her hafta Youtube kanalı üzerinden ücretsiz olarak sanatseverlerle paylaşacak. Her hafta seyircisine sunacağı kısa metin hikâye formatıyla dijital üzerinden bizlerle buluşmaya devam edeceğini duyurdu. Hamlet ile başlayan yeniçağa uyan dijital platform serisinin devamını takip etmek için sabırsızlanıyorum.  Tüm oyunları ücretsiz olarak takip edebilirsiniz. Bu fırsatı yaratan ve “Dijital Sahne” adı altında seyircisi ile buluşan Zorlu PSM ekibine bin teşekkür.
Sezonda izlediğim ilk oyundan bahsederken, içimde oyun izlemenin verdiği bir rahatlama ilebirlikte mutsuzluk var. İzlediğim oyun kısa ve güzel bir uyarlama olsa da sahne üzerinde seyirci koltuğunda izlemeyi isterdim. Oyun sonunda ise oyuncuların hak ettiği alkışı duymalarını tercih ederdim. Her şey dijitalleşebilir. Fakat Tiyatro dijitalleşmemeli. Tiyatro bu değil! En kısa zamanda Tiyatro sahnelerinde buluşmak dileğiyle.
Sevgiyle, Sağlıkla ve Sanatla kalın…
Sevgilerle,
Merve ÖZGÜNEŞ
OYUNCU
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum