Geç kaldın Şenol hoca

Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi

Geç kaldın Şenol hoca
17 Ağustos 2018 - 08:34


Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 1.resim

Geç kaldın Şenol hoca - Attila Gökçe / Milliyet



Temposuz, heyecansız ve kötü bir başlangıç yaptılar. Her iki takım için de beklemediğimiz bir şeydi bu. 



Beşiktaş, Linz'e avantajlı gelmişti ama vitesi boşa almış, rehavetle maça başlamıştı. Avrupa kupalarında hiç de geçerliliği olmayan bir anlayıştı bu. Tek gole sığınıp koca maçı taşımak sadece kumar oynamaktı.



Dilim varmıyor ama, gecenin kaybeden kumarbazı da Şenol Güneş oldu.



Gökhan Gönül'ü kulübede tutuyorsun. Adriano mecburiyetten sağ bek... Necip Uysal'ı ve Vida'yı da kulübede oturtuyorsun, sadece antrenman gözlemiyle Roco'yu Pepe'ye ortak ediyorsun. Bu kadar terslik, böylesine anlaşılmaz bir durumu Şenol hocaya hiç yakıştıramadık. Linz'in attığı gollerin ikisi de top kaptırma ve savunma gülünçlüklerinin sonucu. Adamlar, niyetleri yok sandığımızda meğer bizi uyutuyorlarmış.



Şenol hoca ikinci yarıya Quaresma ile başladı. Doğrusu etkisiz, sıkça top kaptıran oyuna karşı bu iyi bir değişiklikti. Sonrasında Gökhan Gönül ve Negredo'yu (Dakika 72) oyuna almakta geç kalındı. Gökhan'ın yerini almasından sonra zoraki sağ bek Adriano orta alanda görev yapmaya çalıştı ama forvet arkası oynayan Babel takımı adeta bir kişi eksik bırakıyordu.

Dünkü maçtan hayat dersleri de çıkarılabilir. Şenol hoca tarafından kabul görmeyen, kendine kulüp bul diye kapıya konulan Negredo, 5 santrfordan ikinci tercih olarak kulübede oturtulmuş sonra da sahaya sürülmüştü. 



İspanyol golcü karakterini, iyi niyetini, gayretini hiç esirgemeden profesyonelce oynamaya çalıştı. Lens, Quaresma, Babel, Medel diye yırtına duralım o kalabalığın içinde topa dokunma becerisini gösterdi, Beşiktaş'ı ipten aldı.



Belki de son maçını oynadı Negredo. Gidecek mi, kalacak mı belli değil! Belli olan şu ki elde kalanlar daha çok çalışmak ve play-off'ta daha disiplinli, önemli oynamak zorunda.

Şenol hoca dahil!

1 7



Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 2.resim

Bu sorulara cevap lazım - Metin Tekin  / Sabah



Bu turu geçmek bu kadar zor mu olur?

Evet, o kadar zor! İlk maçı düşündüğümüzde sonuç belki çok net değildi ama hepimizin düşüncesi rakibini 1-0'a rağmen rahat geçebilecek bir Beşiktaş olduğuydu. Futbolun en büyük esprilerinden birisi daha güçlüyü, daha doğru oynayanın eleyebilmesidir. Beşiktaş az kalsın bunu yaşıyordu. Tabii ki Beşiktaş daha güçlü bir takım, oyuncuları daha kaliteli. Fakat daha doğru oynayan LASK Linz Beşiktaş'ı neredeyse eliyordu.



 Linz maçından bütün sezona dair ne çıkarımlar yapabiliriz?

İlk başta fena görünmeyen stoper Roco'nun bire birde, hamlede ve geniş alanda yakalandığında ortaya çıkan zaafları, sayısal olarak 5 tane santrfor olmasına rağmen son bölümde Pepe'nin orada oynaması... Belki de geri dönüşüm mü desek, 31 Ağustos'a kadar transfer devam ediyor mu desek, sonuçta bu turu getiren Negredo oldu. Yine gördük ki Larin'in birinci santrfor olarak başlaması artık çok zor. Her ne olursa olsun, son elemeye kalan bir Beşiktaş var. Bizim açımızdan önemli olan da bu. Burada elenen bir Beşiktaş olsaydı lig başlamadan çok büyük olaylar yaşayabilirdik. Yine de testi kırılmasa da ne olduğuna bakmak lazım. Tolga Zengin'le bütün sezon gider mi? Başkasına gerek yok diyebilir misiniz? Roco sarsılırsa alternatifim vardır diyebilir misiniz? Vida'yı nereye koyarsınız? Bütün bu soruların cevapları bana göre Beşiktaş'ı çok zorlayacak.



 Beşiktaş, Partizan'ı geçebilir mi?

Bunun cevabını önümüzdeki haftadan itibaren almaya başlayacağız. Bu cevap, Beşiktaş için çok önemli olacak.

2 7



Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 3.resim

Beşiktaş ipten döndü - Oktay Derelioğlu / Takvim



BEŞİKTAŞ LASK Linz maçına ilk maçta aldığı 1-0'lık galibiyetin avantajıyla çıktı. Ancak 1-0'lık skor her zaman için bir risk teşkil eder.



Buna rağmen Beşiktaş'ın kadro kalitesiyle turu yine de rahat geçeceğini düşünüyorduk.

Beşiktaş dün istediğimiz gibi değildi. Kendi oyununu rakibe bir türlü kabul ettiremedi. Geçtiğimiz sezon Avrupa Kupaları'nda esen Beşiktaş nerede? Pepe ve Roca uyumu iyi değildi. 2 futbolcunun birbirleriyle anlaşamadığı görüldü.

Oğuzhan inanılmaz kötüydü. Nitekim 2. yarı onun yerine Quaresma girdi. Tolgay da etkisiz oynadı. Larin çok kötü değil ama Beşiktaş seviyesindeki bir takımın golcüsü mü. Bu her zaman soru işareti.

Kaleci Tolga hiç güven vermiyor.

Beşiktaş, Fabri'yi mumla aradı.



PANİK YAŞADILAR

Maçın 2. yarısında Beşiktaş skoru değiştirmek için daha atak bir oyun sergilemesine rağmen final paslarını iyi yapamadı.

Beşiktaş beraberlik golünü ararken kalesinde 2. golü gördü ve 2-0'dan sonra takımda büyük bir panik oluştu.

Eğer Negredo'nun golü olmasa Beşiktaş Avrupa'ya bu turda veda etmek zorunda kalacaktı. Bu takım acilen toparlanmalı. Geçen seneki Beşiktaş'tan eser yok.

Gidenlerin yeri dolmadı.

Takımın konsantrasyonu bozulmuş. Beşiktaş belki turu geçti ama gelecek adına hiç iyi sinyaller vermedi.



MAÇIN İYİSİ: HOLLAND

Lask'lı oyuncu maçın en iyi ismiydi.



MAÇIN EN KÖTÜSÜ: OĞUZHAN

Beşiktaş'ın tartışmasız en kötüsüydü..

3 7



Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 4.resim

Helal sana İspanyol - Sinan Vardar / Fotomaç



Dünkü kahır gibi geçen 90 dakikayı izlerken son 4 sezon aklıma geldi. Avrupa devlerini sıra sıra deviren o takım gitmiş yerine seyrederken sıkıntı veren bir takım gelmiş. Çok şükür ki beğenmediğimiz Negredo son dakikada sahneye çıktı ve Beşiktaş'ı ipten aldı. Küsmedi, kırılmadı, çıkıp takımını ipten aldı. Helal olsun sana İspanyol!

Beşiktaş gibi kaliteli futbolculara sahip bir futbol takımının dün oynadığı futbol hepimiz için hayal kırıklığı oldu.

Yönetici beyler; dünkü maç size ders olsun. Bu takımın acil transferlere ihtiyacı var.

Şenol Güneş iki aydır bas bas bağırıyor;

"golcü" diye... Koskoca Beşiktaş'ın ilk 11'inde hala ne olduğunu çözemediğimiz Larin oynuyor. Allahtan Şenol Güneş dün Negredo'yu ikinci yarıda oyuna aldı da tur geldi.



***



Beşiktaş sezonu 10 numarasız açtı. Dün 10 numara yokluğu o kadar göze battı ki sevgili yönetici beyler; bu eksikliği aranızda gören bir Allahın kulu yok mu?

Savunmanın LASK karşısındaki hali içler açısıydı. LASK Linz'in Viktor'la kazandığı golde Enzo Roco öyle bir çalım yedi ki evlere şenlik!

İnşallah yanılırım ama bu Enzo Roco çok büyük ihtimalle bidon transfer olacak gibi...

Dün Beşiktaş'ta sahada ayakta kalmaya çalışan Adriano ve biraz Lens'ti. caner savunmada kötü, hücumda istekliydi. Siyah-Beyazlı takım zayıf rakibi karşısında tel tel dökülürken oynan futbol hepimizi endişeye sevk etti.

Allah'tan Negredo vurdu gol oldu da; Beşiktaş kabustan uyandı.

Yoksa dünkü elenmenin faturası çok ağır olacaktı.

Beşiktaş'ta gündem; olağanüstü kongre olmamalı. Gündem bu takımı yeniden ayağa kaldıracak nokta transferler olmalı.



.

4 7











 



Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 5.resim

İpteki cambaz - Gökhan Dinç / Vatan



BEŞİKTAŞ'IN maçın başlamasıyla ne oynadığını ne oynamaya çalıştığını anlamak mümkün olmadı. Kadro Roco dışında aynı, teknik heyet aynıydı ama Beşiktaş bambaşkaydı. Saha içindeki hiçbir oyuncu taşıdığı formanın ağırlığının bilincinde oynamadı. Ne kendisinin ne da takımının farkında değildi. 



İLK yarıda 3-4 pas bile yapamayan Beşiktaş, rakibinin her geçen dakika oyuna ağırlığını koymasını ise eli belinde izledi. Tolgay ve Oğuzhan kendisine verilen şansları iyi kullanamıyor. O bölgelerde oynayan oyuncularınızın yapacakları sizi sonuca götürür. Ancak 10 numara eksikliği ve Şenol hocanın bu oyunculardan alacağını bilmesi siyah-beyazlı takımın sisteminin değişmesine neden oldu. Beşiktaş ortadan değil sürekli kanatlardan oynamaya başladığı dakikalarda da etkili olamayıp ikinci golü de kalesinde görünce işler değişir dedik ama değişmesi biraz uzun sürdü.

 

HERKESİ KURTARDI

 

ŞENOL hoca sezon başından bu yana hazırlık maçlarında bile oynatmadığı "yeni sezonda aramızda olamayacak" dediği Negredo'ya sığındı. İşte o oyuncu sezon boyunca neler yapabileceğinin sinyalini verecek bir gol attı. Hem de ne gol. Herkese cevap verdi. Hem yönetime hem Şenol hocaya net bir yanıt oldu bu. Hem yönetimi hem de Şenol hocayı kurtardı. 

 

BEŞİKTAŞ'IN yeni transferi Roco için birkaç kelime yazalım. İlk golde yaptığı hatayı amatör küme stoperi yapmaz. İlk maçında eleştirmek belki acımasızca olabilir ancak geri dönmeye çalışırken 2 ton kömür yaktığını anlamak için de zaman gerek yok. Son dakikada bizlere bu maçın ulaşmasını sağlayan TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren'e de teşekkür etmemiz lazım.

5 7



Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 6.resim

Adamı verem eden maç! - Ali Sami Alkış / Star



Lask Linz maça, Beşiktaş'ın sol kanadından sıkça ve rahatsız edici şekilde gelmeye başlamıştı. Ama bunu fazla uzun  sürdüremedi. Beşiktaş dengeyi çabuk sağladı.



Ancak ne var ki; savunma, orta saha ve ileri uç; kendi bölgelerinde kötü olmasalar da, ortaya konsolide bir futbol çıkmıyordu. Çünkü aralarında yeterli koordinasyon yoktu. Bu da, ister istemez çok etkisiz bir Beşiktaş görüntüsü veriyordu.



***



Maç öncesi, radyo ve televizyonlardaki bir çok spor programını izledim ya da dinledim. Genel kanaat, Beşiktaş'ın rakibinden iki gömlek üstün olduğu etrafındaydı. Ama bu fark, sahada hiç hissedilmedi. 



Linz; başlardaki temposundan hayli uzaklaştığı devrenin son dakikalarında, ilk ciddi pozisyonunu bulmuştu ve o da gol oldu. Lask Linz, Roco'yu;  gözüne kestirmiş olmalı ki; hep onun bulunduğu kanattan geldi. Ama golü Oğuzhan'ın hatasıyla yedik. Zaten gününde değildi.



Aslında Avusturya takımı, öne geçmeyi hak edecek bir ekip gibi görünmüyordu. Fakat Beşiktaş da; başını belaya sokmayacak kadar da güvenli değildi... Yani devreye, "Olmayana ergi" metoduyla yenik girdik. Koca ilk yarıda, (Tehlikeli olmasından vazgeçtim) dişe dokunur dahi olsa; tek etkinlik bile yaratamadık. İnsan üzülüyor.



***



Babel araziydi... Lens hep yerdeydi... Larin ürkekti... Tolgay savruktu... Caner havasında değildi... Quaresma takviyesi de işe yaramadı. Durum kötüydü...



Zaman geçip süre azalmaya başladığında, can havliyle tempo/baskı/pozisyon arttırımına gitti. O zaman da, ikinci golü yedi. Olmadı, olmuyor, olmayacak zannettik ama; Şenol Güneş'in defterden silmeye çalıştığı Negredo, son anda hepimizi kurtardı. İnsanı verem eden bir maç oldu.

6 7



Spor yazarları Beşiktaş-LASK Linz maçını değerlendirdi 7.resim

15 dakika! - Ertem Şener / Fotomaç



Transfer yapılamayacaksa yeni çözümler üretmek gerekecek. Şu anki şartlara göre çözümleri içeride bulmak gerek. Nedir bu çözümler? Gökhan Töre, Negredo gibi oyunculardan faydalanmak gerekecek. Daha doğrusu zorunda Şenol Hoca. Gökhan Töre'nin yağ oranı yüzde 5.2. Sakatlanmadan önceki döneminden daha iyi. Ümraniye'den gelen haberlere göre herkesten daha da hırslı. İlk 11'i zaten hak ediyor da neden maç kadrosuna alınmadı hala anlamış değilim?

Ayrıca sadece bir kişi olarak değil eski pas oyununa dönüşte de etkili olur. Orta yerine, içeriye hareketlenmelerde de pas yüzdesini arttırır.

***

İpten alan Negredo, ya satılsın ya da Guti bir şekilde icabına bakıp daha fazla motive etsin. Eldeki mevcut golcülerden daha iyi.

Şenol Güneş sezon başından beri açıklamalarıyla yerin dibine soktuğu Negredo'yu umut olsun diye oyuna soktu!

Son yazılarımda hep belirtiyorum;

10 numara kesinlikle alınmalı.

Orta sahada Medel'in yanında ister Oğuzhan, ister Tolgay oynasın ama 10 numarada muhakkak Talisca tadında bir oyuncu olmalı. Oğuzhan defalarca söyledi "Benim yerim 10 numara değil, bu bölgenin adamı değilim" diye. Oğuzhan'a lafım yok.

Kendi açık açık söylüyor. Roco'nun yediği çalımları halı sahada yemeyen "halı saha topçuları" var. Pepe'den öğreneceği çok şey var! Pepe ile oynamanın heyecanını yaşıyor. Larin henüz acemi birliğinde.

***

Beşiktaş'ta bir şeyler oluyor! Anlayamadığım, adını koyamadığım.

Bir yerde fren patlayacak gibi geliyor bana.

Beşiktaş dün gece çok değil, 15 dakika Beşiktaş gibi oynasa işi bitirirdi.

İlk maçta onca pozisyonu harcayıp atamazsan daha çok sıkıntılar yaşarsın böyle bu sezon. Son dakika golü sadece makyaj!

Bir ara kenara baktım ısınan futbolcular elleri bellerinde maçı izliyorlar, tedirginler. Geçen sezonlarda böyle değildi. İçerde oynayan arkadaşlarından emin bir şekilde "Oyuna girersem onlara nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesindeydiler. Dün ise "Şenol Hoca beni maça alırsa oyunu nasıl kurtarırım?" endişesine kapılmış gibiydiler!

Beşiktaş taraftarı her zaman, hep takımını destekledi. Takım da en başından en alttaki kişiye kadar kendisine çeki düzen vermeli.



YORUMLAR

  • 0 Yorum