Engin Ardıç yazdı Hem kışla hem ağaç

O gürültüyü koparan Taksim projesinin en büyük yanlışı neydi bilir misiniz?

Engin Ardıç yazdı Hem kışla hem ağaç
22 Haziran 2016 - 11:00 - Güncelleme: 22 Haziran 2016 - 21:37
Taksim meydanı "çıplak" gösteriliyordu, temsili olarak ağaç konmamıştı. Taş zeminli kocaman bir boş alan, üç beş çalılık, üç beş de insan sureti.

Belki uygulamada böyle olmayacaktı ama "ağaçlar yokedilecek" gibi bir algı oluştu. İktidara gıcığı olanlar da bunu alabildiğine körüklediler çünkü dertleri ağaç mağaç değil hükümeti devirmekti.

Bazı arkadaşlar da kendi "entel mahallelerinden" korktukları için bu oyuna geliverdiler. Havaalanı yaptırmayacağız falan diyen "istemezük" takımı da ayrı.

Cumhurbaşkanının bu meseleye bu kadar önem vermesi ve döne döne gelmesi, "İnönü'nün yıktırdığı bir tarihi eseri yeniden yerine koyma" isteğidir.

Hem bu Vandallık, hem de saray dibine futbol stadı kondurmak gibi çirkinlikler, Naziler'in Dietrich Eckart Açıkhava Tiyatrosu'nu taklit etme gibi özentiler, yani tarih katliamı, o zaman da bu zaman da "cumhuriyetin kazanımları" diye pazarlanmıştır, kendini aydın sanan hemen herkes de bilir bilmez bunu yutmuştur.

Çünkü İsmet Paşa'ya toz kondurulamazdı!

Niçin, topçuların adı üstünde talim alanı olan karşıdaki bomboş ve kocaman "talimhane" o zamanlar ağaçlandırılmamıştır da imara açılmıştır? Hangi entel bunu sorgulamayı akıl edebiliyor?

Bazı kişiler de oraya yüz yıl önceki gibi topçu birlikleri yerleşecek sanıyorlar. Yeniden bir kışla yapılmayacak, o kışla binasının yalnızca "fasadı" yerine konulacaktır.

Kışla, İnönü Gezisi gibi yükseltilmeyecek, eski orijinal düzeyinde yani meydanla hemzemin olacaktır. (Oraya kondurulacak "Yüce Milli Şef" heykeline saygı sunmaya merdivenle "çıkılması" gerektiğinden gezinin zemini de meydana oranla yükseltilmişti...)

Yazının devamı için tıklayın >>

YORUMLAR

  • 0 Yorum