Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Tarihin En Acımasız 10 Kadın Savaşçısı

23 Haziran 2018 - 10:23

Kadınlar çok eski zamanlarda savaşlarda yer almışlardır. Tarihin çok eski savaşlarında önemli rol oynamışlardır. Korkunç yetenekleri ile tarihte birçok acımasız kadın yer almaktadır. Bu kadınları güçlü yapan zihinsel ve fiziksel güçlerini doğru eğitmeleridir. Bu kadın savaşçılar güçlü olmanın yanı sıra zeki ve güzellerdi. Tarihte en tehlikeli kadın savaşçıların 10’unu sizin için aşağıdaki gibi sıraladık.

10. Zenobia, Suriye’de Palmyra Kraliçesi

Zenobia 3. Yüzyılda Suriye, Filistin, Mısır topraklarında kurulmuş olan Palmyra İmparatorluğunun Kraliçesidir. Romalılara karşı asi duruşu ile ün kazanmıştır. Bundan sonra Zenobia güçlü kadın ikonu olarak tarihte yer etmiştir. Cesaretinden ve gücünden dolayı tarihteki en güzel kraliçelerden biri olarak da nitelendirilmektedir. Tarihin korkunç zamanlarında Zenobia zeki yasaları ve savaşçı ikonuyla farklı bir duruş sergilemiştir. Saltanatlık dönemi boyunca birçok zeki insan bulundururdu. Zekice kararlar almak için büyük filozofları ve dâhileri yanından ayırmazdı. Kural koyma yeteneklerine bağlı olarak Romalılara karşı sert duruşu ve Mısırı fethetmesi onun korkunç taktikleri ile mümkün olmuştur.

9. Rani Lakshmibai, Hindistan         

Rani Lakshmibai, diğer bir adıyla Rani of Jhansi, Hindistan’ın prenslikle yönetilen Jhansi Eyaletinin Kraliçesi’ydi. 1857 yılında İngiltere Sömürgesi altındaki Hindistan’da başkaldırının bir figürü ve mücadelenin öncüsü olmuştur. Rani aynı zamanda tarihin en ünlü kadın savaşçı kraliçeleri arasında yer alır. 1857-1858 yıllarında meydana gelen Hindistan isyanına liderlik etmiştir. Kraliçe Rana Lakshmibai çocukluğunda at binmek, kılıç kullanmak gibi temel savaş eğitimleri almıştır.  O sıklıkla arkasında bir çocuk ve elinde tehlikeli bir kılıçla at üzerinde resmedilmiştir. Gwalior şehri önlerindeki bir çatışmada başarılı liderliği ile de bilinir. Gwalior’un kontrolünü sağladıktan sonra doğuya yürüyerek Morar kentindeki İngiliz General Hugh Rose’un emrindeki birliklerinin önünü kesmiştir. İngiliz güçlerine karşı savaşırken erkek kılığına girmek zorunda kalmış, bu mücadele sırasında şehit düşmüştür.

8. Rusla ve Stikla, Norveç

Vikingler, 1000 yıl önce Avrupa’yı yağmalayan sıra dışı ve acımasız savaşçılardır. İki kadın korsan olan Rusla ve Stikla kardeşler tarihte en korkutucu ve sıra dışı Viking korsanlarıdır. Onlar 10. Yüzyılın Norveç savaşçılarıdır. Erkek kardeşlerini küçük düşüren Danimarkalılardan öç almak için Vikinglere katılmışlardır. Stikla ve Stikla savaşlarda yan yana yer alırlardı. Stikla evlenmedi ve acımasız bir korsan oldu. Rusla ise Norveç tarihinde savaşların acımasız kadını olarak nitelendirildi.

