Güneş'in Sürekli Şekil Değiştirdiği Keşfedildi

Bizi hayatta tutan galaksimizin orta noktasına kurulu güneş, orada derin ve güzel biçimde karanlığı aydınlatıyor.

Güneş'in Sürekli Şekil Değiştirdiği Keşfedildi
28 Temmuz 2018 - 10:42
 Diğer güneşlere göre ortalama olarak kabul edilse de bu küçük nükleer reaktör düzenli olarak tornadolar, güneş fişekleri ve gece boyunca karmaşık plazma akışları göndermektedir. Yürütülen yeni bir çalışma güneşe dair yepyeni bir bilgiyi ortaya çıkardı. Güneş düzenli olarak 1 ila 2 kilometre çapında büyüyor ve 11 yılda bir eski küçük formuna geri dönüyor. 

Bu durum güneşin çok yavaş olsa da nefes alıp verdiğini gösteriyor. Bu büyüme güneşin yarıçapını en fazla yüzde 0.00029 artıran bu ekstra kilometrelerle birlikte, çok soluk bir nefes alma ve nefes vermedir. Bu küçük değişimin algılanması ise oldukça zor. New Jersey Institute of Technology ve Coted’Azur Üniversitesi’nden bir ekibin bunu keşfetmesi inanılmaz olarak görülüyor. Son zamanlarda yapılan çalışmalara benzer şekilde ekip, güneş enerjisinden kaçan ve geri dönen plazma akımları üzerine yoğunlaştı. Çalışma sonrasında yıldız boyunca süzülen plazma dalgalarının frekanslarının bir müzik aleti tarafından verilen ses dalgalarından çok farklı olmadığı ortaya çıktı. Güneşten yayılan dalgaların frekansları güneşin büyüklüğüne göre değişmektedir. Bu durum dünya üzerindeki bilim insanları tarafından kolay bir gözlem olmasa da ölçülebilir. Bu keşfin yapılabilmesi için bilim insanları NASA’ya ait iki farklı uzay teleskobunu kullandılar ve 21 yıl boyunca gözlem yaptılar. Her 11 yılda bir Güneş şiddetli bir güneş enerjisinden maksimum sessiz bir güneş enerjisine doğru hareket eder. Maksimum durumda güneş lekeleri – yoğun manyetik aktivitenin karanlık lekeleri – daha sık görünür ve ekvatorun hemen üstünde ve altında kümelenir. 

Güneş fırtınalarının ortaya çıkma olasılığını artıran daha fazla güneş lekesidir. Bu da göklerdeki daha güçlü auroralardan elektrik altyapısının bozulmasına kadar bir dizi şeyi tetikleyebilir. Bu aktivite, Güneş’in derinliklerine gömülmüş manyetik aktivite tarafından yönlendirilir. Gerçekten de ekibin izlediği plazma dalgaları, yüzeye yakın mesafeden yüzlerce kilometre yüzeyin altında yüzüyor. Güneşin boyutunda meydana gelen bu küçük değişimler, dünya üzerindeki iklimlere herhangi bir tesir yapmıyor. Kaynak: http://www.iflscience.com/space/the-sun-is-changing-shape-and-were-not-sure-why/all/

YORUMLAR

  • 0 Yorum