'Bay Sinema'ya son yolculuk

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden birisi olan Türker İnanoğlu 18 Mayıs 1936'da dünyaya geldi. Usta oyuncu 2 Nisan 2024'te ise 87 yaşından hayata gözlerini yumdu. 'Bay Sinema' olarak anılan Türker İnanoğlu'un eşi Gülşen Bubikoğlu, vefat haberinin ardından bir paylaşımda bulundu.

'Bay Sinema'ya son yolculuk
03 Nisan 2024 - 09:46

 

Cümle kısa ama o kadar çok şey anlatıyor ki!

Yeşilçam tarihine damgasını vuran yüzlerce film, milyonları ekrana bağlayan diziler, TV programları... Hepsinde Türker İnanoğlu'nun imzası var.

İKİ TUTKUSU VARDI: SİNEMA VE FUTBOL

İKİ TUTKUSU VARDI: SİNEMA VE FUTBOL 

 

Aslında onun bu sinema tutkusu henüz genç yaşında başladı. 18 Mayıs 1936'da Safranbolu'da dünyaya gelen Türker İnanoğlu'nun bir tutkusu daha vardı: Futbol.

Abdülhamit'in huzur hocası Mustafa Lütfi Efendi'nin oğlu Dr. Hakkı Nevin ile Safranbolu eşrafından Çizmecioğlu ailesinin kızı Nazmiye Hanım'ın üç erkek çocuğundan biriydi Türker İnanoğlu.

Onun ardından Sezer ve Berker adında ikiz kardeşleri de dünyaya geldi ama Sezer, üç aylıkken yaşama veda etti.

Hayatının ilk 15 yılını doğum yeri olan Safranbolu ile İstanbul arasında mekik dokuyarak geçirdi Türker İnanoğlu.

Futbola olan büyük tutkusu onu okul takımlarında ve semt kulüplerinde yeşil sahalara çıkmaya yöneltti.

 

 

Türker İnanoğlu henüz bir bebekken objektife böyle gülümsüyordu.

OKULUNU TAMAMLAMADAN SİNEMAYA ADIM ATTI

Liseden mezun olduktan sonra Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi ama okulu bitirmeden sinemacılığa adım attı.

Onun Yeşilçam'daki ilk hocaları Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer oldu. Bu iki ustaya 9 filmde asistanlık yaptı İnanoğlu. Sonra kendi sinema serüveni başladı.

 

 

Takvimler 1959 yılını gösterirken Senden Ayrı Yaşayamam ile ilk yönetmenlik deneyimine imza attı.

Kısacık zamanda farklı yapımcılarla 10 tane film çektikten bir yıl sonra kendi yapım şirketini kurdu: Erler Film. Yani Türkiye'de en uzun süre faaliyet gösteren yapım şirketi.

Bugün Yeşilçam'ın efsane isimlerinden biri olan Erler Film bünyesinde 200'ün üzerinde film çekti İnanoğlu.

Sadece kendi filmlerinin değil aynı zamanda Türkiye'de çekilen Amerikan, Japon, Alman ve Fransız filmlerinin yapımcılığını da üstlendi.

ASKERLİĞİNİ YEDEK SUBAY OLARAK YAPTI

ASKERLİĞİNİ YEDEK SUBAY OLARAK YAPTI 

 

Sinema kariyerine çok erken adım atan İnanoğlu, 1963 yılında yedek subay öğretmen olarak vatani görevine başladı. Bu kapsamda Taksim ve Hacıhüsrev'de ilkokul öğretmenliği yaptı.

Askerliğini Ezine'de tamamladıktan sonra 1964 yılında ilk evliliğini Türk sinemasının en zarif oyuncularından Filiz Akın ile gerçekleştirdi.

Evlilik 10 yıl sürdü. Bu evlilikten İlker adını verdikleri bir erkek çocukları dünyaya geldi. İlker İnanoğlu, sonradan babasının izinden gidip sinemada kariyer yaptı. Yeşilçam'ın Yumurcak'ı olarak tanındı.

 
İLK EŞİ DE İKİNCİ EŞİ DE YEŞİLÇAMIN YILDIZLARINDAN

İLK EŞİ DE İKİNCİ EŞİ DE YEŞİLÇAM'IN YILDIZLARINDAN 

 

Filiz Akın'dan boşandıktan bir yıl sonra İnanoğlu, ikinci evliliğini yine Yeşilçam'ın bir dönemine damga vuran yıldızlardan Gülşen Bubikoğlu ile yaptı. Bu evlilikten de Zeynep adını verdikleri bir kızları dünyaya geldi.

Türker İnanoğlu, Türkiye'de birçok ilke imza atan bir isim.

Bunlardan birini de 1979'da kurduğu Ulusal Video adlı şirket aracılığıyla yaptı. Bu şirket Türkiye'de videoculuğun öncülerinden biri olarak tarihe geçti. İnanoğlu'nun şirketi aracılığıyla hem Türkiye'de hem yurt dışında 2 bine yakın video filmi çekildi.

Bu sayede tam da Türk sinemasının krizden geçtiği bir dönemde Yedinci Sanat'a can suyu oldu.

İLK EŞİ FİLİZ AKININ PAYLAŞIMI

İLK EŞİ FİLİZ AKIN'IN PAYLAŞIMI 

 

İnanoğlu'nun eski eşi Filiz Akın ise paylaşımında "Uzun süredir hastalıklarla uğraşıyordu. Doktorları ve ailesinin bütün gayretine rağmen kurtarılamamış…

Hayatında pek çok şeyden de fazla sinemayı seven, gerçekten de son günlerine kadar üreten, önce yönetmen ve yapımcı daha sonra sadece prodüktör olarak devam eden son çınarı, oğlumun babasını kaybettik! Başta eşinin, çocukları Zeynep ve İlker’in, torunlarının ve tüm sinema camiasının başı sağ olsun, sabırlar diliyorum… “Bay Sinema” maalesef yok artık…"

YORUMLAR

  • 0 Yorum