7. Lady Triêu, Vietnam 

Lady Triêu tarihte canavarımsı ve korkunç Vietnamlı kadın savaşçı olarak bilinmektedir. Üçüncü yüzyıl savaşçısı Lady Triêu, yaklaşık dokuz feet(2.70m) uzunluğunda ve aşırı güçlü bir savaşçıdır. Vietnam işgali sırasında Çin Doğu Wu eyaletinde direnerek nam salmıştır. Vietnamlıların Jan Dark’ı olarak bilinmektedir. Bazı kaynaklarda göre çok güzel ve tapınak zilini andıran bir sese sahip olduğu söylenir. Kardeşini öldükten sonra ormana kaçmış ve burada Çin karşıtı asilerden kendisine küçük bir ordu oluşturmuştur. Vietnamda bir kahraman gibi karşılanmıştır. Adı birçok cadde ve şehre verilmiştir.

6. Jan Dark, Fransa

Orleans Bakiresi olarak da bilinen Jan Dark Fransa’nın İngilizlerle yaptığı 100. Yıl savaşlarında bağımsızlık mücadelesinde korkunç savaşçı ve askeri lider olarak yer almıştır. Köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Jan Dark, daha genç yaşta iken şöhret oldu. Tarihteki en güzel kraliçelerden biridir. Günümüzde cesur ve atılgan kadının bir sembolü olarak görülmektedir. İngilizlere karşı verilen savaşın kazanılmasından sonra Fransa’da ulusal kahraman ilan edilmiştir. Fransa ile İngiltere arasında bir iş birliği yapılmasının ardından Jan Dark kafir ilan edilerek yakılmıştır.

5. Fu Hao, Çin 

Çin tarihinde kabadayı biri olarak bilinir. Çin tarihinin ilk kadın generalidir. Anyang yakınlarında yapılan bir takım arkeolojik kazılar sırasında bulunan bir takım kayıtlardan çok az bir bilgi elde edile bilinmiştir. Tek bir magaradan kalma kayıtlarda Fu Hao’ya ait yaklaşık 200 kaynağa ulaşılmıştır. Kral Wu Ding’in karısı olması büyük bir yankı uyandırmış, Shang Hanedanının monarşisi garipsenmiştir. Kral Wu ile evlendikten sonra yavaşça ünlenmiş ve 13000 askerlik orduyu yöneterek Çin’in ilk kadın generali olmuştur. Krallığın sınırlarını genişleten harika savaş yetenekleri gösteren Fu Hou, Kralın büyük ölçüde güvenini kazanmıştır. Sınır boylarında düşman kabilelere birçok saldırı düzenledi.

4. Tomoe Gozen, Japonya

Tomeo Gozen, tarihte bulunan korkunç kadın samuraylarından biridir. Japonya’nın en ünlü savaşçılarındandır. Federal Japonya’da savaşmak erkeklerin işiydi fakat Tomoe Gozen bu kalıpları yıktı. Kadın savaşçılar genellikle evlerini ve kasabalarını koruyan kişiler olarak lanse edilmiştir fakat Tomoe Gozen, saldırı birliklerinde yer almıştır. Bu durum onu diğer kadın savaşçılardan ayıran nokta olmuştur. 12. Yüzyıl savaşçısı Tomoe Gozen takip, kılıç ve yay kullanma, sanat konularında eğitim almıştır. Ününü ve güçlü görünümünü Genpai Savaşı ve Awazu Savaşı sırasında elde etmiştir. Awazu savaşı sırasında Tomoe Gozen, Uchida Leyoshi ve Hatakeyama Shigetada gibi ünlü ve güçlü samurayları yenerek tarihte ün salmıştır. Tomoe’nin uzun siyah saçları ve uyumlu bir ten rengi vardı. Kılıcı ve yayı o kadar becerikli tutuyordu ki, bin savaşçıya denkti. Pek çok kez meydana çıktı, her yönden silahlıydı ve en cesur olan komutanlar ile savaştığında emsalsiz şöhret kazandı. Son savaşta ( 1184 Awazu Savaşı) diğerleri canlarının derdinden kaçarlarken, son yedi kişinin arasına Tomoe at sürmüştü.

