Araba alım satımına sınırlama: Alınan araç, 6 aydan önce satılamayacak!

Hükümetin otomobil sektörünü normale döndürme amacı güden planı belli oldu. Edinilen bilgilere göre araba alış satışlarına kilometre ve süre kotası getirilecek. Düzenleme geçici olacak.

Araba alım satımına sınırlama: Alınan araç, 6 aydan önce satılamayacak!
08 Ağustos 2022 - 21:39 - Güncelleme: 09 Ağustos 2022 - 10:27

Türkiye’de bir sıfır otomobil sahibi olmak, son dönemlerde neredeyse imkansız hale geldi. Bir yandan çip krizi ve sıfır araç kıtlığı, diğer yandan ise fiyat patlaması derken, araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar umutlarını başka baharlara ertelediler. Bunun farkında olan devlet de bir süredir çözüm arayışında. Hatta Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile satış kısıtlaması geleceğinden bahsetmişti. “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz.” diyen Muş, detay vermese de konuyla ilgili yeni bilgiler paylaşılmış durumda.

Gazeteci Emre Özpeynirci’nin haberine göre Mehmet Muş’un düzenleme sinyali, çok yakın bir gelecekte karşımıza çıkacak. Piyasa normale dönene kadar devam edecek düzenleme kapsamında vatandaşlar, diledikleri gibi araç alıp satamayacaklar. Hükümet, bu düzenleme kapsamında çok sert cezai yaptırımlar düşünüyor. Gelin hep birlikte; otomobil sektörünü etkileyecek düzenlemenin detaylarına bakalım.

 

6 ay veya 5.000 km kısıtlaması geliyor!

Edinilen bilgiye göre bir vatandaş, araç satın aldıktan sonra ya 6 ay boyunca kullanmak zorunda kalacak ya da satıştan sonra 5.000 kilometre yol yapacak. Bu şartlar sağlanmaz ise o aracın bir kez daha el değiştirmesi mümkün olmayacak. İddiaya göre bakanlık, bu kısıtlamaya uymayan vatandaşlara çok ciddi para cezaları uygulayacak. Ancak bu cezanın tutarına ilişkin hiçbir bilgi söz konusu değil.

Bu arada; bu düzenlemenin kalıcı olmayacağı da söylentiler arasında yer alıyor. Sektör kaynaklarına göre düzenleme yapılacak ve otomobil piyasasının normal koşullara dönmesi beklenecek. Piyasa normale döndükten sonra da düzenleme kaldırılacak. Vatandaş, bugün olduğu gibi hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan araç alıp satabilecek…

Rekabet Kurumu’ndan ikinci el otomobil satış şirketlerine soruşturma

Rekabet Kurumu, ikinci el otomobil ticaretine aracılık eden internet sitesi ve uygulamalara yönelik olarak soruşturma başlattı.

 

Rekabet Kurulu, Arabam.Com, Vava Cars Turkey, Araba Sepeti ve Letgo Mobil İnternet hakkında soruşturma açtı.

Kararda şöyle denildi:

“Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açıldı.

Çevrim içi platformlar üzerinden Ikinci El binek araç alım, satımında faaliyet gösteren Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş.’nin çeşitli uygulamalar ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

 

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 21.07.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 22-33/528-M sayı ile karar verdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum