ABD'den Türkiye'ye karşı düşmanca hamle!...

Trump'ın partisi, S-400 krizini derinleştirmek için harekete geçti. Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott ve Todd Young, ABD Senatosu'na Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uygulanması için ABD Senatosu'na karar tasarısı sundu

ABD'den Türkiye'ye karşı düşmanca hamle!...
19 Temmuz 2019 - 22:21
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alması konusunda selefi Obama'ya suçlayan ve sorumlu tutan ABD Başkanı Trump, nispeten ılımlı bir görüntü vermeye çalışırken, partisi Cumhuriyetçiler ciddi etkileri olabilecek bir adım attı.



ABD'de Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott ve Todd Young, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uygulanması için ABD Senatosu'na bir karar tasarısı sundu.



Taslakta neler var?



İngiliz haber ajansı Reuters'ın ulaştığı karar tasarısının taslağında, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini satın alması, "ABD'nin güvenlik hakkına doğrudan ve büyük bir tehdit" olarak tanımlanıyor. Karar tasarısının kabul edilmesi durumunda Türkiye'ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında belirlenen yaptırımların tamamen uygulanması öngörülüyor. Cumhuriyetçi Senatör daha da ileri giderek Başkan Trump yönetimine "Rusya'nın oluşturduğu tehdidin değerlendirilmesi ve Türkiye'nin daimi NATO üyeliğinin gözden geçirilmesi için NATO'ya toplantı talebinde bulunması" çağrısı yapıyor.



Demokratlar da koroya katıldı



Senato'nun Dılişkiler Komitesi'nden Demokrat Senatör Bob Menendez de, Türkiye'yi F-35 programından çıkarmanın yeterli olmadığını ifade etti. Yazılı açıklamasında Menendez, "Yasalar açıkça 'Rusya'nın savunma ve istihbarat sektörleriyle 'önemli işlemler yapanlar' için cezalar öngörüyor, bu da açıkça S-400 sisteminin teslimatını da içerir" dedi.



Menendez ayrıca, Trump'ın CAATSA'yı uygulamayı reddetmesi durumunda ABD yönetimini Türkiye'ye yaptırım uygulamaya zorlayacak bir yasa tasarısı sunacağını söyledi. Kanun hükmünde olmasa da, böyle bir karar tasarısının Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato'dan geçmesi, Ankara'ya yaptırım uygulaması için ABD Başkanı Trump üzerinde baskı oluşturabilir.



İsrail faktörü net



Cumhuriyetçi Senatör Scott'un önergesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da 'ülkeyi otoriterliğe sürüklemek, insan hakları ihlalleri yapmakla' eleştiriyor ve Türkiye'nin "radikal İslamcı militan örgütlerle aynı safta yer alarak ABD'nin müttefiki İsrail"i tahrik ettiği' ifade ediyor.



Trump'ın politikası netleşmedi



ABD Başkanı Trump, S-400 krizinden sonra Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir soruya "şu anda yaptırımlara bakmadığı" cevabını vermiş ancak daha sonra yaptığı açıklamada ise "Ne yapacağımızı göreceğiz. Bunları henüz duyurmadık" dedi.



ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın almasından dolayı ortak F-35 savaş jeti programına katılımını askıya aldığını duyurmuştu.



Türk Dışişleri Bakanlığı kararın 'adil olmadığını' söylerken, NATO da Türkiye'nin F-35 sisteminden çıkarılmasının 'kaygı verici olduğunu' söyledi. Kongre'nin 2017'de onayladığı CAATSA yasası, Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye son dönemlerde uygulanan yaptırımların önünü açmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum