AKP'nin etkin ismi: 3. döneme takılacak vekil sayısı 100'den fazla

arkadaşlar bütün yaşananların yükünün sırtlarına yıkılıp, yerlerine yeni isimlerin geleceğine inanıyor

AKP'nin etkin ismi: 3. döneme takılacak vekil sayısı 100'den fazla
07 Aralık 2022 - 10:32 - Güncelleme: 07 Aralık 2022 - 19:38

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, ismini vermediği AKP'de etkin bir ismin "3. döneme takılacak vekil sayısı 100'den fazla, arkadaşlar bütün yaşananların yükünün sırtlarına yıkılıp, yerlerine yeni isimlerin geleceğine inanıyor" dediğini aktardı. 

Sarıkaya, dün TBMM'de yaşanan yumruklu kavgayı köşesine taşıdı. Sarıkaya, "Milletvekilleri neden Genel Kurul’a gelmek istemiyor ve gelenler niçin bu denli gerilimli? Sorunun yanıtı aslında açık; öncelikle her seçim döneminde ortaya çıkan psikoloji bu kez de yaşanıyor. Hatta bu kez geçen dönemden farklı ek gerekçe de mevcut... Bütün partilerde liste ittifakı olması halinde milletvekilliği sıralarının nasıl düzenleneceğine ilişkin kaygı hakim. Bu AK Parti’de olduğu kadar CHP’de, MHP’de, İYİ Parti’de de hatta TBMM’de grubu bulunmayan partilerde de söz konusu." düşüncesini dile getirdi. 

Sarıkaya şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü Nisan ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni Seçim Kanunu, geçen dönem büyük partiler için avantajlı olan ittifak halindeki oyların bir arada sayımını olanaklı kılmıyor. Bu da ister istemez partiler arasında liste ittifakını zorunlu hale getiriyor; çünkü uygulanan D’Hondt sistem, daha fazla oy alana ek fırsat tanıyor; artık oyların heba olmasına yol açıyor.

Milletvekilleri de bu zorunluluğu gördüğü için daha önce sahip olduğu sıraya ittifak halindeki partiden kimin geleceğinin hesabını bugünden yapıyor. Her ne kadar partiler kendi başlarına seçime gireceğini söylüyor olsa da bunun Kanun'un şartını yerine getirmek için 41 ille, yani 2-3 milletvekili çıkaran bölgelerle sınırlı olacağı aşikar. Ama geriye kalan büyük illerde liste ittifakı kaçınılmaz görünüyor.

Bunlar muhtemel liste ittifakına yönelik… AK Parti milletvekillerinin buna ilave bir özel durumu daha var. MHP’nin etkin milletvekillerinden biri ile dün kuliste otururken, “Sizin arkadaşlarınız tam kadro burada, AK Parti milletvekillerinden çok az gelmesinin nedeni ne?” dediğimde getirdiği yorum durumu anlamak için önemliydi:

“Üç ve beş döneme takılacak milletvekili sayısı çok fazla da ondan…”

İktidar kulisinde sohbet ederken aynı soruyu AK Parti’nin etkin bir ismine sordum, verdiği yanıt daha ilerisiydi:

“Her ne kadar üç dönem kurallarını geçen seçim MKYK kararına bağlamış olsak da 3’üncü döneme takılacak milletvekili sayımız 100’den fazla. Buna 15’i aşkın da 5 dönemdir vekillik yapanları ekle. Bir de MHP ile liste ittifakına girecek gibi görünüyoruz onları da koy… Arkadaşlar bütün yaşananların yükünün sırtlarına yıkılıp, yerlerine yeni isimlerin geleceğine inanıyor.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum