Apollo uzay programındaki astronot yemekleri"

Penn State Üniversitesi araştırmacılarına göre, uzun uzay yolculuklarında dışkıları geri dönüşümle yemek haline getirmek, astronotların yemek sorununa ilişkin en iyi çözüm olabilir.

Apollo uzay programındaki astronot yemekleri"
17 Temmuz 2018 - 10:19
Uzun uzay yolculuklarının planlanmasında bir çok önemli soruna karşılık iyi planlamalar yapmak gerekebiliyor. Bunlardan en önemlisi ise astronotlara, uzun dayanımlı bir yemek kaynağı vermek. Genelde askeri şekilde paketlenen kurutulmuş yiyeceklerle çözülen bu sorunlar, şimdilik insanlık olarak yaptığımız uzay yolculukları için yetiyor. Ancak konu Mars’a veya daha uzak bir mesafeye astronot göndermek olduğunda, bu çözümün yetmeyeceği özellikle de bir çok uzay ajansının gündeminde.

 



 NASA’da bu anlamda bir çok üniversiteye, yemek sorununa çözüm bulması için araştırmalar yaptırtıyor. Ancak Penn State Üniversitesi’nden araştırmacıların bulduğu çözüm, kulağa oldukça iğrenç gelse de, uzay yolculuklarının geleceği ile ilgili önemli bir adım atmış olabilirler. Penn State Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırmalara göre ise, dışkıların yemek olarak geri dönüştürülmesi bu sorunun önemli çözüm adımlarından biri olabilir.



Apollo uzay programındaki astronot yemekleri”

Araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. Christopher House’a göre, dışkıların dönüştürülerek doğrudan veya dolaylı bir biçimde yenilebilir kaynağa dönüştürülmesi, astronotların yemek ihtiyacını neredeyse sonsuza kadar karşılayabilecek bir çözüm olabilir. House’a göre doğru ve güvenli bir dönüştürme yöntemiyle, astronotlara reçele benzer yenilebilir bir bakteriyel jel sunulabilir.

House ve ekibi, bu geri dönüştürülme sisteminin, uzay gemilerine ve uzay istasyonlarına kurularak aslında iğrenç gibi gözükse de, oldukça iyi çalışan bir besin sisteminin sağlanabileceğini söylüyor. Hatta dış gezegen görevlerinde olası acil durumlarda, gezegende astronotun mahsur kalması durumunda bile, sistemin oldukça düşük bir enerjiyle çalışabileceği için, “Marslı” filminde gördüğümüz patates yetiştirmekten daha güvenilir bir çözüm olduğunu da savunuyorlar.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum