Yeni başlayanlar için metaverse ve emlâk piyasası!

Ege'de zeytinlik almak gibi ama bilmeden girmek de kumar olur

Yeni başlayanlar için metaverse ve emlâk piyasası!
29 Aralık 2021 - 09:51

Metaverse denen dijital alemde, köprüler de kuleler de parsellere bölünüp gerçekten alınıyor ve satılıyor artık. Kafanızın allak bullak olduğunun farkındayız. O nedenle uzmanlarımızın da desteğiyle akıllardaki soru işaretlerinin yanıtlarını bulmaya çalıştık.

Dijital dünyada son birkaç ay hakkında en fazla konuşulan şeylerden biri Metaverse olsa gerek. Ne olduğu konusunda kafalar epey karışık ama geleceğin metaverse'de olduğu konusunda da herkes hemfikir.

Antik Yunancada "ötesi", "sonrası", "arkası" anlamlarına gelen "meta" kelimesi ile "evren" anlamına gelen "universe"ün birleşiminden oluşan metaverse, içinde yaşadığımızdan farklı, dijital bir paralel evrene karşılık geliyor.

İlk kez yazar Neal Stephenson'ın 1992'de yayımlanan bilim kurgu romanı 'Snow Crash'te geçen bu ifade, gerçek insanlara çok benzeyen avatar'ların gerçekçi 3 boyutlu binalarda ve diğer sanal gerçeklik ortamlarında bir araya geldiği bir alemi anlatıyordu. Aradan geçen 30 yılda Stephenson'ın vizyonunu gerçekleştirme yönünde birçok adım atıldı.

Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3 boyutlu avatar'lar, video ve diğer iletişim araçlarını bir araya getiren bu sanal dünya, ana akım hale geldiğinde, kullanıcılar çalışmak, oyun oynamak, arkadaşlarıyla sosyalleşmek, dünyanın dört bir yanındaki konserlere ve konferanslara katılmak gibi birçok şeyi oturdukları yerden yapabilir hale gelecek.

 

Yeni başlayanlar için metaverse ve emlâk piyasası Egede zeytinlik almak gibi ama bilmeden girmek de kumar olur

 

BAZILARIMIZ ŞİMDİDEN METAVERSE'TE YAŞIYOR

Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi oyunlar şimdiden metaverse'ün nasıl bir yer olacağına dair ipuçları veriyor. Bu oyunların geliştiricisi şirketler de metaverse'ün evriminde söz sahibi olmak için can atıyor. Diğer yandan Microsoft ve Facebook gibi devler de metaverse'ün büyük oyuncuları olma peşinde.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı tek çatı altında toplayan Meta şirketinin CEO'su Mark Zuckerberg, metaverse'ün temel özelliklerinin yaygınlaşmasının 5 ila 10 yıl alabileceğini söyledi ama aslında aşırı hızlı genişbant internet bağlantıları, sanal gerçeklik gözlükleri ve her zaman aktif olan sanal dünyalara erişimi olanlar için metaverse çoktan yaşamın bir parçası haline geldi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum