Merve ÖZGÜNEŞ

Merve ÖZGÜNEŞ

Sanat ve Hayat
[email protected]

Dikkat Çeken Farkındalık… "Mucize Doktor"

21 Ekim 2019 - 08:46

 

Geçmişte ve günümüzde insanlarla iletişim kurmanın en iyi yollarından biri televizyon. İnsanlar televizyonu,  hayatın getirdiği stresten uzaklaşmak, yorgunluğu atmak ve kafa boşaltmak için kullanıyorlar. Adeta bir meditasyon aracı da diyebiliriz. Ekranda her gün çeşit çeşit diziler mevcut. Son zamanlar da ekranın en dikkat çeken işlerinden biri de mucize doktor adlı dizi projesi. 

  Kore yapımı olan Good Doctor adlı projeden uyarlanan Mucize Doktor ekranda farklılık yaratıyor. Televizyonu farkındalık yaratmak adına kullanan en iyi dizi projesi diyebilirim. Tüm Dünya genelinde otizme karşı farkındalık oluşturmak ve toplumsal bir bilinç kazandırmak için sanatın, sinemanın, televizyon ve tiyatronun katkısı tartışılamaz bir gerçek. Otizmli bir insanın yaşamını, hassasiyetlerini farkında olmadan aslında bir dizi ile öğreniyoruz.  Otizmli kişilere karşı toplum bilinci kazandırmak için Türkiye bu konuda biraz geç kalmış sayılır. Kültür sanat, sinema, televizyon aracığıyla insanlara ulaşmak ve bir şeyleri anlatmaya çalışmak çok doğru bir yol diyebilirim. Bugüne kadar televizyondaki projeler içerisinde bu kadar açık ve net bir şekilde direkt olarak seyirciye verilmemişti. Bu konuda büyük bir boşluk yaşıyorduk ki, Fox Tv ekranlarında yayın hayatına başlayan Mucize Doktor adlı dizi ile yeni bir gelişim yaşamış olduk. Otizmin bir hastalık veya bir engel olmadığını, otizmli kişilerin bizden farkı olmadığını, insanlara anlatmanın en iyi yolunu seçmişler diyebilirim. Otizmli Ali karakterine Taner Ölmez hayat veriyor. Taner Ölmez’in oyunculuğu kesinlikle etkileyici. İlk izlediğim bölümden itibaren, Ali ile empati kurmaktan kendimi alamıyorum. Ali’nin altıncı hissinin gücü, kuvvetli matematik zekâsı, dürüstlüğü, iyiliği insana aslında kendini sorgulatıyor. Gerçek hayatta var olan karakterleri ekran aracığıyla, insana yansıtıldığını unutmamak gerek. Dizi projeleri ve karakterler kurmacadır ama hayatın içinden alınmıştır.  Otizmli olmak, çoğu zaman kimsenin görmediğini, duymadığını, hissetmediğini hissetmek, duymak ve görmektir. Özellikle dizinin belirli sahnelerinde otizmli bireylerin gündelik hayatları içinde yaşadıkların sorunlara dair küçük öğretici ve hayat kurtaran bilgileri işlediklerini görmek sevindirici. Böylelikle insanlar daha hassas olmaları gerektiğini öğreniyor. Dizideki Ali karakteri ile yüksek sesle konuşmak, bağırmak, kalabalık ortamlarda bulunması bile karakterin içinde bir karmaşaya sebep oluyor. Uyarlama senaryoyu kaleme alan Pınar Bulut ve Onur Koralp’in kalemine sağlık her sahnedeki farkındalık yaratacak detaylar mükemmel işleniyor.

  MF Yapımın üstlendiği projenin yönetmen koltuğunda, Yusuf Pirhasan oturuyor. Muzice Dokor, Taner Ölmez, Onur Tuna, Murat Aygen, Sinem Ünsal, Özge Özder, Hazal Türehasan, Fırat Altunmeşe, Bihter Dinçel, Hayal Köseoğlu, Korhan Herduran ve Reha Özcan’ın yer aldığı güçlü bir kadroya sahip.  Her Perşembe akşamı Fox TV ekranlarında izleyicisi ile buluşan dizide emeği geçen, tüm ekibin emeğine, yüreğine sağlık. Umarım farkındalık yaratacak projelere ekranlarda daha sık yer verilmeye başlanır. Reytingi bol, yolu uzun soluklu olmasını dilerim. Eğer siz hala izlemediyseniz, ilk bölümden itibaren izlemeye başlayın derim. “Otizmin Farkındayız, Onların yanındayız.”

Sevgilerle, 

Merve ÖZGÜNEŞ

OYUNCU

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum