Barınma sorunu ciddi boyutta

Devlet yurtlarının kısıtlı kontenjanları, kiralardaki, özel yurt ve pansiyonlardaki fahiş fiyat artışları üniversite öğrencilerini ciddi bir barınma sorunuyla karşı karşıya getirdi. Sorunlarının çözümü için “barınamıyoruz” sloganıyla sokak eylemlerini 7’inci günde de sürdüren öğrenciler, polis engeliyle karşılaşıyorlar. BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Ülkemizin geleceğini sokakta bırakamayız” uyarısında bulunmuştu

  Barınma sorunu ciddi boyutta
26 Eylül 2021 - 09:25
Normalleşme süreciyle birlikte yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber, üstü örtülen sorunlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de üniversiteli gençlerin barınma sorunu. Milyonlarca mültecinin oluşturduğu talep sebebiyle büyük şehirlerde kira fiyatlarının haddinden fazla tırmanması, öğrencilerin barınma harcamalarını da ciddi manada artırdı. Kiralar uçarken, buna bağlı olarak özel yurt ve pansiyon fiyatları da katlanarak arttı. Bu soruna dikkat çekmek için üniversite öğrencileri birçok ilimizde "barınamıyoruz" sloganıyla 7 gündür sokakta yatarak eylem yapıyorlar.

Çözüm de yok, izin de yok

Eylemlerini gece gündüz sürdüren öğrenciler zaman zaman polis müdahalesiyle karşılaşıyorlar, gözaltına alınıyorlar ve sorgulanıyorlar. Bunun bir örneği Eskişehir'de de yaşandı. Eskişehir'de bir grup üniversite öğrencisi önceki gece 'Barınamıyoruz' eylemlerinin 6. gününde Eskibağlar Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'ndeki Haller Parkı'nda bir araya gelerek kartona yazdıkları 'Barınamıyoruz' pankartı ile yurt ve ev kiralarındaki artışı protesto etmek istedi. Ancak son eylemde polisin sert tavrı ile karşı karşıya kaldılar. Polis, öğrencileri parkı boşaltmaları ve eylemlerini sonlandırma çağrısında bulundu. Öğrenciler ise aynı eylemi daha önceki gece de yaptıklarını ve izin verdiklerini hatırlatarak parkı boşaltmak ve eylemlerini sonlandırmak istemedi. Polis, öğrencileri yaptıklarının yasal olmadığını belirterek 3 kez ikazda bulundu. Öğrenciler eylemlerini sonlandırmaması üzerine polis gözaltı işlemi başlattı. 5 öğrenci polis tarafından gözaltına alınarak ifadeleri alınmak üzere Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Geceyi emniyette geçiren 5 kişi saat 03.00 sıralarında serbest bırakıldı. Bu ve benzeri örneklere bakıldığında gençler dertlerine çözüm bulamadıkları gibi, seslerini duyurmak için yaptıkları eylemlere de müsaade edilmiyor.

Devletin yurt imkânı yok denecek kadar az

Üniversiteli gençlerin sayısı ve buna mukabil devlet yurtlarının kontenjanları mukayese edildiğinde, barınma sorunun çok ciddi boyutlarda olduğu açıkça görülüyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı yurtların sayısı 30 Aralık 2020'de 781 iken, Temmuz 2021'de 772'ye, Eylül 2021'de ise 768'e düştü. 6 ayda devlete ait 13 yurt kapatıldı. AKP'nin iktidara geldiği 2002'de 182 bin kişi kapasiteli 190 yurt vardı ve 1 milyon 918 bin üniversite öğrencisi bulunuyordu. Şimdi ise 7 milyon 940 bin 133 üniversite öğrencisine karşılık, 720 bin kişi kapasiteli toplam 768 yurt var. Geriye kalan 7 milyon 220 bin öğrenci ise, barınma sorunuyla baş başa bırakılmış durumda.

Kiralar ateş pahası!

Üniversiteli öğrencilerin maruz kaldığı fahiş kiralar konusunda emlakçılar da dert yanıyor. Kocaeli Emlakçılar Derneği ve Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu öğrencilerin şehre dönmeleriyle birlikte 1000 TL'lik kiraların 2000 TL'ye, 2000 TL'lik kiraların da 3000 TL'ye çıkmasını 'fırsatçılık' olarak nitelendirdi ve şu açıklamaları yaptı: "Geçen yıl üniversite okumak için Kocaeli'ye gelip, 1000 TL'ye tutulan kiralık evlerin sözleşmesi 2 yıl daha yenilenmek isteniyor ama ev sahibi yanaşmıyor. Aksine, 'Ya kirayı yüzde 60 artır ya da evimden çık' diyor. Yani kişiyi çıkmaya zorluyor. Çıktıktan sonra ise yeni kiracı adayına daha yüksek fiyatlara veriyor. Bir öğrenci, 'Ben Kocaeli'de yurtta kalacağım' derse aylık 2 bin TL ödemek zorunda. İki öğrenci birleşip ev tutsa yine aynı para ödenmek zorunda. Şu anda Türkiye'nin herhangi bir ilinde okuyan üniversite öğrencisinin aylık yaklaşık 5 bin TL gideri oluyor. İşçinin, memurun evlatlarına bu desteği sağlaması da maalesef çok zor." Emlakçıların da dikkat çektiği bu olumsuz şartlarda öğrencilerin barınma sorunu çözümsüzlüğünü koruyor ve yıllarca ter dökerek elde ettikleri üniversite eğitimlerini de yarıda bırakma tehlikesiyle karşı karşıyalar.

'Ülkemizin geleceğini sokakta bırakamayız'

Türkiye'nin en genç genel başkanı olan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, üniversiteli gençlerin barınma sorunu ve sorunlarını dile getirmelerinin engellenmesi ile ilgili dikkat çekici bir mesaj paylaştı ve mesajında şunları ifade etti: "Siz hiç genç olamamış efendiler, ülkemizin geleceğini sokaklarda bırakamayız. Bugün görmezden geldiğiniz gençlerimiz, yarın oy pusulasında sizleri görmezden gelecekler." Partisinin Karabük İl Kongresi'nde de gençlerin sorunlarına değinen BTP Lideri, "Bu ülkenin geleceği olan gençler öyle bir eziliyor ki... Bunlar, bugün sizlerin yaptığı işleri yarın yapacak olan insanlar. Sizlerin oturduğu makamlarda, mevkilerde oturacak insanlar öyle yok ediliyor ki... Dün kısacık bir video izledim; 6-7 yaşındaki bir çocuğun başına kapı çalar gibi vuruyor. Bana, 'Gençleri ne yapmak lazım' diye soruyorlar. Ben de 'dövmeyin yeter' diyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum