Merve ÖZGÜNEŞ

Merve ÖZGÜNEŞ

Sanat ve Hayat
[email protected]

Gerçek ve Hayalin Hüzünü…   Bir  ARZU TRAMVAYI  Yolculuğu

15 Eylül 2019 - 10:08

Arzu Tramvayı’nı bu kadar önemli kılan şey sadece oyuncu kadrosu değil tabi ki. Tennessee Williams tarafından yazılan oyun,  tiyatro için bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Dünya klasikleri arasında gösterilen,  Tennessee Williams’ın yazdığı en ünlü oyunlardan biri. Arzu Tramvayı, yazara 1948 yılında drama dalında Pulitzer ödülü kazanmıştır. Usta yönetmen Elia Kazan tarafından sahneye konan oyun,  erkeklerin ön planda olduğu bir dönemde kadınların yaşantılarına odaklanmasıyla dikkatleri üzerine çekmiş. Broadway’de yankı uyandıran Arzu Tramvayı, tiyatro sahnesinden sonra, yine Elia Kazan tarafından beyazperdeye taşınmış ve Hollywood ‘da ki yerini almış.  Beyaz perdeye uyarlanan film 4 dalda Oscar, 2 dalda Altın Küre, BAFTA, Venedik Film Festivali Özel Jüri Ödülü gibi pek çok ödülün de sahibi. Türkiye’de ilk olarak 1982 yılında Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter tarafından sahnelenen oyun, yıllar sonra yeniden izleyiciyle buluştu. Yeni sezonda da sahnelenmeye devam edecek oyunun Yönetmen koltuğunda, Hira Tekindor oturuyor. Güçlü oyuncu kadrosunda, Zerrin Tekindor, Onur Saylak, Şebnem Bozoklu ve İbrahim Selim yer alıyor.





 “Blanche'ın dünyası alt üst olduğunda, kız kardeşi Stella'nın New Orleans'taki tek odalı evinden başka gidecek yeri yoktu. Fakat Stella'nın kocası Stanley ve içindeki ilkel öfkesi Blanche'ı sıcak bir savaşın içine sürükleyecekti. Yanında bavulu, içine doldurduğu geçmişi ve umutlarıyla Blanche, onu son durağına götürecek, Arzu Tramvayı'na biner.”

  Oyun size hiçte yabancı gelmeyecek, hayatın içinden tanıdık izler ile buluşmaya hazır olun derim. En acı yanı oyunun yazıldığı ve sahnelendiği yıllı düşündüğümüzde, günümüzde hala değişen hiçbir şeyin olmadığı. Oyun seyirciyi gerçeklik ve hayal dünyası arasında bir sorgulamaya itiyor. Gerçekler mi daha acıdır yoksa istenilen, hayal edilen hayatların anlatılması mı? Blanche yıllar sonra kız kardeşi Stella’nın yanına gelir ve kılıktan kılığa, duygudan duyguya girerken, seyirciyi de kendi duygusal karmaşasının içine sürükler. Blanche’i bir an utangaç, bir an kompleksli, bir an da nezaket takıntılı  yada arzusuyla cezalandırılmış izlerken, onunla empati kurup, kendinizi onun yerine koyacaksınız. Blache’in en büyük korkusu hayatta yalnız kalmak. Bu korkusu doğrultusunda hareket eden Blanche’in aslında tek istediği şey yalnız kalmamak. Kendisini sevecek, birlikte huzurlu bir yuva kurabileceği partneri bulabilmek. Birbirini seyreden olaylar silsilesi arasında, kız kardeşinin eşi Stanley’in yardımlarıyla Blacnhe’in nasıl delirdiğine şahit olacaksınız. Arzu Tramvayı, Sizi hayatın içine sürükleyecek, sorgulatacak oyunlardan. Duygusal ağırlıkta, ağır bir oyun izleyeceğinizin altını çizmeliyim. Oyunun temposu ara ara düşse de seyirciyi kendi içinde tutuyor.  Zerrin Tekindor, oyunculukta devleşen, zarafeti ve naifliği ile sahneye çok yakışan bir usta. Blanche karakterinin, Zerrin Tekindor ile buluşması ortaya mükemmel bir performans çıkarmış. Tekindor, performansı ile tek başına alkış almayı sonuna kadar hak eden bir oyuncu. Oyunun dekoru ve kostümleri ise seyirciyi o döneme götürüyor.

 Tiyatronun dönüm noktası olarak kabul edilen, Tennesse williams’ın Arzu Tramvayı’nı hala izlemediyseniz, yeni sezonda kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederim. Emeği geçen herkesin emeğine, yüreğine sağlık… Alkışları bol olsun. Sevgilerle…

Merve ÖZGÜNEŞ

Oyuncu

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum