Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Kadıköy’ün Simgesi Olan “Boğa Heykelinin” Dramatik Hikayesi

03 Kasım 2018 - 10:31

Kadıköy Altıyol’da bulunan ve yıllar içerisinde insanların buluşma yeri olarak kullandığı Boğa heykelini bilmeyen yoktur. Boğa heykelini biliyoruz ama hikayesini biliyor muyuz? Gelin, şöyle biraz geçmişe gidelim.



Günün her anı etrafında birilerini bekleyenlere rastlarsınız. Yeri gelir performans sanatçıları için “obje” olur. Kimi zaman protestolara sahne olur.

Kadıköy’e gelip de önünde fotoğraf çektirmeyen yoktur belki de.

Peki hikayesini biliyor muydunuz?

Kim yaptı?

Ne zaman yapıldı?

Neden yapıldı?

Türkiye’ye ne zaman getirildi, kim getirdi?


 


Dramatik ve ilginç bir geçmişi var boğanın. Yaklaşık 150 yaşında ve bir heykel için orta yaşını sürüyor sayılabilir. Ne savaşlar, ne göçler görmüş…

1800’lü yıllarda Fransa ve Almanya arasında paylaşılamayan Alsas loren bölge’sidir yapılma nedeni. Bu küçük ama önemli bölge yıllar boyunca Fransız ve Almanlar arasında sürekli el değiştirir. 1860’larda bu bölgede Fransızların Almanları yendiği savaşı simgelemek için Paris’te yaptırılır. Heykeltıraş Isidore Bonheure’ün eseridir. Kızgınlığı ve iriliğiyle Fransızların gücünü simgeler ancak çok sürmez, 1870 Sedan Muharebesi’yle Alman general Bismarck tarafından Alsas loren yeniden alınır. ‘Fransızların gücü’ de Almanya’ya gider.

Almanya’daki istirahatı de çok sürmez. Alman imparatoru ıı. Wilhelm dostluklarından dolayı, 1917’de İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne, İttihat ve Terakki Cemiyeti de Enver Paşa’ya hediye eder… Heykel Enver Paşa’nın sarayının bahçesine konulur. 1. Dünya Savaşı sonunda Enver Paşa yurtdışına gider ve heykel o sarayın bahçesinde unutulur.



Fazla değil, 50 yıl kadar sonra Hilton Oteli’nin bahçesine taşınır. Ardından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi sarayı’nın önüne, sonra da Taksim Gezi Parkı’na götürülür.

1970’li yılların başlarında, İstanbul’un Anadolu yakası seyahati başlar. Kadıköy’deki ilk durağı tabii Altıyol olmaz; kaderinde gezmek var sonuçta.

Kadıköy Belediyesi önünde kalır 20 yıl kadar. 1990’lı yılların başında da şimdiki yerine taşınır.



Heykel, son ikametgahında da pek rahat sayılmaz. çünkü o sadece bir buluşma mekânı değil, zaman zaman protestoların ev sahibi. Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi Galatasaray taraftarlarının kendisini yağlıboyayla sarı-kırmızıya boyamışlığı var. Ki daha önceleri de Fenerbahçeli taraftarların kendisine fenerbahçe forması giydirmişliği var…


 




Taraftarlar, boğanın bu hikayesini bilseler tekrar boyamaya kalkarlar mı bilemeyiz ama boğaya saygıda kusur edildiği kesin.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum