Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Yıl 1917 Özbekistan'dan Türkiye'deki Mezarlığa ..

20 Mayıs 2019 - 20:28

Ruzi Nazar Özbekistan'ın Margilan şehrinde 21 Ocak 1917'de doğdu.Ailesi ipekçilikle uğraşıyordu.Liseyi bitirdikten sonra Komünist Parti'nin gençlik örgütünde çalışmaya başladı.

Taşkent'te Planlı İktisat Teknikumu'nda ekonomi okudu. Sonra, Pedagoji Enstitüsü'ne devam etti. “Genç Leninci” dergisinde çalıştı.

1939'da Kızıl Ordu'ya alındı. Piyade asteğmendi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Odessa'daydı. Almanlara esir düştü. Hitler'in kurdurduğu “Türkistan Lejyonu”na katıldı. Alman Propaganda Bakanlığı'nın radyosunda çalıştı.

Savaş sonrasında Almanya'da ABD istihbaratçılarıyla temasa geçti. (ABD Başkanı Theodore Roosevelt'in oğlu) Amerikan Askeri Ataşesi sonra CIA istasyon şefi olarak Ankara'ya atanacak Archibald Roosevelt aracılığıyla ABD'ye gitti.

New York'ta CIA'nın kurduğu Amerika'nın Sesi radyosunda görev yaptı.

Archibald'ın ablası Ethel Roosevelt aracılığıyla resmen CIA görevlisi oldu. Yıl, 1954 idi. Bu aileden Kim Roosevelt, CIA'nın Ortadoğu ve Güney Asya şubelerinin başında yer aldı.

Ruzi Nazar, Michel ve Dr. Kannapin… Alman Nazi Generali olup İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra CIA'nın ve BND'nin kuruluşunda yer alan Reinhard Gehlen'in öğrencileriydi.

Yıl 1959…

Ruzi Nazar, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne istihbarat görevlisi olarak atandı. Ankara Bahçelievler'de eski Genelkurmay başkanlarından birine ait bahçeli bir ev kiraladı.

6 ay sonra 27 Mayıs 1960 müdahalesi oldu…

Nazar, Türkiye'de çalıştığı 11 yıl boyunca çok önemli ilişkiler kurdu. TSK'daki solcu subayları tasfiye eden, idamlara ve aydın kıyımına yol açan 12 Mart 1971 askeri darbesini başardıktan sonra Washington'a döndü. Kısa bir süre sonra Almanya'ya gönderildi.

Sonra…

Sonrası kayıp ...

Tarih: 19 Nisan 2015.

Fethiye Belediyesi'ne ait huzurevine 98 yaşında bir yaşlı erkek getirildi.

Getiren 65 yaşındaki oğluydu.

Babasını, Antalya/ Manavgat ilçesinin yazlık beldesi Side'den getirmişti.

Fakat…

Huzurevinin 98 yaşındaki yeni misafiri ağır hastaydı. Fethiye Ağır Hasta Bakım Empati Merkezi'ne yatırıldı.Aradan 11 gün geçti. Hasta CIA ajanı, 30 Nisan gece yarısı öldü.

Babasını büyük bir gizlilik içinde huzurevine yerleştiren oğul, bu kez aynı gizlilik içinde mezar yeri aramaya başladı.

Sonunda… Fethiye'de “Alevi Mezarlığı” olarak bilinen Foça Mahallesi'ndeki mezarlığa gizlice defnettirdi.Bu sessiz sedasız defin işleminde, Huzurevi Müdürü ile özel cenaze hizmeti veren kişi ve iki mezarlık görevlisi vardı!

Nedense…

Oğul, cenaze işlemini Foça mahallesi muhtarı , özel cenaze hizmetlerini yürütenler ile Huzurevi Müdürü dışında herkesten gizledi.

Evet, ölen kişi CIA ajanı Ruzi Nazar idi. Ve onu gizlice Fethiye'deki Alevi Mezarlığı'na defnettiren kişi; 65 yaşındaki oğlu Erkin Nazar'dı!..

Babasını; ABD ya da anne babasının mezarının bulunduğu Özbekistan topraklarına değil de neden alelacele ve gizlice Türkiye'ye gömdürdü?

Veya…

Ruzi Nazar, bir Alman Nazi subayının kızı Ermelinda Roth ile evliydi; neden eşinin yanına ABD'ye defnedilmedi?

Ayrıca… Cenaze neden hızlı defnenildi?

Ruzi'nin kızı Sylvia (Zülfiye) Nazar ve torunları Jack, Clara, Lily ile damadı Darryl McLeod'un gelmesi neden beklenmedi? Sylvia Nazar'ın, Nobel ödüllü matematikçi John Nash'in hayatını yazdığı kitap, filme uyarlanmış Oscar kazanmış ve ülkemizde “Akıl Oyunları” adıyla gösterilmişti.

Keza, gazeteci olan Sylvia Nazar bu kitabıyla dünyanın en önemli gazetecilik ödüllerinden Pulitzer'e aday gösterilmişti.) Erkin Nazar babasının ölümünü; Türkiye, Özbekistan, Almanya ve ABD'deki “istihbaratçı çalışma arkadaşlarına” da neden haber vermedi ...

Soğuk Savaş döneminde Türkiye'deki darbelerin, provokasyonların, suikastların arkasındaki isimlerden biri olarak bilinen CIA ajanı Ruzi Nazar'ın bu son yolculuğunun gizemi nedir?

Türkiye üzerinde oyunları planlayanlardan olan Ruzi Nazar'ın yaşamı gibi ölümü de sırlarla dolu...


Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER

YORUMLAR

  • 0 Yorum