96 milyon koronavirüs vakası ve 500 bin ölü

Son dakika: Korkunç! Belgeler sızdırıldıDünyaya diz çöktüren koronavirüs nedeniyle bugüne dek 4 bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Dünya çapında 110 binden fazla kişiye bulaşan virüs, İtalya'yı tam bir kaosa itti. Avrupa'da salgından en kötü etkilenen ülke olan İtalya'da milyonlarca insan karantinada. Ülkede can kaybı rekor bir artış göstererek 366'ya yükseldi. İtalya Genelkurmay Başkanı General Salvatore Farina da kendisinde koronavirüs görüldüğünü açıkladı.

96 milyon koronavirüs vakası ve 500 bin ölü
09 Mart 2020 - 10:52

 İran'da ise yetkililer kentler arasında seyahati engellemek için gerekirse "zor kullanılabileceğini" açıkladı. Avustralya ise mali teşvik paketinin bir parçası olarak vatandaşlara nakit ödeme yapmayı düşünüyor. 




Koronavirüs kabusu hız kesmiyor. 110 binden fazla kişiye bulaşan virüs nedeniyle, bugüne kadar 4 bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. İtalya, Avrupa'da virüsten en kötü etkilenen ülke olarak öne çıkıyor. Kriz ortamının hakim olduğu ülkede, 16 milyon kişinin yaşadığı bölgeler karantina altına alındı. İngiltere'de ise vaka sayısındaki hız artış panik yarattı.




2

Çin'de ülke genelinde virüsün yayılma hızında ciddi bir azalma olsa da virüsün 100'den fazla ülkede görülmüş olması büyük endişe ve korku yaratıyor. Dr James Lawler ise, dünya çapında 96 milyon kişinin enfekte olabileceğini ve ölü sayısının 500 bin olabileceğini açıkladı ve hastanelerin en kötü ihtimale karşı hazırlıklı olmalarını önerdi. İşte koronavirüse dair gelişmeler...


​​​​​​​

3

İtalya tam anlamda kabusu yaşıyor. Ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı rekor bir artış göstererek 366'ya fırladı. Resmi verilere göre ölüm sayısı son 24 saatte 133 arttı. Bu 133 can kaybının 113'ü, karantina altına alınan Lombardia bölgesinde kaydedildi. Ülkede toplam vaka da 7 bin 375 olarak açıklandı.


​​​​​​​

4

İtalya'da da virüs, İran'da olduğu gibi siyasetçilere sıçradı. İtalya Genelkurmay Başkanı General Salvatore Farina, Pazar günü yaptığı açıklamada kendisine koronavirüs teşhisi konulduğunu söyledi. Farina, sağlık durumun iyi olduğunu, kendini evinde evinde karantina altına aldığını açıkladı.


​​​​​​​

 

5

Koalisyon ortaklarından Demokratik Parti'nin genel sekreteri Nicola Zingaretti de önceki gün kendisinde koronavirüs görüldüğünü açıklamıştı. Ayrıca Piemonte Bölge Başkanı Alberto Cirio'ya da koronavirüs teşhisi koyuldu.


​​​​​​​

6

Başbakan Giuseppe Conte tarafından Cumartesi gününü Pazar'a bağlayan gece, ilerleyen saatlerde açıklanan yeni kararnameyle, "virüsün yayılmasını engellemek ve kontrol altına almak amacıyla" kuzeydeki Lombardia bölgesinin tamamı ile 14 vilayete giriş-çıkışlar kısıtlandırıldı.


​​​​​​​

 

7

Karar, Milano ve Venedik gibi İtalya ekonomisi ve turizm açısından önemli kentleri de kapsıyor.


​​​​​​​

8

Karantina altına alınan yerler, Milano'nun da içinde yer aldığı Lombardia bölgesinin tamamı ile Venedik, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Padova, Treviso, Asti, Alessandria, Novara, Vercelli ve Verbano Cusio Ossola vilayetleri.


​​​​​​​

 

9

Kararnameyle bu bölgelerde "iş ya da sağlık için gerekli olmadıkça her türlü yer değiştirmelerden kaçınılması" isteniyor.


​​​​​​​

10

Başbakan Conte, bunun "mutlak bir yasak" olmadığını ancak güvenlik güçlerinin vatandaşları durdurarak nereye ve neden gittiklerini sorabileceğini söyledi.


​​​​​​​

 

11İTALYANLARIN KAÇIŞ GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA

İTALYANLARIN KAÇIŞ GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA 



Ancak kararname yayımlanmadan, taslak halinin basına sızdırılması nedeniyle Milano başta olmak üzere karantina altına ortaya çıkan şehirlerde tren istasyonlarına "akın" yaşandığı haberleri geliyor.


​​​​​​​

12

Sosyal medyada tren istasyonlarında acele ederek yürüyen insanların görüntüleri paylaşılıyor. Ülkede kaçanlara ve haberi medyaya sızdıranlara da tepki oluştu.


​​​​​​​

 

13

Refah seviyesi ve sağlık sistemi kuzeye göre daha zayıf durumda olan güney bölgelerinin risk altına atıldığı değerlendiriliyor.


​​​​​​​

14

İtalya'da Ocak ayı sonunda koronavirüs riski nedeniyle acil durum ilan edilmiş ve Şubat ayında da çoğunluğu Lombardia'da olmak üzere 11 kasabaya giriş-çıkış yasağı getirilmişti. Bu 11 kasabadaki karantinadan yaklaşık 50 bin kişi etkilenmişti.


​​​​​​​

 

15

Yeni kararnameden ise 16 milyon kişi etkilenecek, bu sayı İtalya'nın toplam nüfusunun dörtte birinden fazlasına denk geliyor. Alınan tedbirler, uzatma olmazsa 3 Nisan tarihine kadar geçerli olacak.


​​​​​​​

16CENAZELER DURDURULDU

CENAZELER DURDURULDU 



Bu bölgelerde alınan diğer önlemler arasında, cenaze törenleri de dahil olmak üzere dini ve medeni törenlerin askıya alınması da yer alıyor.


​​​​​​​

 

17

İbadet mekanları ise kalabalık oluşması önlenebilir ve insanlar arasında en az bir metrelik "güvenli mesafe" sağlanacak şekilde düzenlenirse açık kalabilecek.


​​​​​​

18

Ayrıca, sinema, tiyatro, gece kulübü, müze, spor salonu, havuz ve kayak tesisleri de kapatıldı. Restoran ve kafelerinse ancak 06-18 saatleri arasında ve bir metrelik "güvenli mesafenin" sağlanması halinde açık kalabileceği belirtildi.


​​​​​​​

 

19

İtalyan gazeteleri yaşananları birinci sayfalarında manşetten duyurdu. La Stampa gazetesi "Virüs Kuzey'in kalbini kapattı" manşetiyle çıktı.


​​​​​​​

20

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs (corona virüsü), Antarktika hariç tüm kıtalara ve 100'den fazla ülkeye yayılırken, 8 Mart Pazar itibarıyla virüs görülenlerin sayısı dünya çapında 109 bini aştı.


​​​​​​​

 

21

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü 109 bin 405 kişide virüs koronavirüs görüldüğünü, virüs nedeniyle ölenlerin sayısının 3689 olduğunu duyurdu.


​​​​​​​

22

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs için alınan tedbirler kapsamında, yurt dışından son 14 gün içinde Türkiye'ye dönenlerin, ilk 14 günlerini evlerinde geçirmeleri gerektiğini söyledi. Fahrettin Koca, Pazar akşamı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sorumluluk büyük, tedbirler çok basit. Lütfen uyalım" dedi.


​​​​​​​

 

23

İngiltere'de son 24 saatte gelen koronavirüs haberleri büyük endişe yarattı. Vaka sayısı bir günde 69 artarak 278'e yükselirken ülkede üçüncü ölüm yaşandı. İtalya seyahatinden dönen 60 yaşındaki bir İngiliz, Manchester kentinde hayatını kaybetti. Uzmanlar endişeli, Birleşik Krallık'ta ölü sayısının 100 binleri bulabileceği ifade ediliyor.


​​​​​​​

24

Şu ana kadar 20 bini aşkın kişinin Koronavirüs testinden geçtiği İngiltere'de son hastalananlar arasında Londra'daki Heathrow Havalaalanı'nın bagaj bölümünde çalışan iki görevli de var.


​​​​​​​

 

25

Nebraska Tıp Merkezi'nden Doktor James Lawler'ın, dünya çapında 96 milyon kişinin enfekte olabileceğini ve ölü sayısının 500 bin olabileceğini tahmin ediyor ve hastanelerin en kötü ihtimale karşı hazırlıklı olmalarını öneriyor. Business Insider'ın elde edilen belgeler, Amerikan Hastane Birliği tarafından düzenlenen bir seminer sırasında yapılan sunumdan alınmış. Belgelere göre, Doktor James Lawler düzenlediği bir seminerde ölü sayısının 480 bini aşacağını söylüyor.


​​​​​​​

26

Çin'den sonra hastalıktan en çok etkilenen ülkeler olan İtalya ve İran'da okulların, spor faaliyetlerinin iptaliyle hayat felç oldu. İran'da yetkililer kentler arasında seyahati engellemek için gerekirse "zor kullanılabileceğini" açıkladılar. Her iki ülkede de hastalığın yayılma hızında artış var.


​​​​​​​

 

27

Yetkili "zor kullanma" derken ne kasdettiğine açıklık getirmedi. Fakat yetkililerin, okulların 21 Mart'a kadar kapatılması nedeniyle ailelerin tatile çıkmasından endişe ettikleri ve buna engel olmaya çalıştıkları anlaşılıyor.


​​​​​​​

28

Bu tarih İran'da kabul edilen Celali takvimine göre yıl sonuna denk geliyor ve alınan karar tatillerle birlikte okulların Nisan başına kadar kapalı olması anlamına geliyor.




 

29

Televizyondan yayınlanan bir basın toplantısında konuşan İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü şu ana kadar ülkede çıkan vaka sayısını 6 Mart itibariyle 4747 olarak verdi.






30

Hastalığın yayılışı bir çok ülkede dezenfektan ve maske sıkıntısına, yiyecek stoklarına yönelmeye yol açarken, Almanya'nın Koblenz kentinde 1400 doktor ve sağlık görevlisinin katıldığı Koronavirüs Konferansı'nda, hastalıkla ilgili kaygıların histeriye dönüşmeye başladığı uyarısı yapıldı.




 

31

Sky News'un son dakika haberine göre, Avustralya Başbakanı Scott Morrison mali teşvik paketinin bir parçası olarak vatandaşlara 10 milyar Avustralya doları (6 buçuk milyar dolar) nakit ödeme yapmayı düşünüyor.


​​​​​​​



32

Sky News'un bu fikrin, Finans ve Hazine yetkilileri tarafından sert bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu da bildirdi. Ayrıca, Morrison koronavirüs salgınının ekonomik etkisini telafi etmek için küçük işletmeler için ücret sübvansiyonları ve işletme vergisi teşviklerini de göz önünde bulunduruyor.




 

33

 

35

36

YORUMLAR

  • 0 Yorum