Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

İktidarımızdan önce kadının adı yoktu diyenlere ithafen;

29 Haziran 2020 - 11:33

Samiye Burhan,

Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı,

Yıl henüz 1928..

O yıllarda İstanbul Hipodromu'nda araba yarışları düzenlenmekte.

At yarışlarındaki gibi de bahisler mevcut.

Gözler, hep bir kişiyi mutlaka görüyor.

Samiye hanımı...

Çünkü o, bu otomobil yarışlarının değişmez pilotlarından.

Yanlış duymadınız.

O bir otomobil yarışçısı.

15 yıl kadar önce kadının nüfus sayımlarında dahi sayılmadığı bir toplum, yapılan devrimler sayesinde ortaya pistlerde ter döken bir kadın çıkarıyor.

Çıkarmakla kalmıyor.

1930 ve 1931 yıllarında girdiği yarışlarda dereceler elde ediyor.

1932 yılındaki bir yarışmada tüm erkek yarışmacıları geride bırakarak birinciliği göğüslüyor.Fakat ikinci olan yarışmacı Paşazade Vehbi Bey, yarışmaya bir kadın dahil olmasaydı birinci olacağını söyleyerek itiraz ediyor. İş mahkemeye aksediyor.

Davaya bakan Sultanahmet Sulh Hukuk Mahkemesi, kupanın Samiye Hanım'a verilmesini karar veriyor. Samiye Hanım, pistte geçilen ama durumu kabullenemeyen erkekleri bir kez de yargıda sollayıp kupasına kavuşuyor.

Samiye hanım, İstanbul sokaklarında araba kullandığı zaman, "Şeytan işi ! Atsız öküzsüz arabayı bir de kadın idare ediyor..." diyen softalar vardı.,

"Ben kadının kullandığı otomobile zinhar binmem!" diyen akrabaları vardı.

''Halk için, halka rağmen'' devrimleri gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk, 2015 yılında bile, hala kadının araba kullanamadığı ortadoğu ülkelerindeki gibi bir zihniyeti söküp atabildi.

İşte Samiye hanımın hikayesi de, özgürlüğünü Atatürk'e borçlu olan ama Atatürk'e hakaret edebilen kadınların yüzüne tokat gibi bir kez daha çarpıyor.


Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

YORUMLAR

  • 0 Yorum