3. Nakano Takeko, Japonya

Nakano Takeko, Aizu malikanesinin en ünlü kadın savaşçısıdır. Boshin Savaşında sömürge ordularına karşı kokusuzca savaşarak hayata veda etti. Çocukken dövüş sanatları eğitimi aldı. Aynı zamanda Japonya’da son kadın samuray olarak da bilinmektedir. Bu korkusuz kadın samuray kanlı ve trajik savaş döneminde görev alan samurayların sonuncusudur.

1868’de Japonya Şogunluğu ile Meji hükümeti arasında batı tarafından desteklenen sert ve ölümcül bir savaş olan sivil savaş baş gösterdi. Birçok şogunluk boyun eğerken bir kadın savaşçı olan Nakano Takeko boyun eğmeyi reddetti. Aizulu dindarlar kadınların savaşmasına izin vermiyordu. Bu durum kadın savaşçıları kendi aralarında küçük birlikler oluşturmasına neden oldu. Onlar bir Japon sırığı olan naginata ile savaşa katılmak zorundaydılar. Nakano Takeko şiddetli bir atağa liderlik etti ve birçok düşman askerini kendi başına öldürdü fakat ateş açılması sonucu yaralandı ve bu savaşta öldü.

2. Ana Nzinga, Angola

Ndongo ve Matamba Krallıkları’nın kraliçesi Ana Nzinga’nın diğer bir adı Angola’nın Njingası’dır. Afrika’nın en ürkütücü ve en cesur kadın savaşçılarından biridir. 17. yüzyılda Angola’nın başkentini kolonileştiren Portekizlilere karşı savaşmış olan güçlü ve acımasız Afrikalı kadın savaşçıdır. Krallığındaki insanların özgürlükleri ve onurları için savaş vermiştir.

1617 yılında Luanda hükümeti, bölgeden insanları ve kralı kovdurtmak için Ndongo Krallığı’na karşı sert kampanyalar başlatmış. Hapishaneleri insanlarla doldurmuştur. Merkezde konuşlanmış Portekiz birlikleri şehri işgal etmeye başlamışlardır. 1621’de kral, Nzinga’yı bölgeye göndererek barışı sağlamaya çalışmıştır. O bu görevi başarıyla yerine getirmiştir. Portekiz, krallığa karşı güçlü savunmaya geçmiş ve şiddeti yükseltmiştir. Nzinga bölgede kontrolü sağlamış ve Portekizlileri devre dışı bırakmıştır. Nzinga 1661’de ölmeden önce Portekiz kolonileri ile eşit güce sahipti. Kraliçe Nzinga dahiliği ve inanılmaz askeri taktikleri sayesinde Portekizlilerden saygı gördü.

1. Boudica, Büyük Britanya 

Boudica, İceni kabilesinin kraliçesi, asi ve korkusuz bir savaşçıdır. Romalılar Britanya adasına çıkarma yaptığında Boudica güçlü ve asi bir liderlik rolü oynamıştır. 60’lı yıllarda Roma eyalet valisi Gaius Suetonius Paulinus’un Gallere taraf bir sefere çıkmasını avantaj bilen Iceni, Trinovanteler ve diğerlerini Boudica liderliğinde ayaklanmaya teşvik etti. Vali Paulinus ve Lejyonları tarafından St Albans, Camulodunum, Londra şehirlerini yıkıp, talan ettiler. Yıkılıp talan edilen üç şehirde ölenlerin toplam sayısı ortalama 70,000-80,000 kişi arasındadır. Britonlar sayıca Romalılardan çok daha fazla olduğu halde, Roma lejyonlarının mükemmel tertip ve taktiği onlara mutlak bir zafer kazandırdı. Kraliçe Victoria’nın onu halka övmesi ile Boudica, Birleşik Krallık’ta önemli bir kültürel simge olarak kalmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum