Altaylı: "Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor" diyordum; beni dinleyen olmadı

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbulspor - Trabzonspor maçında yaşananlara ilişkin olarak, "Türk futbolundaki en temel sorunlardan biri de hakemler olarak görülüyor. Türk hakemleri Maraton sayesinde hedef haline geldi.

Altaylı: "Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor" diyordum; beni dinleyen olmadı
20 Aralık 2023 - 12:16 - Güncelleme: 20 Aralık 2023 - 12:22
Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbulspor - Trabzonspor maçında yaşananlara ilişkin olarak, "Türk futbolundaki en temel sorunlardan biri de hakemler olarak görülüyor. Türk hakemleri Maraton sayesinde hedef haline geldi. 

Altaylı, hakem kararının ardından sahaya inen kulüp başkanının ardından kendi sitesinden kaleme aldığı yazıda, şu ifadeleri kullandı: 

"Hakemlerimiz kötü mü? Kötü ama İngiliz hakemler, İtalyan hakemler, İspanyol hakemler ne kadar kötü ise o kadar kötü. Ama oralarda bu tartışmalar yok, bizde ise var. Hem de VAR sayesinde duble var.

Peki, Türk hakemleri nasıl hedef haline geldi? 

Medya sayesinde. Daha doğrusu bir televizyon programı sayesinde.

O programın adı Maraton’du. Futbol maçları Cine 5’ten yayınlanıyor, maç akşamları Cine 5’in kardeş kanalı Show TV’de Maraton programında, Şansal Büyüka ve Erman Toroğlu maçtaki hakem hatalarını masaya yatırıyorlardı.

Tüm pozisyonlar ağır çekimde teker teker ele alınıyor, farklı açılardan görüntüler inceleniyor ve hakemlerin hataları anlatılıyordu.

Erman Toroğlu bir hakem seminerinde yapılması gereken bir işi, milyonların önünde yapıyor ve “Oynatalım Uğurcum” diye pozisyonu bir ileri bir geri aldırıp hakemleri rezil ediyordu.

 

Ben de o sırada “Bu yapılan büyük yanlış. Gelişmiş futbol ülkelerinde böyle programlar asla yapılmaz. Hakemin milisaniyede verdiği kararı dakikalarca ağır çekimde inceleyerek hakemleri rezil ediyorsunuz, hakemlik müessesesini çökertiyorsunuz” diye bu programa tepki gösteriyordum.

Ben “Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor” diyordum, Erman Toroğlu da dönüp “Kabzımalım, hıyardan anlardım” diyerek bana hakaretler savuruyordu.

Ben ise “Futbol Federasyonu yayın ihalesini verirken, yayıncı kuruluşa bu tür programların yapılmasını yasaklamalı” diye yırtınıyordum.

Tabii ki beni dinleyen olmadı. Rating tatlı, hakemleri madara etmenin getirisi büyüktü.

Bu program 14 yıl boyunca bir efsane oldu ama aynı zamanda hem benzerlerinin doğmasına neden oldu; Türk spor medyası, Türk hakemliğini itin bir tarafına sokup çıkararak, hakemleri futbolun en tartışmalı ve en zayıf halkası olarak toplumun önüne attı.

Bugün hataları en çok tartışılan hakemler Türk hakemleri ise bunda “Oynatalım Uğurcum” anlayışının da payı büyüktür. İngiltere’de bu tür programların yapılmıyor olmasının sebebi, İngilizlerin yayıncılığı bilmemesi değil, futbolu bilmesidir!"

Yazının tamamını okumak için tıklayın 

TIKLAYIN - Trabzon'dan 'Saral'lara, inşaat sektöründen spor kulübüne; İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu kimdir?

TIKLAYIN - Sahadan çekilen İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun...

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na tepki yağıyor: Türkiye’deki başkanlık sisteminde genel bir problem var gibi!

Ne olmuştu? 

Dün akşam Trabzonspor'u evinde ağırlan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti. Başkan Sarıalioğlu ile birlikte İstanbulspor yönetimi, VAR'da incelenen pozisyonun ardından hakem Ali Şansalan'ın Trabzonsporlu Onuachu'nun golünün geçerli sayması üzerine sahaya indi. Yönetim, gol öncesi faul olduğunu düşündüğü için sahaya çıkmama kararı alırken, Asbaşkan Ömer Saral ise, "Bedeli her ne olursa olsun" dedi. Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, "Türk futbolu adına üzüntü verici geceler" derken, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan da, "Kendisinin kimseye karşı asla kaba bir tavrı olmadı. Bana 'Sizinle alakalı değil ama artık bu yapılanları kaldıramıyorum' dedi ve böyle bir karar aldı" diye konuştu. Sarıalioğlu ise, "Yapacak bir şey yok. Takdir kamuoyunun" demekle yetindi. 

 

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler'e saldırmıştı

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan karşılaşma 1-1 berabere sona erdi. Karşılaşmanın ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, saha ortasına kadar gelerek hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. Başkan Koca, Rizespor maçının ardından sahaya girerek karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler'e yumruk attı. Darbeyle yere düşen Meler'in etrafını güvenlik güçleri sardı. Bu hareketten sonra bir süre yere çökerek fenalık geçiren Faruk Koca'yı yöneticiler sakinleştirmeye çalıştı. Saldırının ardından Halil Umut Meler'in sol gözü morardı. Halil Umut Meler, tedavisi yapıldıktan 10 dakika sonra yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

MKE Ankaragücü Kulübü, Çaykur Rizespor ile oynadıkları maçın ardından yaşanan olaylar nedeniyle spor camiasından özür diledi. Kulüpten yapılan açıklamada, "MKE Ankaragücü Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadı'nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz" denildi.

Olayın ardından; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi adliyeye sevk edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Faruk Koca ile birlikte 2 kişinin daha tutuklandığını duyurdu.

Tunç'un açıklaması şu şekilde:

"11/12/2023 tarihinde Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık ve Türk Ceza Kanunu’nca “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama ve tehdit suçlarından” Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, Şüpheliler F. K., Ş. Y. Ş. ve K. Ç. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadelerini müteakip sevkedildiği Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle spor alanında kırık oluşacak şekilde yaralamak” suçundan tutuklanmıştır.
Görüntü analizlerinden maç bitiminde sahaya indikleri tespit edilen şüpheliler R. K., Ö.O.Ü, V.D. hakkında da 6222 S.Y. uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiştir.
Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir."

Türkiye Futbol Federasyonu, olayın ardından ligleri süresiz tatil ilan ettiğini açıkladı. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum