Akıllı telefonun yerini alacak mı?

İşte kıyafete takılan Humane Ai Pin'in yapabildiği 4 fütüristik şey! Avucumuzun içindeki teknolojiyle tanışın

Akıllı telefonun yerini alacak mı?
15 Kasım 2023 - 10:21

Humane nihayet yapay zekâ tarafından desteklenen ekransız ve giyilebilir cihazı Ai Pin’i tanıttı.

 

Eski Apple çalışanları Imran Chaudhri ve Bethany Bongiorno tarafından yönetilen şirket, geçtiğimiz haftaya kadar ‘gizli modda’ çalışarak Ai Pin'in bilişimin geleceği olduğu yönündeki söylentileri iyice körükledi.

Humane, cihazı taşınabilir bilgisayarların geleceği olarak konumlandırıyor. Kuruculardan Chaudhri TED konuşmasında yapay zekâ destekli cihazların hayatımıza daha sorunsuz bir şekilde entegre olduğu ekransız bir gelecek öngörüyor.

Ai Pin adı verilen cihaz, giysilere takılmak üzere tasarlandı. Şirket Paris Moda Haftası'nda Coperni ile ortaklık kurdu ve cihazı podyumda modellerin kıyafetlerine tutturarak tanıttı. Chaudhri ve Bongiorno duyuruda, “Ai Pin, yapay zekâyı günlük yaşamın dokusuna entegre etme ve insanlığımızı gölgelemeden yeteneklerimizi geliştirme vizyonumuzun somutlaşmış hâli” dedi.

Giyilebilir teknoloji ürünü cihaz Paris Moda Haftası'nda görücüye çıktı. (Getty Images)

Cihaz bir Snapdragon işlemciden güç alıyor; onu ses kontrolü, kamera, hareketler ve küçük bir yerleşik projektör kombinasyonu ile kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI’ın teknolojileri ve Microsoft'un bulut bilişim gücüyle desteklenen sanal bir asistanla konuşabiliyorsunuz.

Önceki haberler Ai Pin'in ağırlıklı olarak GPT-4 tarafından desteklendiğini öne sürüyordu. Humane, ChatGPT erişiminin aslında cihazın özelliklerinden biri olduğunu söylüyor. Cosmos adı verilen işletim sistemi sorgularınızı otomatik olarak doğru araçlara yönlendirmek üzere tasarlanmış. Ai Pin yaklaşık 34 gram ağırlığında ve buna ‘pil güçlendirici’ ile 20 gram daha ekleniyor. Dahili kamera 13 megapiksel fotoğraf çekiyor (ve bir yazılım güncellemesinden sonra video da çekebilecek).

Cihazın bir iPhone kadar kalıcı bir güce erişip erişemeyeceğini ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Şimdi gelin akıllı telefonun tahtına göz diken bu cihazın öne çıkan 4 özelliğine göz atalım.

1. Ai Pin görüntüyü ekran yerine avucunuza yansıtıyor

Humane, Ai Pin'i bir ekrana bakmak yerine etrafınızdaki dünyayla etkileşime girebileceğiniz bir ‘anti-smartphone’ olarak tanımlıyor. Ancak insan (hâliyle) bazen görüntüye ihtiyaç duyuyor. Ai Pin bu gereksinimi karşılamak için avuç içine yansıtılan bir ‘lazer ekran’ teknolojisi ile üretildi.

Mini bir lazer projektör, el ve parmak hareketleriyle kontrol ediliyor. GIF: Humane

Tıpkı Apple Watch'un çift dokunma özelliğine benzer şekilde, işaret parmağınızla başparmağınıza dokunarak müziği başlatabiliyor ve duraklatabiliyorsunuz. Diğer hareketler arasında elinizi öne ve arkaya eğmek yer alıyor. Ve el hareketlerin hepsinin spesifik işlevi var.

2. Ai Pin sesli komutu daha önemli bir şey hâline getirmek istiyor

Ai Pin'in (ekran olmadığı için) temel iletişim yöntemi ses. Humane, sesli komut ya da Ai Mic adını verdiği yöntemle arama ve görev yönetimi için OpenAI’ın modelini kullanıyor.

OpenAI destekli bir model kulanan Ai Pin sanal asistan işlevi görüyor.
 Credit: Humane

Ai Pin ile tüm uygulamalarınız ve hesaplarınız cihaza bağlanıyor, böylece gelen kutunuzda bir rezervasyon kodu aramak veya listenizdeki kişilere mesaj dikte etmek için Ai Mic'i kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca, akşam yemeği planını içeren e-posta zincirinin akıbeti gibi mühim gelişmeleri sıralamak için gelen kutunuzu tarayan ‘Catch Me Up’ adlı bir işlev de mevcut.

3. Size yiyeceklerin besin değeri hakkında bilgi veriyor ve gerçek zamanlı dil çevirisi yapıyor

Tanıtım videosunda bir kadın Ai Pin'i kullanarak bir ejder meyvesinde ne kadar şeker olduğuna bakıyor ve bunun diyet hedeflerine uygun olup olmadığını görüyor.

Ayrıca şirket Ai Pin'in ayrıca avucunuzdaki bir avuç bademi inceleyerek ne kadar protein içerdiğini söyleyebildiği iddia ediyor, ki bizce bu pek hassas bir ölçüm olmayabilir. (Bunun ne kadar gerçeği yansıttığını cihaz incelemesinde masaya yatıracağız.)

Şirket cihazın kaydırma çağını kapatacağını söylüyor. Bakalım bu iddiasını gerçekleştirebilecek mi? (GIF: Humane)

Humane, bu işlevi ilk etapta bir beslenme aracı olarak sunuyor ama gelecekte daha fazla kullanım alanına yayılacağını vurguluyor. Ai Pin'in lanse edilen özelliklerinden bir diğeri de gerçek zamanlı çeviri. Cihaz konuşulan dili tanıyabiliyor ve birkaç basit komutla size geri çevirebiliyor.

4. Ai Pin mahremiyet ve gizliliğe önem veriyor

Let's take a peek at the so-called 'smartphone killer.'
Şirket Mart ayında açıklanan 100 milyon dolar C serisi de dahil olmak üzere toplam 230 milyon dolar yatırım topladı. yatırımcılar arasında Microsoft ve Volvo da yer alıyor. Fotoğraf: Humane

Siri, Alexa ve Google Assistant gibi diğer sesli asistanların aksine, Ai Pin'in başlatma sözcüğü yok. Yalnızca cihaz sahibi manuel olarak çalıştırırsa açılıyor. Cihazın güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için aktifken yanan bir ‘Güven Işığı’ var.

Ai Pin ve aksesuarları 699 dolardan başlıyor, ayrıca T-Mobile üzerinden bir hücresel plan için ayda 24 dolar ödeniyor. Humane, Ai Pin siparişlerini 16 Kasım'dan itibaren alacak ve 2024'ün başlarında da sevkiyata başlayacak (Cihazın Türkiye’de ne zaman satışa sunulacağı ise henüz belli değil).


Cecily Mauran, Mashable'da teknoloji muhabiri. Ek kaynak: Verge haberi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum