676 bin çocuk okula gidemedi

Okulların açıldığı gün Halk TV'de çocukların eğitime ulaşmasına ilişkin verileri paylaşan CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, 676 bin çocuğun okula gidemediği söyledi.

676 bin çocuk okula gidemedi
12 Eylül 2022 - 20:27 - Güncelleme: 13 Eylül 2022 - 11:26

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, okulların eğitim-öğretime başladığı gün çocuk yoksulluğuna ilişkin dikkat çeken verileri Halk TV'de İpek Özbey'in hazırlayıp sunduğu Kadraj'da paylaştı. Foggo, 676 bin çocuğun okula gidemediği verisini paylaştı.

'Bu çocukları takip eden bir mekanizma yok'

Foggo'nun açıklamaları şöyle:

"Geçen yıl bir araştırma yapılmıştı okula gitmeyen çocuklarla ilgili. Türk Eğitim Derneği'nin araştırmasına göre, 676 bin çocuk okula dönmedi. Bu çocukları takip eden bir mekanizma yok. Bu çocukların yaş ortalaması 14-17. Kanunen okula gitmeleri gerekiyor. LGS sınavlarında da 200 bin çocuk sınava girmedi. Bu çocuklar nerede? Bu çocukların çoğu, çocuk işçi oldular. Bir araştırmada da yüzde 48 çocukların okula gitmeme nedeni ekonomik. Bir de okula başlayanlar, kayıt parası sorunu yaşayanlar var. Kayıt parası aslında yasak ama MEB çok fazla bütçe vermediği için okuldaki masrafı ailelerden istiyorlar. Bin liradan 30 bin liraya gidiyor. 200-300 liralık kayıt parasını veremeyen birçok aile var.

'Üniforma masrafı bin, kırtasiye masrafı da bin lira'

Buraya gelmeden önce bir aile ile görüştüm. 'Çocukları okula gönderdin mi' dedim. Gönderememiş. 'Beslenme koyamadım, üniforma alamadım' dedi. Bir üniformanın ayakkabı dahil maliyeti bir çocuk için bin lira. Asgari ücretli aileler bu masrafları karşılayamayacak durumdalar. Bir çocuğun kırtasiye masrafı da bin liranın üzerinde. En önemlisi beslenme. Çocuklar geçen sene olduğu gibi bu sene de beslenme sorunuyla karşı karşıya."

YORUMLAR

  • 0 Yorum