Merve ÖZGÜNEŞ

Merve ÖZGÜNEŞ

Sanat ve Hayat
[email protected]

Modern Çağda Popüler Olmak…

01 Aralık 2019 - 11:02

“ÇOK SATANLAR”

  Bu hafta, “House of Cards” Altın Küre dahil sayısız ödüle sahip efsanevi dizinin yazarı Laura Eason’ın “Sex With Strangers” adlı oyunun uyarlaması olan “Çok Satanlar” ile karşınızdayım. Bu oyun DasDas sahnedeki ilk oyunum. Güzel sahneleri var eden ve sanata katkıda bulunan herkese bin teşekkür iyi ki varsınız. “Çok Satanlar”  iki kişilik sorgulayıcı hikayenin kadrosunda Ahmet Tansu Taşanlar ve Oya Unustası yer alıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Volkan Yosunlu oturuyor. 2019- 2020 sezonunda da evi DasDas sahnede perde açmaya devam ediyor.

  Oyun, çağın en büyük sorunlarından interneti, popülerliği, başarılı olmanın yollarını ve kadın-erkek ilişkilerini sorguluyor ve sorgulattırıyor. Oyunun konusu size hiç yabancı gelmeyecek. İnternet üzerinden blog sayfasından yayınladığı müstehcen anılarıyla şöhreti yakalayan Ethan ve edebi yeteneğine rağmen tanınmamış bir yazar, kendi içine çekinik ve başarısızlıktan korkan yetenekli bir kadın Olivia’nın aşklarına tanık oluyorsunuz.  Aslında oyun için bir mesaj vermekten daha çok bireysel kaygıları merkeze aldığını söyleyebilirim. Öte yandan sosyal medyada ünlü olmak, bireysel marka haline gelmek gibi konulara da selam çakıyor. Oyunun küçük bir sahnede yer alması bence çok tatlı ve samimi olmuş. Oyunda kullanılan dekorlar ve kostümler oldukça sade ve yerinde tercih edilmiş diyebilirim. Ahmet Tansu Taşanlar’ın oyunculuğu şahaneydi. Kendisini tiyatro sahnesinde ilk kez izledim. Bundan sonra da başka bir oyunu olursa da izlerim. Oya Unustası’nın oyunculuğu da başarılıydı. Sadece bazı anlarda, doğallıktan çıkıp " –mış’a" kaçması beni oyundan kopardı. Belki de kendisinin handikabı Ahmet Tansu Taşanlar’ın iyi oyunculuğundan dolayı göze batıyor da olabilir. Kendisi “ – mış”  anlarını doğallaştırdığı zaman performansı yüzde yüzlük ve tadına doyum olmayan bir performans haline geleceğine eminim. Oyunun mizanseni içerisinde sahne geçişleri çok keskindi. Beyazdan siyaha direk geçişler ile kurgulanmış. Belki biraz daha yumuşak geçişler ile siyah ve beyaz arasında grinin tonlarına sahip olsa daha etkili olabilir ve seyirciyi hiç koparmadan, sürüklemeden hep anda tutabilirdi.

  Oyun, salt komedi bir oyun değil. Oyunda sizi gülümseten, kahkaha attıracak yerler de yok değil. Hırsın sınırları neler? Kısa yoldan ulaşılan zaferler için çağa ayak uydurmalı mı? Başarılı ve popüler olmak için nelerden taviz verebilirsiniz? Bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, yapmanız gereken çok basit. Çok satanlar oyununa gidin ve yerinizi alın. O zaman bu soruların, cevaplarını kendi içinizde bulacaksınız. Oyunda emeği geçen herkesin emeğine, yüreğine sağlık. Alkışları bol olsun.

Sevgilerle,

Merve ÖZGÜNEŞ

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum