Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

SECİME GİDERKEN BİLMEDİĞİNİZ  GÜÇLER

11 Mart 2023 - 16:08

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’ta seçim olacağını açıkladı. 

Her secimin hazır kıta esnafları ve esnafların çakal önderleri vardır. 

Pazarlıklar için planları ve istekleri hazırdır. 

Örnek 1.Şehir İstanbul. 

İstanbul dışından gelenlerin kurdukları şehir, ilçe ve köyler derneklerini kurmuşlar, yasallaşmışlar ve kartvizitlerini basmışlar. Başta siyasi partiler her kuruma ağırlıklarını koymuşlardır. Siyasilerin de her zaman kucak açmak zorunda oldukları oluşumlardır. 

Erzurumlular Derneği, Trabzonlular Derneği, Kastamonulular Derneği gibi yüzlerce oluşum kendi memleketlerine nasıl faydalı olduğuna bakarsanız, tek kelime ile yoktur. Göç ettikleri büyükşehirlerde devlet arazilerine el koymak, gecekondu peşkeşi çekmek, muhtar ya da belediye meclis üyesi olmak, imar yasalarına etki etmek gibi yüzlerce işin etkinleşmiş dernekleridir. 

İstanbul’da en kalabalık Anadolu şehrinin dernekleri İBB için, milletvekillikleri için, bürokratlar için her türlü talepte bulunur ve çoğunu da alırlar. 

Çogunluğu çıkar için kurulmuş bu dernekler kontrolsüz zenginleşir.  Dernek ağası olurlar. 

Camilerde ibadet dışı çalışmalar da bunun dışında değildir. Artık cami altları ticarethanedir, markettir. Her türlü kontrol dışı yardım toplamak, ihtiyaç sahiplerine siyasi destek bekleyerek de yardımlaşma adı altında ibadetin önüne gecen faaliyettir. 

Semt takımları, belediyelerin insafına bırakılmıştır. Semt takımlarının küçümsenmeyecek oy potansiyeli vardır. Saha isterler, malzeme isterler, ulaşım araçları isterler hatta maddi yardım da isterler. İyi fısıltı gazeteleridir. Kulaktan kulağa, dogru yanlış, kişileri ya vezir ya da rezil ederler. 

Oy verilecek siyasi partiler bir yasa ile düzenlenmedikce tam bir fiyaskodur. Genel Başkanlar, parti teşkilatları hakkında sadece kulaktan dolma bilgilere sahiptir. Yapılanmaları yukarıda saydığım dernek talepleriyle oluşur. Siyasi katkıları bu yüzden oluşamaz. Bir tür menfaat kurumları halinde iş peşinde olurlar. 

Secim süreci bir tür ekonomi sürecidir. Reklam kampanyaları gibi giderler, mitingler, algı operasyonları büyük maliyetler gerektirir. 

Ben Dogru Yol Partisi iktidarında 7 yıl boyunca İstanbul il Başkan Yardımcılığı ve vekaleten il Başkanlığı yaptım. 

Daha sonra MHP’de İstanbul İl Başkan yardımcılığı yaptım. 

Bu konuda yazacağım çok önemli şeyler var. 

Devam edecek…

MUSTAFA ÖZBEY

YORUMLAR

  • 0 Yorum