Yüzük Parmağı, Diğer Parmakların Aksine Kalbe mi Bağlıdır?

İddia Evlilik yüzüğünün dördüncü parmak olan yüzük parmağına takılma nedeni, bu parmağın diğer parmaklar aksine doğrudan doğruya kalbe bağlanıyor olmasıdır.

Yüzük Parmağı, Diğer Parmakların Aksine  Kalbe mi Bağlıdır?
15 Kasım 2019 - 20:58 - Güncelleme: 16 Kasım 2019 - 09:24

Gerçek mi?



Sahte

Gerçek Ne?



Yüzük parmağının, kalp ile olan damar veya sinir bağlantısı bakımından diğer hiçbir parmaktan herhangi bir farkı yoktur. Dördüncü parmağın yüzük parmağı olarak seçilmesi tamamen tarihsel ve rastlantısaldır.

İddianın Kökeni



Eski zamanlarda Batılı insanlar arasında yüzük parmağının kalp ile doğrudan bir bağlantısı olduğuna inanılırdı. Buna bağlı olarak dördüncü parmak "yüzük parmağı" olarak seçildi. O gün bugündür bu parmağın diğer parmaklardan herhangi bir farklılığı olduğuna dair çeşitli iddialar ileri sürülmektedir.

Bilgiler



Batı kültüründe dördüncü parmaktan kalbe giden, vena amoris (Türkçe: "aşk damarı") isimli özel bir damar bağlantısı olduğuna inanılmaktadır. Ne var ki böyle özel bir damar yolu bulunmamaktadır. Parmaklarımızın her birindeki damarlar benzer özelliklere sahiptirler ve dördüncü parmağa özgü herhangi bir damar bulunmamaktadır.

El damarları
El damarları
Orthobullets

Henry Swinburne isimli bir avukat tarafından yazılan ve ölümünden sonra 1686 yılında yayımlanan "A Treatment of Espousal or Matrimonial Contracts" isimli bir kitapta, söz konusu parmak-kalp bağlantısının ilk olarak Antik Mısır'da bulunduğu iddia edilir. Antik Yunan'a dair yazıları ile meşhur olan Macrobius Ambrosius Theodosius'un büyük oranda kurgusal olan Saturnalia VII, 13'ü içerisinde bu bağlantıdan söz edilir; ancak bir "damar" değil de bir "sinir" olduğunu iddia edilir. Kitabın bir başka yerinde ise aslında bunun gerçek bir bağlantı olmadığı, daha ziyade "mistik" bir bağlantı olduğu iddia edilir. Ne var ki bu iddiaların da herhangi bir temeli bulunmamaktadır; zira sinirsel olarak da dördüncü parmağı özel kılan veya kalbe ayrıcalıklı olarak bağlayan herhangi bir sinir bulunmamaktadır.

Reklam

 

El sinirleri
El sinirleri
Murdoch Orthopedic Clinic

Parmağın Hareketine Özgü Bir Neden Olabilir mi?



Modern zamanlarda bu iddiayı sürdürmekte ısrarcı olan toplumlarda, oldukça orijinal ve tuhaf argümanlar gelişmiştir. Örneğin iddianın bir versiyonunda, iki elinizin orta parmaklarının ikinci boğumları birbirine zıt gelecek, diğer parmaklarınızınsa uçları birbirine değecek şekilde birleştirdiğinizde, tüm parmaklarınızı birbirinden ayırabilmenize rağmen yüzük parmağını birbirinden ayıramıyor olmanızın, bu parmağın özel bir yapıda olduğunun ileri sürülmesine neden olmuştur.

Yüzük parmağını ayırmanın güç olduğu el hareketi
Yüzük parmağını ayırmanın güç olduğu el hareketi
YouTube

Bunun nedeni, parmak hareketlerini mümkün kılan tendonları kontrol eden sinir ağlarının birbiriyle kesiştiği noktanın tesadüfen dördüncü parmağın hareketini kısıtlandırıyor olmasıdır. Bu kısıtlanma da, söz konusu sinir ağı çaprazlanmasını iyice zora sokan bir pozisyona girildiğinde olmaktadır (yukarıdaki fotoğrafta yapılan tuhaf hareket buna bir örnektir).

Ellerimizde iki büyük sinir bulunur: radyal sinir ve ulnar sinir. Radyal sinir, elinizin arkasına ve özellikle de baş parmağa, işaret parmağına ve orta parmağın yan tarafına hükmeder. Ulnar sinir ise elin özellikle avuç tarafına ve küçük parmak ile onun hemen yanındaki işaret parmağının yan tarafına hükmeder. İşte bu iki sinir, elin tamamını kontrol edebilmek için birbiriyle iletişim halindedir ve bu köprü, yüzük parmağına çok yakın bir noktada kurulur. Bu durum, aşağıdaki görselde siyah-kırmızı ok ile gösterilmiştir.

 

Eldeki sinirler arasındaki köprü
Eldeki sinirler arasındaki köprü
Quora

Eldeki sinirler arasındaki köprüye bir başka açıdan bakış
Eldeki sinirler arasındaki köprüye bir başka açıdan bakış
Wikimedia

İşte bu bağlantının tesadüf eseri dördüncü parmağa çok yakın olması, kimi pozisyonda bu parmağın hareketini kısıtlandırmaktadır. Ancak bu kısıtlanma sadece dördüncü parmakta değil, doğru pozisyonlar bulunursa yüzük parmağı ve orta parmakta da yaratılabilmektedir. Dolayısıyla dördüncü parmağa özgü bir durum söz konusu değildir.


Bu İçerik Size Ne Hi

YORUMLAR

  • 0 Yorum