At Hırsızları Eşek ve At Eti Keserken Yakalandı

Manisa'nın Akhisar ilçesinde JASAT ekipleri tarafından yapılan operasyonda, il dışı pazarlarda satılmak üzere eşek ve at kesen 5 kişi suçüstü yakalanarak gözaltına alındı.

At Hırsızları Eşek ve At Eti Keserken Yakalandı
31 Mart 2022 - 11:05 - Güncelleme: 31 Mart 2022 - 11:11

Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Süleymanlı Mahallesi'nde A.H.K. isimli şüpheliye ait ağılda at ve eşek kesildiği istihbaratı üzerine JASAT ekipleri harekete geçti.

Akhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa hareket eden ekipler ağılda yaptıkları aramalarda etrafı branda ile kapatılmış avlu içinde 4 adet kesilerek yüzülmüş eşek ve park halinde duran kamyonet ve binek araç içerisinde 3 adet canlı at ile iki poşet dolusu yaklaşık 40 kilogram eşek eti tespit etti.

5 KİŞİ SUÇ ÜSTÜ YAKALANDI
Ekipler kesim işlemlerini yaptığı belirlenen ve araç sahipleri olan A.B.Ö, A.K, A.Ö ve A.H.K olmak üzere 5 kişiyi suçüstü yakaladı.5 şüpheli karakola götürülürken el konulan canlı hayvanlara ve etlere ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından el konuldu.

İL DIŞINDAKİ PAZARLARDA SATILMAK İSTENDİ
Öte yandan kaçak kesimi yapılan at ve eşek etlerinin Manisa il dışındaki pazarlarda satışının yapılacağı öğrenildi. Operasyonla ilgili soruşturma devam ediyor.
Sucuk gibi baharat katılan at ve eşek eti dana etinden ayırt edilemiyor.
 

Peki Türkiye’de aldığımız etlerin dana eti mi, at eti mi, eşek eti mi olacağını nasıl anlayacağız? Bunun anlaşılması kolay mı? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Işın Sayın, insan haklarına, gıda mevzuatlarına aykırı olarak değerlendirdiği bu durumun, yasalara göre besinlerin içine ne konulduğu yazılarak çözülebileceğini söylüyor...

At ve eşek eti yenilmesinin sakıncalarını ise Sayın, şöyle anlatıyor: 

"Kanuni yollardan çalışan besi hayvan çiftliklerinde hayvanların sağlığı düzenli olarak denetlenmektedir. Fakat sucuk, kebap, köfte ve parça etlere bile sızmayı başaran at/eşek etleri için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir.

Konunun en önemli ve hayati noktası da budur: Acaba at ve eşekler öldüklerinde sağlıklı mıydı, hastalıktan mı öldü? Kim bilir… 'Ben kül yutmam' diyen Avrupa ülkelerini bile ayakta uyutan köftelerimize at eti karıştıran bu merdiven altı anlaşmalarda sağlık denetimlerinden nasıl söz edebiliriz ki..."

DANA ETİNDEN NE FARKI VAR

Sayın, at ve eşek etlerinin dana etlerine göre farklarını ise şöyle açıklıyor:

+ Sert,

+ Geç pişen,

+ Çiğnemeye rağmen lastiksi duran,

+ Yağı daha koyu sarı renkte,

+ Çiğ hali daha koyu kırmızı renkte,

+ Havayla teması halinde rengi daha da koyulaşan,

+ Kıyması, kebabı, köftesi de nispeten daha elastik etlerdir.

+ Sucuk, sosis, salam üretiminde kullanılıyor olabilir.

Etlerin terbiye edilmesi, soslama işlemi, baharat ve garnitürle servis etme nedeniyle aradaki tat farkı da ortadan kalkar."

Durum ortada; Avrupa ülkeleri bunu tadından fark edemediği için  laboratuar analizleri yeni yapıldı, belki de çok eski hikaye…

HAZIR KIYMA ALMAYIN

Işın Sayın, ne yapılması gerektiğini de şöyle ifade ediyor:

+ Dışarıda kıymadan üretilen önceden hazırlanmış köfte, kebap, döner vb etleri yemeyin. Bunları ancak laboratuar analizi ile ayırt edebilirsiniz.

+ Güven duyduğunuz yerlerde et yiyin.

+ Yumuşak, kolay çiğnenen, terbiye sosu tadı almadığınız parça etten yemekler,

+ Terbiye sosuna bulanmamış yumuşak bonfile/antikot,

+ Salatada ince doğranmış etlerin yumuşak, terbiye edilmemiş olması,

+ Kıymadan üretilmeyen etler,

+ Terbiye edildiğine dair soslu tadı almadığınız kırmızı etten şiş, çöp şişler

+ Üzerindeki karışım soslarla sunulmayan seçeneklere öncelik tanıyın.

+ Yağsız parça dana etinden kıyıldığını gözünüzle görün ve onunla evde köfte yapın, köfteyi kıymayı ve kıymadan üretilen yiyecekleri yalnızca evde yiyin.


YORUMLAR

  • 0 Yorum