Amazon patronu Jeff Bezos çalışanı olmak isteyenlere sadece 2 soru soruyor

Jeff Bezos, potansiyel Amazon çalışanlarının zihinlerinin nasıl çalıştığını görmek için sadece iki soru soruyor. Eski Amazon çalışanı Ann Hiatt, Jeff Bezos ile yaptığı görüşmeyi ve teknoloji liderinin nelere dikkat ettiğini anlattı.

Amazon patronu Jeff Bezos çalışanı olmak isteyenlere sadece 2 soru soruyor
08 Ocak 2022 - 10:09

Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden birinde yönetici olarak çalışmayı kim istemez ki? Ancak bunun için Jeff Bezos’un mülakâtını da geçmek gerekiyor.

Bezos’un işe alım kriterleri, şirketin uzun soluklu çalışanlarından biri olan Ann Hiatt tarafından ortaya çıktı. Hiatt, Jeff Bezos’un potansiyel çalışanları inceleme sürecindeyken adaylara sorduğu kilit soruları anlattı.

 

Şimdilerde aranan uluslararası bir konuşmacı ve melek yatırımcı olan Ann Hiatt, Birleşik Krallık’ta da çeşitli kurullarda yer alıyor. Kariyerinin başlarında 15 yıl boyunca Jeff Bezos ile birlikte çalışan Hiatt, Jeff Bezos’un işe alımlarda dikkat ettiği konuları anlatıyor.

Ann Hiatt
Ann Hiatt

İlk soruyu duyduğunda şok oldu!

Ann Hiatt, 2002’de çevrimiçi perakende devi Amazon’a bir iş başvurusunda bulundu ve ardından kendini dünyanın en zengin adamlarından biriyle konuşurken buldu. Kendisinin hemen işe alındığını ve kararın nasıl verildiği konusunda hayrete düştüğünü anlatıyor:

“Kapı açıldı ve içeri Jeff Bezos girdi. Karşıma oturdu ve kendini tanıttı. Bezos görüşmeye yalnızca iki soru soracağına ve ilkinin eğlenceli bir beyin jimnastiği olacağına söz vererek başladı. Ayağa kalkıp beyaz tahtaya geçerken derin bir nefes aldım. ‘Hesabı ben yapacağım’ dedi.

İşte o soru: ‘Seattle kentindeki cam bölmelerin sayısını tahmin etmeni istiyorum.’

 

Ann Hiatt, başlangıçta sorudan çok korkmuş olsa da patronunun, aklının nasıl çalıştığını görmek istediğini fark ettiğini söylüyor. Hemen bir yanıt vermek yerine, şehrin nüfusunu tahmin ederek ve her kişinin bir evi, işi ve ulaşım şekli olacağını açıklayarak ilerlediğini anlatıyor.

Ardından, yaklaşık 10 dakika içinde bir sayıya karar vermeden ve “doğru” göründüğü konusunda hemfikir olmadan önce sonucu etkileyebilecek her anormalliği analiz ettiğini söylüyor.

Cesaret ve motivasyona önem veriyor

Jeff Bezos

Bezos’un sorduğu ikinci soru ise basitti: Kariyer hedefleriniz neler?

Hiatt, bu soruya yanıt verirken de ana itici gücünün öğrenme hevesi olduğunu açıklamış.

Hiatt, sadece işi almakla kalmadı; aynı zamanda 15 yıl boyunca Jeff Bezos’un yönetici iş ortağı olarak çalıştı. Ofiste kendisine verilen masa, onun masasının yaklaşık bir metre ötesindeydi. Ve Bezos ile on yıldan fazla bir süre çalıştıktan sonra, neden sadece iki sorusu olduğunu anladığını söylüyor.

 

Hiatt, perakende liderinin, başarılı olmak için gereken cesarete ve motivasyona sahip olup olmadığını görmek için bu belirli soruları seçtiğine inanıyor.

Almanya 4 bin Euro maaş ile 1,5 milyon işçi alacak: İşte aranan meslekler!

YORUMLAR

  • 0 Yorum