Asgari ücret zammı AKP oylarını nasıl etkiledi?

Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına Aksoy Araştırma sahibi Ertan Aksoy konuk oldu. Aksoy Araştıma'nın son anketini canlı yayında anlatan Aksoy, AKP ve CHP arasındaki farkın yüzde 2'ye düştüğünü söyledi. Aksoy, asgari ücret zammına rağmen AKP'nin yalnızca 0.4 oy arttırabildiğini de belirtti.

Asgari ücret zammı AKP oylarını nasıl etkiledi?
24 Aralık 2021 - 21:05

Halk TV'de Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına Aksoy Araştırma'nın sahibi Ertan Aksoy konuk oldu.

Aksoy Araştırma'nın son anketini aktaran Aksoy, AKP ve CHP arasındaki oy farkının yüzde 2'ye düştüğünü söyledi. Aksoy, "Aslında 2'ye düşmesi yeni olmuş bir şey değil. Bir süredir aradaki fark buraya kadar gelmişti" ifadesini kullandı.

Asgari ücret zammı

Yaptıkları araştırmada en önemli bulgularından birinin yüzde 50 asgari ücret zammına rağmen AKP oylarında yalnızca yüzde 0.4 artış olmasının olduğunu söyleyen Aksoy, "Bu yaşananlar aslında seçmende hamlelerin büyüklüğü kadar etki yaratmış diyemeyiz. Ama AKP için şöyle bir etki yarattı; bu hamlelerle birlikte büyük oranda demoralize olan teşkilatları artık daha moralli hale gelmiş durumda. Yakın zamana kadar saha çalışması yapamıyorlardı. Bir süre daha AKP teşkilatlarını saha çalışması yapabilir duruma getirmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen araştırmanın şirketlerinin öz finansmanı ile karşılandığını belirten Aksoy, kararsız seçmenlerle ilgili şöyle konuştu:

"Seçimsiz dönemlerde her zaman kararsızlar yüksek çıkar. Genelde kararsızlara çağrı yapılır. Fakat burada kararsızların sayısından öte hangi gruptan oluştuğu önemli. Şu an görüyoruz ki geçmişte AKP'ye oy vermiş seçmen gruplarından oluşuyor. Mesela, döviz kurundaki dalgalanmalar hayat pahalılığı işsizlik vs. AKP'nin oyunu geri götürmüyor ama kendi hinterlandı yüzde 50'ye gidebilen AKP'nin oyunun 30'da kalmasını sağlıyor. Yani vazgeçmiş yüzde 20'nin geri dönmesini engelliyor yaşananlar"

Aksoy, anket çalışması sonucunda; AKP'nin uzun zaman sonra oy artışı görerek, yüzde 0.4 artışla, 31,2'e çıktığını, CHP'nin 28.7, İYİ Parti'nin 13, HDP'nin 9.9, MHP'nin 8.7 oy aldığını söyledi.

Diğer partilerin yüzde 4 aldığını ifade eden Aksoy, DEVA'nın 2.4, Saadet'in 1.2 Gelecek Partisi'nin ise 0.9 oy oranına sahip olduğunu söyledi.

Muhalif bloğun toplamda daha fazla oy aldığını belirten Aksoy, "Muhalif bloğunun yüzde 60'a varan, iktidar bloğunun ise yüzde 40'ta kalan toplam oy erişimi hali devam etmekte, anlamlı bir ayrışma görmüyoruz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum