Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Savaşa 80 Kişi Gidip 81 Kişi Geri Dönmeyi Başaran Askeri Birlik: Lihtenştayn Ordusu...

03 Mart 2021 - 11:34

1866'da Avusturya-Alman Konfederasyonu ile Prusya Krallığı-İtalya arasında gerçekleşen Prusya-Avusturya Savaşı'nda meydana gelen ilginç bir olayı aktarmak istiyorum..
Liechtenstein da tıpkı biz Türkler gibi ordusu olan bir millet değil, milleti olan bir ordudur...
Zaten kuruluş esasları da buradan gelir.
Liechtenstein hanedanı, haçlı savaşlarına tam 2 şövalye ve 5 piyade göndererek katılmış, dönüşlerinde de kutsal Roma Cermen imparatoru tarafından kendisine bugünkü bölgelerinde prenslik kurma izni verilmiş...
Liechtenstein prensliğinin hakim olduğu bölge, İtalya'ya açılan bir dağ geçidine hakim konumda olan bir bölgedir.
Aradan yıllar yıllar geçmiş, Alp dağlarının temiz havası bol gıdası derken 1868 yılında Alman'lar arasında "Kardeş savaşları" adı verilen, popüler kültürde "yedi hafta savaşı" denilen ve de Alman birlik savaşı olarak da bilinen Avusturya-Prusya savaşı patlak vermiş.
Küçük Alman devletleri (Bavyera, Saksonya, Saden, Hassen, Hannover vb) Alman Konfederasyonu adı altında birleşmiş, Avusturya da bunlara destek vermiş ve bu devletler Prusya ve İtalya'ya savaş açmışlar... liechtenstein prensliği de bu savaşta Avusturya ve Alman konfederasyonunun yanında yer almış ve 80 kişiden oluşan ordusunu tirol'ün Alman topraklarını savunmak için savaşa göndermiştir.
Prens 2. Johann vatansever, milliyetçi bir Alman'dı. o yüzden bu savaşta Prusya kontrolündeki Alman unsurlarıyla savaşmayı reddetti. onlar İtalyan'lara karşı savaşacaklardı. Liechtenstein ordusunun görevi, Garibaldi'nin İtalyan'larına karşı Avusturya-Liechtenstein sınırında bulunan ve İtalya'ya açılan bir dağ geçidini savunmaktı.
Savaş esnasında ne oldu bilmiyoruz. lakin savaş 2.5 ayda sona erdi. Savaşın sonucunda Avusturya-Alman Konfederasyonu yenildi. Prusya-İtalya ittifakı zafer kazandı.
Liechtenstein ordusunun da görevi sona ermiş, başkent Vaduz'a geri dönüyorlardı. Büyük bir karşılama töreni düzenlendi, savaştan dönen askerler ve Liechtenstein ordusu halkın sevgi gösterileri arasında Vaduz sokaklarından geçiyordu.
Lakin savaşa 80 kişi olarak giden Liechtenstein ordusu dönüşte 81 kişiydi. 1 kişi fazlaydılar... Ne sihirdir ne de keramet... Liechtenstein ordusuna sonradan katılan bu 1 kişinin aslında bir Avusturya subayı olduğu anlaşıldı.
Meğer İtalya'da cepheden dönerken yolunu kaybetmiş, Liechtenstein ordusunun savunduğu dağ geçidine ulaşmış, savaşın sonuna kadar da Liechtenstein'lı askerler ile burada beklemiş ve savaş sonunda onlarla birlikte vaduz'a dönmüştü...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum