İran'daki Kadınlar…

27 Yaşındaki Sümeyye Rauf, Bir çocuk annesi aynı zamanda taksi şoförü;

İran'daki Kadınlar…
23 Ağustos 2017 - 11:22
Toplumsal ön yargının kırılmadığı bu alanda çalışmaya çalışıyor. En büyük desteğini de eşinden alıyor. Makyajlı yüzü otomobilin aynasından yansıyor. Direksiyonun başında o arabayı kendi kullanıyor. Bu toplumsal baskıya rağmen başkent Tahran sokaklarında dolaşan ve üzerinde kadın taksi yazan otomobillerden birinin sahibi. Ön yargılara rağmen mesleğinin gururla yapıyor....

ylık kazancı 800 dolar ve bu kariyer için eşinin tam desteğini almış durumda. Eşi onun ev işlerinde, 8 yaşındaki çocuğun bakımına da yardım ediyor. Tabi ki bir çok İranlı erkekler kadınların çalışmasından rahtsız.


Devlet kademelerindekiler İranlı kadınların “özgür” olduğunu savunsa da daha alınması gereken uzun mesafe olduğu açık.


İran da bir kadın olarak yaşamak hiç kolay değil. Çünkü hangi millete, siyasi güce, dine sahip olursanız olun, İran topraklarında 1979 yılında devrimle kurulan İslam Cumhuriyetin katı kurallarında, kamuya açık alanlarda başınızı ve vücudunuzu tamamen kapatacak giysiler giymek zorundasınız.

İran da ki kadınlar evlerinin dışında, daha ilk bakışta iki gruba ayırabilirsiniz.  Dünya trendlerinin yakından takip eden, başları yarı açık ve renkli kıyafetler giyen kadınlar, bir tarafta ise çadır denen, çarşaf giyen kadınlar.

Yazıyı Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum