Açıkladılar: "PKK'ya yardıma devam edeceğiz"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, NATO zirvesinde yapılan mutabakatın mürekkebi kurumadan “u dönüşü” yaptı: “Türkiye’ye suçlu iadesi politikamız değişmedi. YPG, metinde terörist olarak geçmiyor.” Finlandiya Cumhurbaşkanı, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye insani yardım yapmaya devam edeceğini açıkladı İsveç de dün benzer bir söylemde bulundu.

Açıkladılar: "PKK'ya yardıma devam edeceğiz"
01 Temmuz 2022 - 10:09

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mutabakat metni sonrasında Finlandiya ve İsveç’e uygulanan vetoyu kaldırdı. İsveç ve Finlandiya’nın, NATO üyelik süreci başladı.

Ancak mutabakat metninde terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG ve FETÖ, PKK ile birlikte terör örgütleri arasında yer aldığı halde, önce İsveç ve sonra Finlandiya, 48 saat içinde mutabakat metnine aykırı açıklamalarda bulundu.

İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson, “İade yapmayacağız. Türkiye’nin birine ‘terörist’ demesi, o kişiyi terörist yapmaz” dedi.

İlgili haber: 24 saatte “U dönüşü”

Daha sonra Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’ye suçlu iadesi politikamız değişmedi. Bizim terörist olduğuna karar vermediğimiz kimse iade edilmeyecek. YPG ve FETÖ terörist olarak tanımlanmıyor. Metinde bu yok. Biz Finlandiya olarak, YPG’ye ve kontrol ettiği bölgelere insani yardım yapmaya devam edeceğiz.”

Ancak mutabakat metninde, terör örgütü PKK, PKK’nın Suriye uzantısı YPG ve FETÖ’ye ek olarak, bu örgütlerin uzantılarının faaliyetlerinin bitirilmesi ve bu örgütlere üye kişilerin Türkiye ile yapılacak görüşmelerden sonra iade edilmesine ilişkin maddeler bulunuyor.

Mutabakat metni, bu konuda İsveç ve Finlandiya’nın, Türkiye ile anlaşması gerektiğini vurguluyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum