6'lı masaya zor sorular…

Altılı masanın iç tartışmaları ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik krizin önüne mi geçti?..

6'lı masaya zor sorular…
30 Eylül 2022 - 08:37 - Güncelleme: 30 Eylül 2022 - 08:41

Espri olsun!..

 

Bana, birazcık öyle oldu gibi geliyor!..

Şurada pazar gününe az kaldı. Liderlerin  (altılı masa) sorun çözme kabiliyetlerini göreceğiz. Öteleyip, halının altına süpürüp hiçbir şey olmamış gibi mi yapacaklar?.. Yoksa, aslanlar gibi kamuoyunun karşısına çıkıp ‘işte bu iş böyle olacak’ mı diyecekler?..

Önümüzdeki seçimi kazanması için Tayyip Erdoğan’ın şapkadan tavşan çıkarması beklenirken durum biraz tersine dönüyor gibi galiba!..

★★★

Siyasetin tecrübeli ismi, AKP İstanbul eski Milletvekili Emin Şirin, dünkü yazım hakkında görüşlerini söylemek için aradı. Laf lafı açtı… Emin Şirin, bugüne kadar gündeme gelmeyen öyle sorular sordu ki; onları da yazmak farz oldu. Şirin’in son gelişmeler sürecinde altılı masayla ilgili yaptığı durum değerlendirmesi ile başlayalım;

-1 Ekim’de Meclis açılıyor. 2 Ekim’de altılı masanın ikinci tur ilk görüşmeleri başlayacak. Parti başkanları aralarında görüşmeler yaparken sayın Meral Akşener, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programında çok kıymetli değerlendirmeler yaptı. Ne istediğini ne istemediğini, neleri kabul edip neleri kabul etmeyeceğini anlayana çok ustaca anlattı.

Anlaşılan hâlâ seçim tarihi belli olduktan sonra cumhurbaşkanı adayını açıklayacakları pozisyonda duruyorlar. Mutabık olmadığımız konu bu. Cumhurbaşkanı adayı artık açıklanmalı. Sebebini anlatayım; evvela bu altılı masa sanki bir ittifaktan çok daha ileriye geçmiş, sanki altı partinin kuracağı bir koalisyon görüntüsü vermeye başladı. Müştereken karar verecekleri çerçevenin dışına çıkmayacak bir cumhurbaşkanı adayı arıyorlar.

★★★

Emin Şirin, “Şimdi kafamdaki soruları sizinle paylaşayım” dedi ve birbiri ardına ekledi;

Cumhurbaşkanı adayının kampanyasını kim finanse edecek?.. Bunun finansmanı nasıl sağlanacak?.. Kampanyayı yapacak şirketi, kim veya kimler seçecek?.. Kampanyada kullanılacak fikir, tema ve sloganlar için kimden onay alınacak?.. Bu konularda cumhurbaşkanı adayı mı yetkili olacak yoksa her şeyi altılı masaya mı soracak?..

Bu yapısal problemlerden sonra siyasi meseleler var;

Mesela, cumhurbaşkanı adayına, “Ekonomi politikanız ne olacak” diye sorulduğunda kendi ekonomi politikasını mı anlatacak yoksa “benim ekonomi politikam yok, ekonomiyi altılı masa idare edecek” diye mi cevap verecek?..

-Keza, güvenlik sorunları, dış politika konularında kendisine soru yöneltildiğinde yetkili bir şekilde cevap mı verecek yoksa “ bunlar altılı masanın işi” mi diyecek?..

– Buna benzer birçok soru var. Yetkisiz görüntülü bir cumhurbaşkanı adayının da Tayyip Erdoğan karşısında şansının olmayacağını herhalde 6 partinin genel başkanları görüyordur. Yetkisiz görüntülü, her şeyi “altılı masaya sorayım” diyen cumhurbaşkanı adayının doğru dürüst bir kampanya yapamayacağı gibi sandıkta Tayyip Erdoğan’ın karşısında şansının olmayacağı ortada.

-Bu problemlerin yanı sıra, cumhurbaşkanı adayı ortaya çıktıktan sonra partilerin içinde milletvekilleri liste çekişmeleri ve  pazarlıkları başlayacak. Bu pazarlıklar devam ederken 6 partinin 6 ayrı teşkilatı masanın çatı adayı için çalışacaklar mı çalışmayacaklar mı?.. Nasıl motive edilecekler?..

-Özetle; altılı masa seçimi kazandıkları takdirde uygulayacakları bazı soyut kavramlar üzerinde bir mutabakat sağladı. Ancak seçim kazanmak için seçimden sonra yapmaları gereken konular çerçevesinde sadece seçim ve sandık güvenliği konusunda bir komisyon kuruldu. Bu komisyon muhakkak ki çalışıyordur. Ancak, çalışmalarının somut neticelerini henüz seçmenle paylaşmadılar.

-Seçimi kazanmak ve iddialı olabilmek için bu komisyonun haricinde yukarıda bir kısmını sıraladığım soruların somut cevaplarının karara bağlanması lazım. Bu çalışma için 60 gün veya 90 gün yetmez. Yılbaşına kalmadan bu ve buna benzer soruların cevaplarıyla beraber süratle karar verip adaylarını artık açıklamaları lazım.

★★★

Tecrübeli siyaset insanı Emin Şirin, daha önce defalarca işaret ettiği önemli bir hususu tekrar hatırlattı;

-Bu söylediklerim cumhurbaşkanı seçimi ile alakalı. Ancak cumhurbaşkanlığı kadar hatta daha önemli olan konu; TBMM’de kazanılacak sandalye sayısı. Artık anlaşılıyor ki, seçimlere yeni seçim kanunu ile gideceğiz. Bu çerçevede muhalefet partilerinin –altılı masanın dışındakiler dahil olmak üzere- tamamının en fazla sandalyeyi nasıl alabileceklerini, seçim sosyolojisini de dikkate alarak bir karara bağlamaları lazım.

-Bu söylediklerimizi mutlaka kendileri de düşünüyorlardır. İnşallah geç kalmazlar.

★★★

Emin Şirin’in ısrarla gündeme getirdiği soruları, cumhurbaşkanı adayı belirleme konusunda derin görüş ayrılıkları içinde bulunan altılı masa için ‘erken’ bulabilirsiniz. “Hele bir adayda anlaşsınlar da ondan sonrasına bakarlar” diyebilirsiniz. Ben de sizlere “horozu çok olan köyün sabahı geç olur” deyişini hatırlatırım!.. Çok zaman kaybettiler… CHP içinden ortaya atılan belediye başkanlarının isimleri yüzünden gereksiz tartışmaların içinde boğuldular. Zamanında kestirilip atılamayan tartışmalar yüzünden Millet İttifakı’nın içinde kamplaşmalara sebep oldular. Bunlara birde AKP’den kopup ittifaka eklemlenen yeni partilerin şahsi çıkar hesapları eklendi. Seçmendeki yılgınlık psikolojisini daha da pekiştirmemeleri lazım. Karşılarında, devletin tüm imkanlarını (sadece maddi değil) acımasızca kullanan dev bir seçim yapısı var.

Akli ve ilmi siyaset gereklerini yerine getirerek yola devam etmekten başka çare yok!..

★★★

Ulu Tanrı, tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.
Ahmet Takan

[email protected]


YORUMLAR

  • 0 Yorum