227 öğrenci gizemli bir şekilde bayıldı!

Uyuşturucu ve toksikoloji raporları temiz çıktı, büyük gizemin arkasındaki neden ne?

227 öğrenci gizemli bir şekilde bayıldı!
02 Haziran 2023 - 20:01 - Güncelleme: 03 Haziran 2023 - 18:08

Meksika'da iki ay içinde 227 ortaokul öğrencisinin ortada hiçbir neden yokken bayılması sonrası onlarca teori ortaya atılırken, Epidemiyolog Dr. Carlos Alberto Pantoja Meléndez gizemli vakaların arkasında psikojenik bir hastalık olduğunu öne sürdü.

Meksika'nın Tapachula kentinde yaşayan ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki Esmeralda 23 Eylül 2022'de okuldaki kızlar tuvaletinden çıkar çıkmaz bayıldı. Arkasından en yakın arkadaşı Diala çıktı ve o da birden bayıldı.

ÖĞRENCİLER BİRER BİRER BAYILDI

İlerleyen bir saat içinde aynı okuldaki dokuz kız ve bir erkek öğrenci sınıflarında, tuvalette ve okulun avlusunda kendiliğinden yere yığıldı. Diğer 22 öğrenci de kusma ,baş ağrısı gibi olağandışı semptomlar göstermeye başladı.

KIZINI OKULUN AVLUSUNDA KONUŞAMAZ HALDE BULDU

Insider'da yer alan habere göre sıra dışı olay hemen duyuldu, endişeli aileler okula akın etti. Esmeralda'nın annesi Gladys kızını okulun avlusunda konuşamaz bir halde yatarken buldu .En yakın arkadaşı Diala da hemen kızının yanında baygın bir grup öğrenci ile beraber yerde uzanıyordu.

UYUŞTURUCU VE TOKSİKOLOJİ RAPORU TEMİZ ÇIKTI

Bayılan öğrencilerden bir kaçı kendilerine geldiklerinde garip bir koku aldıklarını söyledi. Bu yetkililerin aklına ilk olarak uyuşturucu ihtimalini getirdi. Ancak öğrencilere yapılan uyuşturucu testleri negatif çıktı.

Bir grup başka öğrenci okul tuvaletinde hardal rengi bir toz gördüğünü söyleyince bu kez zehirlenme ihtimali masaya geldi ama çocukların toksikoloji raporu da temiz çıktı.

DOKTORLAR 'PANİK ATAK' DEDİ, GİZEMLİ BAYILMALAR DEVAM ETTİ

Peş peşe bayılmaların ardından ertesi gün tüm çocuklar sağlıklı ve okula gitmeye hazır görünüyordu. Bu hastanedeki doktorların onlara 'panik atak' teşhisi koymasına neden oldu.

Olay çok büyümeden kapanmışken tam iki hafta sonra bölgedeki başka bir ortaokulda en az 68 çocuk bayıldı, onlarcası hastaneye kaldırıldı.

227 öğrenci gizemli bir şekilde bayıldı Uyuşturucu ve toksikoloji raporları temiz çıktı, büyük gizemin arkasındaki neden ne
Esmeralda ve annesi Gladys

 

Bundan dört gün sonra yine Esmeralda'nın okulundaki 18 öğrencide daha bayılma vakaları görüldü. Anne Gladys yine endişeli bir şekilde okulun yolunu tuttu ancak bu kez kızını ayakta buldu. Esmerelda kızlar tuvaletini kullanmak için içeri girdiğinde yine garip yanık kokusunu aldığını ve kendini iyi hissetmediğini belirtirken annesinin gözleri önünde bayıldı.

OKUL DEFALARCA KEZ TARANDI, BİR ŞEY BULUNAMADI

12 yaşındaki ortaokul öğrencisi iki saat içinde kendine gelse de bu kez olay büyüdü ve okul kapatıldı. Yetkililer ne yapacaklarını bilemezken okul köpeklerden oluşan bir ekiple defalarca kez tarandı. Uyuşturucu izine rastlanamadı.

İKİ AY İÇİNDE 227 ÇOCUK GİZEMLİ ŞEKİLDE BAYILDI

Devam eden iki ay boyunca Meksika genelinde en az altı ortaokulda 227 çocuğu etkileyen toplu bayılma vakaları bildirildi.

Çocuklardan bazıları günlerce hastanede kalırken Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel Lopez Obrador hükümetin bayılma olayları ile yakından ilgilendiğini duyurdu.

Ancak aileler bu açıklamadan tatmin olmuş gibi görünmüyordu. Çocuklarının 'panik atak' geçirdiğine inanmayan aileler kendi imkanları ile uyuşturucu testler yaptırdılar ancak pahalı test sonuçları tıpkı ilk sefer yapılanlar gibi temiz çıktı.

227 öğrenci gizemli bir şekilde bayıldı Uyuşturucu ve toksikoloji raporları temiz çıktı, büyük gizemin arkasındaki neden ne
Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel Lopez Obrador

 

TEORİLER HAVADA UÇUŞTU

Bu süreçte sosyal medyada ve yerel medyada onlarca teori üretildi. Bazıları çocukların nadir görülen bir bakteri nedeni ile hastalandığını öne sürerken bazıları da çocukların gübre zehirlenmesi yaşadığını iddia etti.

Bazı aileler işin içinde uyuşturucu kartelleri olduğunu ve okulun bunu örtbas etmeye çalıştığını öne sürerken 18 Ekim'de, Esmeralda ve altı Öğrenci, psikolog tarafından sorgulanmak üzere Chiapas bölge savcılığının ofisine çağrıldı.

Uzmanlar çocukların her biri ile 4 saatin üzerinde görüşürken, hükümetin bu hamlesi de net bir sonuç ortaya çıkarmadı, hazırlanan raporda çocukların hava ya da gıda zehirlenmesi nedeni ile bayıldığı belirtildi.

SEBEBİ TOPLU HİSTERİ Mİ?

Gizemli bayılmalar yerel basında olduğu kadar dünya medyasında da ilgi çekerken Meksika'nın az sayıda saha epidemiyoloğundan biri olan Dr. Carlos Alberto Pantoja Meléndez bayılma vakaları ile ilgili dikkat çeken bir teori ortaya attı.

Çocukların bayılmalarına neden olacak her seçeneği tek tek inceleyen, hastane raporlarına ve test sonuçlarına bakan Meléndez geriye kalan tek ihtimalin 'toplu histeri' olduğuna karar verdi.

Bu konuda uzman diğer meslektaşları ile de görüşen Meléndez, çocukların davranışlarının kitlesel psikojenik hastalık salgınıyla tutarlı göründüğünü belirtti.

TOPLU HİSTERİ NEDİR?

Toplu histeri, bir kişi Bayılma, çığlık atma gibi beklenmedik bir davranış sergilediği ve ardından yakınındaki diğer insanların da istemsiz olarak semptomları tekrarladığı nadir görülen bir psikolojik olgudur.

Orta Çağ'da görülen toplu dans etme çılgınlığı toplu histeriye bir örnek olarak gösterilebilir.

227 öğrenci gizemli bir şekilde bayıldı Uyuşturucu ve toksikoloji raporları temiz çıktı, büyük gizemin arkasındaki neden ne
Dans çılgınlığı veya dans vebası, esas olarak 14. ve 17. yüzyıllar arasında Avrupa'da meydana gelen sosyal bir fenomendi. Sebepsiz yere bayılana kadar dans eden insan grupları için kullanılmıştır.

 

Modern zamanlarda, vakalar genellikle yanık kokusu gibi garip bir koku tarafından tetiklenir. Koku insan beyninde bir tehdit olarak algılanır. Ergenlik çağındaki gençler, özellikle de kız çocukları bu konuda daha hassastır. Bu da Meksika'da bayılmalarda çoğunluğun neden kız öğrencilerde olduğunu açıklıyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum