Altın Portakal Film Festivali'nde...

Gezi tutukluları, Boğaziçi direnişi, İran'daki protestolar unutulmadı; Çiğdem Mater ayakta alkışlandı.Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Gezi tutsakları unutulmadı

Altın Portakal Film Festivali'nde...
09 Ekim 2022 - 10:46

Antalya'da bu yıl 59'uncusu düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde Karanlık Gece filmi 'En İyi Film Ödülü'nü kazandı. 5 kategoride 25 ödülün verildiği gecede Kurak Günler filmi ise 9 ödülle en çok ödül alan film oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde belediye şirketi ANSET tarafından bu yıl 59'uncusu düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Antalya Kapalı Spor Salonu'ndaki kapanış töreninde 5 ayrı kategoride 25 ödül verildi. Ödül gecesini Nefise Karatay ve Yekta Kopan sundu.
 

Erol Babaoğlu: Ödülü bu zihniyete karşı mücadele eden herkesle paylaşmak istiyorum

En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Erol Babaoğlu, filmin hikayesinin "iyileşmemiz kurtulmamız gereken zihniyeti" gösterdiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

"Ödülü bu zihniyete karşı mücadele eden herkesle paylaşmak istiyorum. Erkeklik komplekslerini güçle ve kompleksle, sömürüyle bastırmaya çalışanlardan, savaş çığırtkanlarından kurtulabilmemiz, çakallar sofrasından kalkabilmemiz için, ağır uykulardan uyanmamız, vicdanı hatırlayarak adil ve çok sesli bir dünyayı kurabilmemiz için mücadele eden, üreten, varlığını ortaya koyan herkesle bu ödülü paylaşmak istiyorum. 

Babaoğlu, İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 'ahlak polisi' tarafından ‘kıyafet kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle alındığı gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolara da atıfta bulundu.

Erol Babaoğlu

Yeşim Ustaoğlu:  Ya iyileşeceğiz ya iyileşeceğiz başka yolu yok

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Ödülleri öncesinde Jüri Başkanı Yeşim Ustaoğlu yaptığı konuşmada, bütün ekiplere ve emeklerine teşekkür ederek, "İzlediğimiz filmlerin tamamını her gün karşılaştığımız sorunlarımıza odaklanıyordu. Adalet, vicdan, eril şiddet, linç, çürümüşlük, yas, kuralık ve diğerleri. Bu ülkenin insanları olarak meselelerimiz çok ciddi ve çok iç karartıcı, bizler bunları her gün önümüze sürdükleri için ezber etmişler olarak buradayız. Bunları önümüze koyanların da ezber etmesini istediğimiz bir şey var. Bizler sanatçılar umudun inatçılarıyız, ısrarcılarıyız. Ya iyileşeceğiz ya iyileşeceğiz başka yolu yok" dedi.

Cahide Sonku Ödülü Çiğdem Mater'e

Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Cahide Sonku Ödülü, Gezi Davası tutuklularından Çiğdem Mater‘e verildi. Mater’in adının anons edilmesi uzun süre alkışlandı.

Ödülü Çiğdem Mater adına Zümrüt Burul aldı. Mater’in adının anons edilmesi uzun süre alkışlandı.


Ads by Kiosked

Mater cezaevinden mesaj gönderdi 

Bakırköy Cezaevi'nden mesaj gönderen Mater'in mesajı şöyle:

"Kurak Günler'e emeği geçen kadınlar bu ödül hepimize. Kamera önünde ve arkasında emek veren tüm kız kardeşlerim iyi ki vardınız, İyi ki varsınız. İyi ki hep birlikte filmler yapıyoruz ya da bazen yapamıyoruz. Ve sevgili Cahide Sonku çok teşekkürler. Rol ezberliyorum diyerek cumhurbaşkanına gitmeyi reddettiğin için, seni ayağına çağıran milletvekillerini ben Cahide Sonku'yum diye terslediğin için, kimseye eyvallahın olmadığı için yolun yolumuzdur."

Emin Alper, Boğaziçi direnişine selam gönderdi 

Geceye damga vuran konuşmalardan biri de Emin Alpler’in konuşması oldu. Emin Alper, Boğaziçi Üniversitesi’nde süren direnişe selam gönderdi.

Emin Alper şöyle konuştu:

“Bu ödülü Şerif Gönen’den almak çok büyük bir onur. Her şeyden önce jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum. Çiğdem’den bahsedecektim ama o kendi adına konuştu. Benim yönetmem olmamda Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük bir katkısı vardır. Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız.”

Emin Alper'in yönettiği Kurak Günler filmi 9 ödülle en çok ödül alan film oldu

Ulusal uzun metraj film yarışması ödül kategorileri

En iyi Film: Karanlık Gece filmi kazanırken, yönetmeni Özcan Alper ve tüm ekibi sahneye çıktı. En iyi film ödülünü kazanan filmi ise jüri başkanı Yeşim Ustaoğlu açıklarken, ödülü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek takdim etti.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Ayna Ayna filmi kazanırken, ödülü yönetmeni Belmin Söylemez ve senarist-yapımcısı Haşmet Topaloğlu'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek takdim etti.

Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Kar ve Ayı filmi kazanırken, ödül yönetmeni Selcen Ergun ve yapımcısı Nefes Polat'a takdim edildi.

En İyi Yönetmen: Kurak Günler filmiyle Emin Alper kazandı.

Cahide Sonku Ödülü: Kurak Günler filminin yapımcısı ve Gezi Davası nedeniyle tutuklu olan Çiğdem Mater'e verildi. Ödül, filmin kadın ekibine takdim edildi.

En İyi Senaryo: Karanlık Gece filmiyle Murat Uyurkulak ve Özcan Alper kazandı.

En İyi Kadın Oyuncu: Kar ve Ayı filminden Merve Dizdar kazandı.

En İyi Erkek Oyuncu: Kurak Günler filminden Selahattin Paşalı ve LCV (Lütfen Cevap Veriniz) filminden Cem Yiğit Üzümoğlu paylaştı.

En İyi Görüntü Yönetmeni: Kurak Günler filminden Christos Karamanis kazandı.

En İyi Kurgu: Kurak Günler filminden Özcan Vardar ve Eytan İpeker kazandı.

En İyi Sanat Yönetmeni: Iguana Tokyo filminden Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven kazandı.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ayna Ayna filminden Laçin Ceylan kazandı

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kurak Günler filminden Erol Babaoğlu kazandı.

En İyi Müzik: Kurak Günler filminin müziğini yapan Stefan Will kazandı.

Özel ödüller 

Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) En İyi Yönetmen Ödülü: Kurak Günler filminin yönetmeni Emin Alper.

Sinema ve Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü: Mart ayında yaşamını kaybeden Murat Özer anısına verilen ödülü Kurak Günler filmi kazandı. Ödülü yönetmeni Emin Alper aldı.

Ulusal belgesel film yarışması 

En İyi Belgesel Film: Kimri Mihri filmine verilen ödülü yönetmeni Berna Gençalp'e verildi. Ödülü alan Gençalp, "Haksız yere içeride olan arkadaşlarımı ben de geri istiyorum. Bunlarla paylaşmayı ben de isterdim" dedi.

Belgesel Film Jüri Özel Ödülü: Düet filmine verilen ödülü yönetmenleri Ekin İlkbağ ve İdil Akkuş'a verildi.

Ulusal kısa film yarışması 

En İyi Kısa Film: Ben Tek Siz Hepiniz filmine verildi. Ödülü, yönetmen ve senaristleri Barış Kefeli ve Nükhet Taneri'ye kısa film jüri üyesi Nazlı Elif Durulu verdi.

Kısa Film Jüri Özel Ödülü: Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada filmine verildi. Ödülü yönetmeni Özgürcan Uzunyaşa'ya kısa film jüri üyesi Ezgi Mola takdim etti.

Uluslararası uzun metraj film yarışması 

En İyi Film: Ziyaretçi filmi kazanırken, filmin yönetmeni Martín Boulocq ve yapımcısı Andrea Camponovo'ya takdim edildi.

En İyi Yönetmen: Ekmez ve Tuz filminin yönetmeni Damian Kocur kazandı. Katılamadığı için ekip arkadaşına verildi.

En İyi Kadın Oyuncu: Canavarlar filminden Marina Fois'e verildi. Katılamadığı için ödülü gönderilecek.

En İyi Erkek Oyuncu: Mahkeme filminden Pejman Jamshidi aldı. Katılamadığı için ödülü gönderilecek.

Jüri Özel Ödülü: Valeria Evleniyor filmi kazanırken, ödülü yönetmeni Michal Vinik aldı.

 

 

 

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum