'25 yaş altı ve 50 yaş üstü tazminat alamayacak

Bu hafta Meclise gelmesi beklenen tasarıda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerle ilgili düzenleme de yer alıyor.

'25 yaş altı ve 50 yaş üstü  tazminat alamayacak
23 Haziran 2020 - 18:09 - Güncelleme: 24 Haziran 2020 - 09:33
Sendika uzmanı Alpaslan Savaş, tasarıyla ilgili "Kıdem tazminatında fon için kırmızı çizgiler çizilirken hafife alınıp sözü bile edilmeyen ve 25 yaş altı-50 yaş üzeri işçilerin kıdem tazminatını ortadan kaldıracak" uyarısında bulundu. Savaş, "Baraj yanlış yere kuruldu. Oysa konu birlikte ele alınmalıydı. Patronlar fondan daha fazla bunu istiyor" dedi.
Kıdem tazminatı tartışmaları sürerken, ‘İstihdam kalkanı paketi’ adı altında Meclis gündemine getirilmesi planlanan tasarıdaki 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri emekçilerle ilgili düzenleme dikkat çekti. Sendika uzmanı ve Sol Gazete yazarı Alpaslan Savaş, bu düzenlemeyle kıdem tazminatının tamamen ortadan kalkacağı uyarısında bulundu.

Bu hafta Meclise gelmesi beklenen tasarıya göre 25 yaşından küçükler ayda 10 günden az çalışırsa (ayın yarısı) sigorta yatırma zorunluluğu olmayacak. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona erecek. Bu sayede işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmayacak. Alpaslan Savaş, twitter hesabından söz konusu düzenlemeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

‘KONU BİRLİKTE ELE ALINMALIYDI’

1- Kıdem tazminatında fon için kırmızı çizgiler çizilirken hafife alınıp sözü bile edilmeyen ve 25 yaş altı-50 yaş üzeri işçilerin kıdem tazminatını ortadan kaldıracak ‘BELİRLİ SÜRELİ SÖZLEŞME’ konusunun bu hafta meclise gelmesi bekleniyor. Bugün basına sızan yeni bilgiler var

2- Fon tartışması sürerken görmezden gelinen, 25 yaş altı-50 yaş üzeri işçilerin esnek çalışmasını teşvik eden düzenleme, bu işçiler için

*Kıdem tazminatını ortadan kaldıracak

*Gelir kaybı yaratacak

*Patronların ödeyeceği sigorta primini düşürecek

*Sendikalaşmayı zorlaştıracak

3- Kıdem tazminatına karşı mücadelede Fon tartışması belirli süreli sözleşmelerin yaygınlaştırılması saldırısının hafife alınmasına neden oldu. Baraj yanlış yere kuruldu. Oysa konu birlikte ele alınmalıydı. Patronlar fondan daha fazla bunu istiyor.

‘SAYILARI 3.5 MİLYONUN ÜZERİNDE’

4- 25 yaş altı-50 yaş üzeri işçiler için belirli süreli sözleşme düzenlemesi yasalaşırsa, bu işçiler ihbar ve kıdem tazminatı alamayacak, iş güvencesi kapsamı dışına çıkacak. Sayıları 3,5 milyonun üzerinde. Patronlar SGK’lı işçilerin dörtte birinin tazminatından kurtulmuş olacak.

5- Yine bu düzenlemeye göre 25 yaş altı işçiler ayda 10 günden az çalıştırılırlarsa patron SGK primi yatırmayacak. Bunun adına kısmi çalışma desteği diyorlar. Sadece kıdem ve ihbar tazminatını tasfiye değil, sigorta primi ödemeden işçi çalıştırabilme demek bu.

6- Düzenleme ayrıca 50 yaş üzeri işçilerin kısmi süreli (haftada en fazla 30 saat) çalışmasını yaygınlaştıracak. Tam zamanlı çalışmadan kısmi süreliye geçirilen 50 yaş üzeri işçiler için gelir vergisi istisnası öngörülüyor. Oysa böyle çalışan işçinin geliri zaten azalacak.

7- Bu olursa 25 yaş altı işçilerin sendikalaşmasını kimse beklemesin. Belirli süreli sözleşmeyle çalıştırılan işçi, sendikalaşmak için sözleşme süresinin bitmesini bekler. Çünkü süre sonunda “kadroya geçeceğini” (işçiler böyle adlandırıyor) düşünür. “Bir belli olsun bakalım” der. 

Kaynak Duvar

YORUMLAR

  • 0 Yorum