Merve ÖZGÜNEŞ

Merve ÖZGÜNEŞ

Sanat ve Hayat
[email protected]

Yeni Gelişmeler…

31 Ekim 2020 - 12:23

Çok sakin ve ağırkanlı bir şekilde ilerliyoruz. Yeniden başa döndüğümüz şu döngü içerisinde, tüm Dünyada kontrol altına alınamayan korona virüs sebebi ile yeniden kısıtlamalar başladı. Almanya’da sokağa çıkma yasakları geliyor ve yeniden eve kapanmaya hazırlanıyorlar. Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, her ne kadar duyurularında mesai saatlerinin ayarlanmasını, insanların temastan kaçınmasını, toplu taşımaların doluluk oranının kontrollü olmasını duyursa da dönüp baktığımızda hiçbir şey değişmiyor. İş yerlerinin çalışmalarınıevden yürütmesi gerekirken, çalışanlarını iş yerlerine çağıran işverenlerin olduğunu anlamamız için trafiğe bakmamız yeterli.

  Mart ayının başında yaşadığımız evlere kapanma sürecimizin yeniden yaşanmasını maalesef ki ülke ekonomimizin kaldırmayacağı su götürmez bir gerçek. İş yerlerinin en azından bunu göz önüne alarak biraz daha akıllıca hareket etmesi gerekiyor. İşlerini evlerinden yürütülebilecek çalışanlar iş yerlerine getirilmemeli. Home Office sistemi ile çalışma şekline yüzde yüz olarak geçilmesi sağlık açısında riski azaltacaktır. Alınmayan her önlem ağırkanlı hareket etmek değil, çalışanların hayatını riske atılması vaka sayılarının artmasına sebep oluyor. Neler duyduğumu bir bilseniz, hiçbir kurum dürüst davranmıyor. “Kol kırılır yen içinde kalır.” diyerek, Korona virüse yakalananları oldukları yerde içeride çalışanlardan bile saklıyorlar. Belli ki, hem iş yerlerinde hem de okullarda yeniden acilen tedbirler alınması gerekiyor. Mecbur kalmadan adım atmalı ve hareket edilmeli. Korona virüs bir yandan gündemi meşgul bir yandan da insanlarıpanikletmeye devam ederken, geride bıraktığımız haftada güzel bir haber de Antalya Belediyesi’nden geldi. Tüm pandemi önlemleri ile birlikte 5 Kasım 2020 tarihi itibariyle Antalya Belediyesi Şehir Tiyatroları kapsamında Yıldız Kenter sahnesi açılıyor.

Yaz aylarında bahsettiğim, Ortak yapım projesi kapsamında gerçekleştirilen, Türk Tiyatrosuna yeni oyunlar kazandırmak amacıyla başlatılan projenin destek verilecek oyunları belirlendi. BKM, DasDas, ENKA Sanat, İKSV ve Zorlu PSM iş birliği ile yürütülen Ortak Yapım Projesi’nin kazananlarını tebrik ederim. “Proje kapsamında Ceyda Aşar “Oysa Maviydi Gök Bu Sabah”, Gökhan Eraslan “Nuh’un Gemisini Aramak”, Şamil Yılmaz “Haset”, Ülkü Oktay “Fikri’nin Vişne Bahçesi” ve Zeynep Kaçar “Şirket” isimli oyunlar desteğe değer görüldüğü açıklandı. Ortak Yapım Projesi için ayrıca, Ahmet Sami Özbudak “Şimdi Gerçek Bir şey Söyle”, Ceren Ercan “ Beni sakın yumruklardan”, Ebru Nihan Celkan “Bir İhtimal Daha Var”, Firuze Engin “Kusursuz Çiftin Harikulade Serüvenleri”, Yeşim Özsoy “Kum Zambakları Ve Mümkün Dünyalar” adlı oyunlarda seçici kurul tarafından belirlendi.”

  Her kurumun ikişer oyun sahiplendiği proje kapsamında İKSV, Ceren Ercan “Beni Sakın Yumruklardan” ve Şamil Yılmaz “Haset” adlı oyunların yapımcılığını üstlendiğini duyurdu. BKM, Ahmet Sami Özbudak “ Şimdi Gerçek Bir Şey Söyle” ve Zeynep Kaçar “Şirket” adlı oyunlarının yapımcılığını üstleniyor. DasDas Sahne, Ebru Nihan Celkan “Bir İhtimal Daha Var” ve Ceyda Aşar “Oysa Maviydi Gök Bu Sabah” adlı oyunların yapımcılığını yapacak. ENKA Sanat, Firuze Engin “Kusursuz Çiftin Harikulade Serüvenleri” ve Gökhan Erarslan “ Nuh’un Gemisini Aramak” adlı oyunların yapımcılığını üstlenecek. Son olarak Zorlu PSM Ülkü Oktay “ Fikri’nin Vişne Bahçesi” ve Yeşim Özsoy “ Kum Zambakları ve Mümkün Dünyalar” adlı oyunların yapımcılığını üstleneceğini duyurdu.

Güzel gelişmelerin yanında üzen bir gelişmenin yaşanmadığı bir haftayı geride bırakamaz hale geldik. Gene bir sahne kapanıyor. Sanat içerisinde atılan yardım çığlıkları neden duyulmuyor? Sanat bu ülkenin ana damarlarından biri değil mi? Unutmayınız ki, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur demektir.” demiş, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk. 10 yıldır kendi çabaları ile ayakta duran Öykü Sahne pandemi süreciyle zora giren, Vergi ve SGK borçları nedeniyle proje desteğine başvuramayan ve perdelerini kapatmak zorunda kalan sahneler arasında yerini aldığını duyurdu.

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan merkez üstü İzmir depremi çok üzdü. Geçmiş Olsun Güzel İZMİR!

Sevgi, Saygı ve Sanatla kalmanız dileğiyle…

Sevgilerle,

Merve ÖZGÜNEŞ

OYUNCU

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum