Ay Hakkında Birkaç Bilgi

Dünyanın uydusu olan Ay, insanoğlu için daima büyüleyici ve gizemli olmuştur. 1969’da Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in ayak bastığı Ay hakkında soru cevap üzerinden ilerleyen birkaç bilgi…

Ay Hakkında Birkaç Bilgi
28 Temmuz 2018 - 10:50
95 km hızla, Ay’a ulaşmak ne kadar sürer ?: Astronom Fred Hoyle, bir arabayı 95 km / saat ile yukarı doğru sürerseniz, uzaya ulaşmak için sadece bir saat sürdüğünü belirten ilk kişi oldu. Ay’a ulaşmak biraz daha uzun sürecektir, çünkü burası 400.000 km (250.000 mil) uzakta. Yani Dünya’nın çevresinde 10 kez araba sürmek gibi. 95 km ile yaklaşık 6 aydan kısa bir sürede Ay’a ulaşabilirsiniz. Ancak arabanın benzininin ve akciğerinizdeki oksijeni de unutmamanız gerekir…Asteroit etkisi Ay’ı bize daha yakınlaştırabilir mi?: Ay gerçekten çok büyük. Ve buna çarpacak olan nesne Ay’ın boyutlarından küçükse, Ay’da sadece kratere sebep olur. Ancak, Ay’a benzer kütle ve hızdaki bir nesnenin Ay’a vurması durumunda Ay’ın yörüngesi belki değişebilir ancak Ay’ın böyle bir etki ile yok edilme ihtimali daha yüksektir.Büyük göktaşları ne sıklıkla Ay’a çarpar?:  Ay sürekli olarak meteorlarla bombardımana tutuluyor, ama bunların çoğu küçük boyutlu. Daha büyük etkiler yıllar boyunca düzenli olarak gözlemlenmiştir. Şubat 2014’te, İspanyol gök bilimciler yaklaşık 400 kilo ağırlığında bir meteorun etkisini kaydettiler. Yaklaşık 64.374km / saat (40.000 mph) seyahat ediyordu ve 40 metre genişliğinde bir kraterle sonuçlandı. Sadece altı ay önce bir NASA teleskobu, 40 kg’lik bir nesnenin etkisini tespit etti. Ancak, bu etkilerin fiili yıllık oranı belirsizdir çünkü astronomlar henüz yeterince gözlemlememişlerdir.İnsan yapımı nesneler Ay’da ne kadar dayanabilir ?: Ay’da araştırma çantalarından uzay araçlarına kadar 180 tondan fazla insan yapımı malzeme olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, bu malzemeleri etkileyecek çok az şey vardır. Güneş ışınlarının etkisi muhtemelen Apollon astronotlarının orada bıraktığı ABD bayrağını zaten ağartmıştır. Enerjik mikrometreler, bu malzemeleri zaman içinde yavaş yavaş aşındırsa da, şu anki araştırma malzemelerin 100 milyon yıl boyunca kalacağını gösteriyor. Ay nasıl oluştu?: Bir olasılık, Ay’ın Dünya’nın yer çekimi tarafından yakalanan bağımsız bir cüce gezegen olduğuydu. Bir diğer ihtimal, Ay ve Dünya aynı toz ve gazdan birlikte oluşmuş olabilir. Bu, Ay’ın yörüngesiyle daha tutarlı, fakat neden Dünya’dan çok daha az yoğun olduğunu açıklamıyor. Ancak şu anda astronomların tercih ettiği teori, Theia denen Mars büyüklüğünde bir gezegenin, Dünya’nın 4,5 milyar yıl önce Dünya ile çarpışmasıdır. Ay, Dünya’nın yoğun çekirdeğini geride bırakarak çarpma ile uzaya fırlatılan daha hafif kabuk parçalarından oluştu.

Ay’da saat kaç ?: Belirli bir konumdaki ‘zamanı’ tanımlamanın birçok yolu vardır. Dünyada her zamanki sistemimiz (‘güneş saati’) Güneş’in gökyüzündeki hareketiyle tanımlanır (genellikle atomik bir saatle zamanın izini sürsek de). Bu, yerel saatin Dünya üzerinde bulunduğunuz yere bağlı olduğu ve birçok farklı saat dilimine sahip olarak bu komplikasyonun etrafından dolacağı anlamına gelir. Şimdi, Ay’dan görüldüğü gibi Güneş’in hareketine dayanan benzer bir zaman sistemini de tanımlayabiliriz. ununla birlikte, daha yararlı olan, konuma göre değişmeyen bir zaman tanımıdır. Buna Evrensel Zaman (UT) denir ve Greenwich Ortalama Zamanının modern bir şeklidir. Evrende her yer aynı. Yani, Ay’daki UT zamanı Dünyadaki UT zamanı ile aynıdır.Neden Ay’ın bir ismi yok ?:  Astronomik nesneler isimlerini, uzun süredir devam eden gelenekle ya da keşifçiler tarafından isimlendirilerek edinirler. Gezegenlerin tüm uyduları arasında, Ay, tarihin başlangıcından beri bilinen tek olma ayrıcalığına sahiptir ve böylelikle hiçbir keşfe sahip değildir. Böylece, eşsiz statüsüne uyan geleneksel “Ay” adını korumuştur.

Kaynak: http://www.sciencefocus.com/gallery/space/moon-facts-qa-special

Çeviren: Kuzey KILIÇ

YORUMLAR

  • 0 Yorum