"Akşener, Demirtaş ile Çin'de dans etti"

CNN Türk haberi ortalığı karıştırdı... Haberin ne kadarı doğru Bir Twitter hesabı tarafından 9 Mart 2023 tarihinde yapılan paylaşımda 2009 tarihli bir haberde Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın 2009 yılında karşılıklı dans ettiği ifade edildiği iddia edildi. Gönderi 140 binden fazla görüntülenme 170’ten fazla beğeni aldı.

"Akşener, Demirtaş ile Çin'de dans etti"
10 Mart 2023 - 20:10 - Güncelleme: 11 Mart 2023 - 11:19

Paylaşımda HDP’ye karşı negatif tutumuna karşın Akşener’in 2009’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin ziyareti sırasında o dönem Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili olan Selahattin Demirtaş ile MHP milletvekili Meral Akşener’in gezinin son gününde birlikte dans ettikleri iddia edilmiş. Bu iddiaya tek dayanak olarak da CNNTürk de yayınlanmış bir haber metni gösterildi.

Doğruluk Payı'ndan Ceren Satıl'ın haberine göre iddiada yer alan görsel, arama motorunda tersine aratıldığında CNNTürk’te 29 Haziran 2009 tarihinde yayımlanan bir habere ulaşılıyor. Haberin detayında, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin’e ziyaretine eşlik eden MHP’li TBMM Başkanvekili Meral Akşener ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş gezinin son gününde bir arada görüntülendiğine dair bir bilgi yer alıyor. Fakat Akşener ile Demirtaş’ın birlikte dans ettiklerine dair bir ifade yer almıyor. 


Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyetin Çin ziyaretinde Urumçi kentinde cumhurbaşkanı onuruna verilen yemekte Uygur gelenekleri sergilenmiş ve yemek boyunca Uygur ve Türk şarkıları çalınmış.  

Geleneksel folklör gösterileri sunulurken Gül ve milletvekilleri piste davet edilmiş. Abdullah Gül daveti reddederken milletvekilleri sahneye çıkıp dans etmiş. Yeniçağ Gazetesi’nde MHP Milletvekili Ahmet Orhan ve DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın pistte uzun süre karşılıklı göbek attığı ifadeleri yer alıyor. Abdullah Gül ise bu dansa ilişkin “Milletvekilleri kurtlarını döktü.” açıklamasında bulunmuş. Söz konusu dönemde  MHP ve DTP’nin yakınlaşması şehit aileleri tarafından tepkiyle karşılandığı bilgisi de yer alıyor.

YANLIŞ İDDİA

Youtube üzerinden MHP Milletvekili Ahmet Orhan ve DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın karşılıklı dans ettiklerine ilişkin videolarda yer alıyor. Videoda Selahattin Demirtaş ile Ahmet Orhan’ın dans ettiği görülüyor. Meral Akşener’in Selahattin Demirtaş ile dans ettiğine ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

BİRA FOTOĞRAFI YANLIŞ ÇIKTI 

Bir  Twitter hesabından 8 Mart 2023 tarihinde yapılan paylaşımdaki kutlama fotoğrafının, Kılıçdaroğlu’nun 6 Mart 2023’te gelen Türkiye genel seçimleri için Cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan edişinin kutlamalarından olduğu iddia edildi.  

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan “Altılı Masa” 6 Mart 2023 Pazartesi günü Saadet Partisi binası önünde yaptığı açıklamayla 2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için cumhurbaşkanı adayının CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacağını açıkladı. Aday ilanı sonrasında Saadet Partisi önünde yapılan coşkulu kutlamalar basına yansıdı. 

 Aday açıklama tarihinin Berat Kandili’ne denk gelmesi ve Saadet Partisi binasında yapılması ilgili pek çok sosyal medya paylaşımı da yapıldı. 

İddiada paylaşılan fotoğraf da bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıkladıktan sonra çekildiği iddiasıyla paylaşıldı ve kısa süre içinde yayılım alanı buldu. Gönderiyi Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı İbrahim Melih Gökçek’in de paylaşması  iddianın yayılmasında büyük rol oynadı. 

Kutlama Görseli 2019 Tarihinde Çeşitli Sosyal Medya Hesaplarında Kullanılmıştı

Elinde Türkiye bayrağıyla özçekim yaparak kutlamalarda yer alan başörtülü bir kadını arka plana alıp bira kaldıraran birinin çekimi olduğu anlaşılan fotoğraf, 2019’da birden fazla sosyal medya gönderisinde kullanılmış. Paylaşım tarihlerine ve gönderilere gelen yorumlara bakıldığında fotoğrafın 23 Haziran 2019’da gerçekleşen İstanbul ara yerel seçiminden sonra çekildiği anlaşılıyor. Bu seçimde CHP İBB adayı Ekrem İmamoğlu % 54,2 oy alarak seçimi kazanmış ve bu zafer sonrasında Türkiye’nin birçok yerinde kutlamalar düzenlenmişti. Fotoğrafın çekildiği yer konusunuda net bir tespit yapmak ise güç. 
Görsele yakından bakıldığında, kutlamaya katılan kişilerin kıyafetlerinden de fotoğrafın sıcak havada çekildiği anlaşılıyor. 6 Mart 2023’te Ankara’da ise havanın bulutlu ve ortalama 6 derece olduğu ve paylaşılan görüntülerden kutlayanların daha kışlık giysiler giydiği görülüyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 8 Mart 2023 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafın Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasından sonra yapılan kutlamaları gösterdiği iddia edilmişti. Paylaşılan fotoğraf güncel değil ve 2019’dan beri dolaşımda. 

Odatv.com

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum