ABD'nin 'yaptırım' kararına Türkiye'den ilk yanıt

Saray Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararına ilişkin, "Tasarı ABD Kongresi'nden geçse de geçmese de S-400'le ilgili süreç devam edecek" dedi.

ABD'nin 'yaptırım' kararına Türkiye'den ilk yanıt
11 Aralık 2019 - 20:49
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’ye yaptırım öngören tasarının ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilmesini değerlendirdi. Kalın, "Kongre'den bu tasarı geçse de, geçmese de S-400'le ilgili süreç devam edecek. S-400'ler alındı, o iş bitti" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini de duyurdu. 

ERDOĞAN- PUTİN GÖRÜŞMESİ: Pazartesi günü Cenevre'de gerçekleşecek olan Küresel Mülteciler Forumu'nda bu konuyu ele alma imkanımız olacak. BM'nin üç ana kriterine göre güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde dönüş sağlanacaktır. Kimseyi zorla istemediği yere göndermek gibi bir politikamız söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti olarak mazlumun, mağdurun, ihtiyaç sahiplerinin yanında durmaya devam edeceğiz. Külfet paylaşımı noktasında bütün paydaşların sorumluluk almasını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Sahada YPG/PKK terör örgütleriyle endişelerimiz devam ediyor. Biraz sonra sayın Cumhurbaşkanımızın sayın Putin'le telefon görüşmesi olacak. Sayın Putin'in 8 Ocak'ta ülkemize ziyareti olacak. Suriye'de gelişmeleri yeniden ele alma imkanımız olacak.

LİBYA İLE MUTABAKAT: Libya'yla ilgili olarak son dönemde Hafter güçlerinin Trablus'a yönelik saldırıların yoğunlaştığını görüyoruz. Bu saldırılar uluslararası toplumun tanıdığı Libya merkezi hükümetine karşı saldırıdır. Nisan ayında Hafter ve Sarrac taraftarlarının mutabık kaldığı Abu Dabi anlaşmasına da aykırıdır. Siyasi sürecin BM çatısı altında ilerletilmesi noktasında çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam edeceğiz. İlgili aktörlerin makul ve meşru zeminde hareket etmesini sağlayacak çalışmalarımıza devam edeceğiz.

DAVUTOĞLU AÇIKLAMASI: Sayın Feyzullah Kıyıklık yıllarca AK Parti'de siyaset yapmış büyüğümüzdür. Şu anda kendisi milletvekili değil. Sayın Babacan, Davutoğlu'nu ziyaret etmeleriyle ilgili kendi beyanından anlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın bir görevlendirmesi söz konusu olmamıştır. Kendi açıklamasında kimseye telkinde, icbarla gitmediklerini ifade ediyor. Buradan da ne amaçla gittiği anlaşılıyor. Böyle bir görevlendirme 'gidin, konuşun, parti kurmaktan vazgeçin' gibi herhangi bir görevlendirme söz konusu değildir. Cumhurbaşkanımızın mal varlığı beyanı bellidir. Ailesiyle birlikte verilmiştir.

ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Şehir Üniversitesi'yle yürüyen bir tartışma var. Orada YÖK'ün çalışması devam ediyor. Öğrencilerin mağdur olmaması, çalışmaların kesintiye uğramaması için ne yapılması gerektiği hal yoluna koyacaklarını umuyor ve bekliyoruz. Orada bir mağduriyet arzu edeceğimiz bir şey değil. Bu konu üzerinden siyaset yapmak gündem saptırmaktır.

S-400'LER: Bizim teknik uzmanlarımızla, hava komutanlığındaki uzmanlarımız böyle bir riskin söz konusu olmadığını belirtmiştir. Gelin gerçekleri ortaya koyalım. Konuya aydınlığa kavuşturalım. ABD tarafı bu tekliften hep kaçındılar. NATO zirvesinde bu konuyu etraflı ele aldık. Daha sonra Cumhurbaşkanımızın sayın Trump'la görüşmesi oldu. Biz bu teklifimizi yeniledik, gerekçe buysa, bunu ortadan kaldıracak birtakım izahatın yapılabileceğini biliyoruz. Bizi F-35 programı kongrede kaynaklanan bir sıkıştırılmışlık olduğu anlaşılıyor. Bu tamamen Amerikan iç siyaseti olmuş durumda. Bizim S-400'lerin alınmasıyla ilgili Rusya ile yaptığımız anlaşma 2017 Nisan ayındaydı. O zaman Katsa yaptırımı söz konusu değildi. Amerikan yönetiminin, kongresinin Trump yönetimine bu konuda hat çizmek, mesaj vermek belki de cezalandırmak için gündeme aldığı konuydu. Daha sonra konu başka yerlere gitti. Amerikan yönetiminin belli bir konu YPG'nin oyununun bozulmasından sonra irrasyonel patlamaları gördük hepimiz. Ya hep ya hiç, sıfır toplamlı bir oyun haline geldi bu. Sayın Cumhurbaşkanımız kongre üyelerine de tek tek anlattı. S-400'lerin F-35'lere tehdit oluşturmadığını, bunlarla ilgili düzenlemelerin yapabileceğini söyledi. Konuyu tamamen siyasileştirdiler. Bir pozisyon elde etmeye çalışıyorlar. S-400'den geri adım söz konusu değil. F-35 veya NATO güvenlik sistemi veya F-16'yla ilgili riskin oluşmaması için gerekli düzenlemeyi yapacağız. Patriotları alma konusunda hazır olduğumuzu ifade ettik. Fransa Devlet Başkanı sayın Macron'un açıklaması oldu. Bazı füzeleri teklif ettiklerini söyledi. Türkiye hiçbir zaman bunları almayacağını söylemedi.

DOĞA KOLEJİ: Doğa Koleji'yle ilgili Milli Eğitim Bakanımızla görüştüm. Bundan sonra atılacak adımları kendileri açıklarlar. Özel okulların tabi olduğu idari ve mali kurallar söz konusu. Bunlara uydukları sürece Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı'yla denetlenmek şartıyla eğitim hizmeti verirler. Öncelikle öğrencilerin mağdur olmayacağı bir formül üretmektir. Milli Eğitim Bakanlığımızın bir hazırlığı var. Ben finansal kurum ve satışıyla ilgili bir öngörüde bulunamam. Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyu yakın takip ettiğini, sayın bakanımızın da konuyla ilgili olduğunu söyleyebilirim. Milli Eğitim Bakanlığımızın öğrencilerimizin mağdur olmayacağı bir formül için çalışmayı yaptığını söyleyebilirim.

LİBYA'YA ASKER GÖNDERİLMESİ: 27 Kasım'da İstanbul'da iki anlaşma yapıldı. Deniz yetki alanları tartışması yeni bir anlaşma. İki ülkenin bu konuda karşılıklı anlaşma yapmasını, başka ülkelerin tartışması kabul edilebilir değil. Aynı denize sahip olan ülkeler anlaşmalar yapabilirler. Akdeniz'in bir barış denizi haline gelmesi için tüm taraflarla anlaşma yapabileceğimizi söyledik. Tek istisnası Güney Kıbrıs, resmi olarak onları tanımıyoruz. İkinci ankaşma daha 2011 ya da 2012'de yapılan anlaşmanın güncellenmiş, kapsamı genişlemiş halidir. Libya böyle bir talepte bulunursa anlaşmanın içinde vardır. Umarım buna mecbur kalmazlar. İçerideki çatışmalar sona erer. Böyle bir talep olursa diye Cumhurbaşkanımız atıfta bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum