Abdurrahman Dilipak yazdı Siz sanıyorsunuz ki!

İnsanlar zannediyorlar ki, asıl tehlike Deizm, Ateizm, Satanizm. Onlar bir şey söylüyorlar, bir iddiaları var. Sonunda bir “kim”likleri var. Daha da büyük bir tehlike var: Agnostizm. Onlar hiçbir şeye inanmıyorlar ya da red de. etmiyorlar

Abdurrahman Dilipak yazdı Siz sanıyorsunuz ki!
12 Mayıs 2021 - 12:02

“Bilemem” diyorlar. Ve bunu bir “norm” olarak kabul ediyorlar. Bunlar Pozitivist de değiller, yani “bilimin isbatı dışında bir şeye inanmam” da demiyorlar. Bilimle de bir işleri yok. Ayrıca Pozitivistler de var, “deneylenmiş, isbatlanmış şeylerin dışında her şey şüphelidir” diyen ve dini konularda Agnostizme yakın olan ama Agnostik de olmayan, çünkü “araştırmak gerek” diyorlar. “Bilinemez” demiyor, ama “bu konuda ulaşılmış bir sonuç yok” diyor. Bunu bir süreç olarak görüyor. Agnostik dediğimiz “Bilinemezci”. Madem bilinemez, o zaman araştırmaya da gerek yok. Bu yolun sonunda din ortadan kalkacak, konu “BİREYsel” ve “vijdani” bir konu olarak, geleneksel, kültürel bir fenomen (Duruma göre kişinin duygusal algısı) haline gelecek. Bunun sonunda kişinin kendi kanaatlerine, hayat tecrübesi, dünya görüşü, dünyadan beklentileri ve gelecek umut, kaygı ve korkusuna göre anlam ve şekil kazanacak. Kimileri kültürel bir aidiyet olarak görecek, kimi bir gelenek ve ritüel olarak insanların bilinmeze karşı merakı, ilgisi, sezgisi, psikolojik talepleri, içgüdüsel davranışları ya da biokimyasal, genetik yapısı ile ilgili davranışsal bir olgu olarak görecek.

Kızım sosyolojide  yüksek lisans tezi hazırlıyor da, konu olarak “Dijital Aktivizm”i seçmiş. Aktivizm diyoruz da, ortada “eylemli” bir “aktivist” değil, sanal ortamda, gelişen olaylar karşısında risk alarak bir iddiada bulunan değil, oturduğu yerden ve sanal ortamda önüne gelen gerçekliklerden yola çıkarak, Trol ya da profesyonel aktörlerin iddialarından vijdanen ve duygusal olarak, hiçbir sabitesi olmadan, kendi anlık değişken psikolojinin örtüştüğü gerçeklik düzleminde RT ederek tepki veren, ancak tepkisi TT olma sürecinde etkili olan ve aynı şekilde benzer toplulukları etkileyerek domino etkisi ile mesajın yayılma hız, derinlik ve bulaşı şeklinde viral olarak yayılmasını sağlayan bir durumdan söz ediyoruz.

Sahi “eylemsiz aktivist” nasıl olur? Olur işte, “Halksız Demokrasi”, “Cumhuriyetçi Azınlık Partisi”, “Seküler Kutsal”, “Şeriatsız din”, “Şeriata karşı Müslüman”, “Şarapçı, Domuzsever Müslüman”, nasıl oluyorsa öyle olur.  Sanal dünyada her şey mümkün. Bu gidilen sanal Hac, sanal umre, sanal kurban her şey mümkün. Bu sürecin sonunda siz de kendi yalanınıza inanabilirsiniz. Sanal gerçeklik artırılmış gerçekliğe dönüşebilir, oradan Deep Fake ile “tanıklı” hale de getirilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum