İskoçya'dan Türkiye'ye uzanan esrarengiz tünel!

İskoçya'dan Türkiye'ye uzandığı iddia edilen 12 bin yıllık bir tünel... Hakkında çok fazla komplo teorisi bulunan bu antik tünel için söylenenler ise sosyal medyada hızla yayılıyor.

İskoçya'dan Türkiye'ye uzanan esrarengiz tünel!
25 Nisan 2024 - 10:40 - Güncelleme: 26 Nisan 2024 - 09:41

Peki, Avrupa ile Türkiye'yi birbirine bağladığı öne sürülen esrarengiz yapının ardındaki gerçek ne? "Tarihleme yapılamıyor" diyen Arkeolog Erman Ertuğrul cevapladı.


İskoçyadan Türkiyeye uzanan esrarengiz tünel Uzmanı açıkladı: Tarihleme yapılamıyor

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Tarihte insanlar saklanmak, korunmak, barınmak gibi birçok sebepten çeşitli yapılar inşa ettiler. Bütün bunlar arasından en ilgi çekici olanları ise adeta başka dünyaya yolculuk ettiriyormuş gibi hissettiren tüneller oldu. Varlığıyla birçok kişiyi büyüleyen yapılardan biri de Erdstall Tünelleri. Ancak bu tünelleri diğer antik tünellerden farklı kılan bir özelliği var. O da Alman arkeolog Heinrich Kusch'un teorisi. Bu teoriye göre 12 bin yıllık Erdstall Tünelleri İskoçya'dan Türkiye'ye kadar uzanıyor. 

 

 

İskoçyadan Türkiyeye uzanan esrarengiz tünel Uzmanı açıkladı: Tarihleme yapılamıyor

 

'DEVASA BİR YER ALTI AĞI OLUŞTURUYOR'

Alman arkeolog Dr. Heinrich Kusch kaleme aldığı 'Antik Dünya'ya Açılan Yeraltı Kapısının Sırları' (Secrets Of The Underground Door To An Ancient World) adlı kitabında, kıtanın her yerinde yüzlerce neolitik yerleşimin altında var olan tünellere dair kanıtlar bulunduğunu iddia etti. Arkeolog, tünel ağının 12 bin yıldan fazla bir süre hayatta kaldığını ve orijinal tünel ağının çok büyük olduğunu aktardı.

"Yalnızca Almanya'nın Bavyera kentinde bu yer altı tünel ağlarının 700 metresini, Avusturya'nın Steiermark şehrinde 350 metresini bulduk" diyen arkeolog Kusch, tünellerin Avrupa'nın her yerinde binlercesi olduğunu, aynı zamanda İskoçya'nın kuzeyinden Akdeniz'e kadar uzandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

 

"Çoğu büyük solucan deliklerinden çok daha büyük değil. Yalnızca 70 cm genişliğinde. Bir insanın kıvranabileceği kadar geniş, başka bir şey değil. Bunların arasına köşeler serpiştirilmiş, bazı yerlerde büyük oturma yerleri veya depolama odaları ve çeşitli odalar var. Hepsi birbirine bağlı değil ama bir araya getirildiğinde devasa bir yer altı ağı oluşuyor."

 

'12 BİN YILLIK OLMAYABİLİR'

Bazı uzmanlar bu tünel ağının, yırtıcı hayvanlardan korumanın bir yolu olduğunu iddia ederken, bazıları bağlantılı tünellerin bugünkü otoyollar gibi kullanıldığını söylüyor. Ancak Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde bulunan Erdstall Tünelleri, bazı araştırmacılara göre 12 bin yıllık bile değil, bu tüneller Orta Çağ'da yapıldı. Almanya, Avusturya, Fransa, İrlanda ve İskoçya gibi ülkelerde bulunan tüneller, 10. ila 13. yüzyıllar arasında inşa edildi.

 

İskoçyadan Türkiyeye uzanan esrarengiz tünel Uzmanı açıkladı: Tarihleme yapılamıyor

 

Alman arkeolog Dr. Heinrich Kusch, Erdstall Tünelleri'yle ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda, bu tünellerin sadece Almanya ve Avusturya'da değil, İskoçya'dan Türkiye'ye kadar uzandığını da iddia ediyor. Ancak bu iddia güçlü bir arkeolojik kanıt veya kaynakla desteklenmiyor. Yaygın olarak paylaşılan bu iddianın, 2011 yılında Der Spiegel'de yayımlanan Matthias Schulz imzalı bir yazıdan ve Alman arkeolog Dr. Kusch'un çalışmalarına atıfta bulunan bir makaleden kaynaklandığı düşünülüyor.


Fazilet ŞenolFazilet Şenol[email protected]r

YORUMLAR

  • 0 Yorum