Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

MİLLİ MÜCADELE YILLARINDAKİ SAHTE ZEYBEK ÇETELERİ..

12 Aralık 2020 - 11:56

İzmir, Yunan ordusu tarafından, 15 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilmişti. İşgalin iç bölgelere yayılması çok uzun sürmemiş ve Yunan kuvvetleri, Batı Anadolu'nun pek çok yerleşiminde, sistematik bir biçimde köyler yakmış, gasp-yağma-sürgün gibi eylemler gerçekleştirmiş, binlerce masum Türk'ü de işkencelerle katletmişti.
Söz konusu vahşi sürece karşı en büyük direnişi gösteren vatanperver unsur ise Batı Anadolu Kuvayı Milliyesi'nin en büyük silahlı gücü olan zeybekler olmuştu.
Zeybeklerin, işgal güçlerine karşı ortaya koymuş oldukları şiddetli ve başarılı mukavemet, Yunan İşgal Komiserliği'ni yeni yöntemler denemeye sevk etmişti.
Yunanlar; gayrinizami harp tekniği ile savaştıkları için kolaylıkla mücadele edemedikleri zeybeklere karşı; Rumlardan, Ermenilerden ve yerli işbirlikçilerden oluşturulan ve her bir neferine zeybek kıyafeti giydirilen çeteler teşkil etmişlerdi. Bu sahte zeybek çeteleri de büyük zeybek reislerinin adlarını vererek ve onların emriyle geldiklerini söyleyerek Türk köylerini basmışlar, yoksul halkın erzağını zorla almışlar, tecavüz-yaralama ve cinayet gibi suçlar işlemişlerdi.
Çoğunluğu Türkçe bilen eşkıyalardan seçilerek oluşturulan bu sahte zeybek çetelerinin, katliam ve tacizlerle ahaliyi sindirmeleri ve bu sayede, zeybeklere yapılan istihbari ve lojistik yardımın kesilmesi amaçlanmıştı. Ancak sonuçları itibarıyla, sahte zeybek çeteleri aracılığıyla sürdürülen kara propaganda beklenen etkiyi yaratmamış ve Milli Mücadele yıllarında, zeybek gruplarına katılım, nihai kurtuluşa dek devam etmişti.
Görselde, 1921 yılında, işgalci Yunan kumandanları ile sahte bir zeybek çetesinin çektirdiği hatıra fotoğrafı görülmektedir.
Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, iç mekan

YORUMLAR

  • 0 Yorum