Bazı insanlar neden aşık olamıyor?

Araştırmalara göre, bekar insanların %20'si aslında hiç aşık olmadı. Bazı insanların iddia ettikleri gibi gerçekten "romantizme ihtiyacı yoktur".

Bazı insanlar neden aşık olamıyor?
29 Ekim 2020 - 11:29

Ancak bazıları için durum ''etrafta uygun biri'' olmamasından daha karmaşıktır. İnsanların aşık olmasını ve yakın ilişkiler kurmasını engelleyen çok yaygın ancak pek bilinmeyen bir durumu sizin için derledik. İşte detaylar..

Eda Özdemir - PembeNar Özel


ABONE OL

Eda Özdemir - PembeNar Özel 



Uzmanlar 'aşık olamama' durumu için çeşitli nedenler sayarlar. Örneğin, öz güveniniz düşük olabilir. Bu durumda, birinin sizi sevebileceğine inanmazsınız ve bu durum sizi; birini sevmekten de alıkoyar.




  • Mükemmeliyetçilik



Mükemmeliyetçilik 



Yalnızlığınız bir başka nedeni de mükemmeliyetçi yönünüz olabilir. Partnerinizin nasıl görünmesi gerektiğine dair kafanızda ideal bir resme sahipseniz, bu resme uymayan kimseye şans vermiyor olabilirsiniz. Yüksek beklentileriniz, "yeterince iyi olmayanlara" aşık olmanızı engeller.









Ancak farkında bile olmadan yaşadığınız başka bir durumun içinde olabilirsiniz. Genellikle "karşı-bağımlılık" olarak adlandırılan bir yakınlık korkunuz olabilir.







İnsanlara yaklaşmakta güçlük çekmek, çok yaklaşmaya çalışan insanları uzaklaştırmak, endişeli olmak ve samimi ilişkilerden kaçmak, sürekli hata yapmaktan korkmak, mükemmel olmak için çok uğraşmak, başkalarından yardım istemekten kaçınmak, sürekli meşgul olmak ancak hiçbir şey yapamamak gibi davranışlar 'karşı-bağımlılık' belirtileri arasında yer alıyor.









Bu tür insanlar özel hayatlarında çok çekingen davranırlar. Kişisel alana çok fazla ihtiyaç duyarlar. Savunmasızlık ya da zayıflık göstermekten korktukları için kimsenin kişisel alanlarını işgal etmesinden hoşlanmazlar.







'Karşı-bağımlı' insanlar kendinden emin, başarılı ve bağımsız görünürler ve bu şekilde görünmek için çok çaba sarf ederler. Bu tam olarak doğru olmasa da kimseye ihtiyaç duymadıklarını gösterirler. İçten içe, çok güvensiz, muhtaç ve ilişkilerinde başarısızdırlar.




  • Çocukluğa dayanıyor





Çocukluğa dayanıyor 



Çoğu psikolojik problem gibi, bu davranışların hepsi kişilerin çocukluklarına kadar uzanıyor. Geçmişte zayıflıklarını açığa vurmuş çocuklar, görmezden gelinmiş ya da alay edilmiş olabiliyor. Bu şekilde, çocuklar yalnızca güçlü ve bağımsız görünmeleri gerektiğini öğreniyorlar.







Karşı-bağımlı davranışın en yaygın nedenlerinden biri, kişinin ebeveynlerine olan duygusal bağının yitirilmesi veya çocuğa (fiziksel veya duygusal) yönelik tacizdir.









Bu nedenle çocuklar yakınlığı reddedilme ve acı ile ilişkilendirmeyi öğrenirler. Travmaları onlara kimseye güvenmenin güvenli olmadığını öğretir.







Romantik ilişkiler samimiyetle ilgilidir, bu yüzden karşı-bağımlı insanlar aşık olmalarını engelleyerek ve çok yakın olmaya çalışan insanları uzaklaştırarak bundan kaçınırlar.









Eğer aşık olamıyorsanız ve bu tercihiniz dışında gelişen bir durum ise; çözüm yolu arayabilirsiniz. Kendiniz hakkında daha fazla bilgi edinin. Kitaplar, psikoloji makaleleri okuyun, sorular sorun, anılarınız ve duygularınız üzerine düşünün. İlk adım problemi anlamak ve kabul etmektir, daha sonra üzerinde çalışabilirsiniz.







Psikolojik destek ve danışma için mutlaka bir uzmana görüşün ve bu sorunun üstesinden gelmeye çalışın.




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum