Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Dünyanın Etrafını Dolaşan İlk Kişi Zenci Henry'dir .

26 Temmuz 2019 - 22:22

Macellan Dünyanın Etrafını Dolaşan İlk Kişi Değildir

Dünyanın etrafını dolaşan ilk denizci olarak Ferdinand Magellan bilinir. Ancak, bu bilgi yanlıştır. Dünyanın çevresini dolaşan ilk insan, Macellan’ın kölesi ve tercümanı olan Zenci Henry’dir. Dünya etrafında tek seferde ilk kez dolanan kişi ise Juan Sebastián Elcano ve geri kalan mürettebatıdır. Macellan, çıktığı dünya turunu aslında tamamlayamadı. Turunun yarısındayken öldürüldü. Fakat, bu yarım kalan tur ile birlikte dünyanın etrafını bir kişinin dolanmış olmasını sağladı. Bu kişi de 1511’de Portekiz’den Hint Okyanusu üzerinden Uzakdoğu’ya yaptığı seyahatte Malezya’daki köle pazarında satın aldığı Zenci Henry, bundan sonra yaptığı tüm seyahatlerde yanından ayrılmayan Zenci Henry oldu.

Macellan 1519 yılında dünya turuna çıktı. Sürekli batıya gitti. Bu seyahatinde 1920 yılında Macellan Boğazı’nı buldu. Atlas Okyanusu’ndan ismini verdiği Pasifik Okyanusuna geçerek 1521 yılı Mart ayında Filipin adalarına ulaştı. Ancak, burada yerlilerle çıkan bir çarpışmada öldü. Macellan’ın dünya turu yarım kalmış olsa da, Zenci Henry, 1511’de yaptığı yolculukla birlikte dünyanın etrafında dolanan ilk insan olma ünvanına erişti. 1511’de Zenci Henry Malezya’da satın alındığında Malezya’dan Lizbon’a seyahat etmişti. 1519’da ise Lizbon’dan Atlas Okyanusu üzerinden Büyük Okyanusu yani Pasifik Okyanusunu geçerek Filipinlere ulaşarak dünyanın etrafındaki tam turu yapan ilk kişi oldu.

Macellan öldükten sonra yolculuk devam etti. Komutan Yardımcısı Juan Sebastián Elcano’nun yönetiminde 1522 yılında dünya turu tamamlandı. Böylelikle Juan Sebastián Elcano ve 264 kişilik mürettabattan geri kalan 18 kişi, tek bir yolculukta dünya etrafında tur atan ilk insanlar oldular (Elcano’nun aile armasındaki dünyanın üzerinde “Primus circumdedisti me” yani “Benim etrafımı ilk sen dolaştın” yazmaktadır).


Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

YORUMLAR

  • 0 Yorum