Af teklifi yeniden gündemde

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında MHP tarafından Meclis gündemine getirilen ancak 31 Mart seçimlerinden sonra görüşülmek üzere rafa kaldırılan hükümlülere 'ceza indirimi' öngören af teklifinin önümüzdeki hafta açılacak olan TBMM'de yeniden gündeme gelmesi bekleniyor

Af teklifi yeniden gündemde
16 Nisan 2019 - 21:38
Daha önce 9 Nisan'da açılması kararlaştırılan TBMM Genel Kurulu seçim sonuçlarına yönelik itirazlar nedeniyle önümüzdeki haftaya ertelendi.



Seçim tartışmaları sonrası toplanacak olan genel kurulun Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören taslak çalışmalarını ele alacağı ve çalışmaların Adalet Komisyonunun ardından Meclis'e geleceği iddiaları seslendiriliyor.



Af konusunda MHP ile farklı düşündüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan devlete karşı işlenmiş suçlar dışındaki cezaların affına sıcak bakmadığını açıklamış olsa da MHP aksi yönde bir kanun teklifini 24 Eylül 2018'de TBMM Başkanlığına sunmuştu. MHP'nin af teklifi Anayasanın 87. maddesinde düzenlenen genel ve özel af niteliği taşımıyor.



Hazırlanan kanun teklifinin genel veya özel af olmadığını ifade eden MHP'li yetkililer söz konusu teklife "devlet indirimi" ya da "şartlı ceza indirimi" demişti. Ak Parti TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı 6 Mart 2019 tarihli konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi'nin teklifinin af olmadığını, ceza indirimi içerdiğini vurgulayarak ''Seçim sonrası bakılır. Halkımız da bunu takdir eder" ifadelerini kullanmıştı.



5 yıl ceza indirimi 



Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan söz konusu teklif TBMM'de kabul edildiği takdirde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak.



Hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek. MHP'nin kanun teklifinde af kapsamı dışında tutulan suçlar da yer alıyor.



Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk suçları ve soykırım ve insanlığa karşı suçlar ceza indirimi kapsamı dışında yer alması öngörülen suçlardan bazıları.



Yasa tasarısında ceza indirimi kapsamına giren bazı suçlar ise; TCK 213'üncü maddedeki halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 215 sayılı suçu ve suçluyu övme, 216 sayılı halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve 220 sayılı suç işlemek amacıyla örgüt kurma.



Ayrıca mal varlığına karşı suçlar olarak adlandırılan hırsızlık, dolandırıcılık, yağma suçlarıyla kamunun sağlığına karşı suç olarak yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti de indirim kapsamında yer alacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum