Belçika'da ilginç deney: 55 yargıç mahkum hayatı yaşadı

55 Belçikalı yargıç, cezaevindeki mahkumları anlamak için iki gün boyunca mahkum hayatı yaşadı.

Belçika'da ilginç deney: 55 yargıç mahkum hayatı yaşadı
20 Eylül 2022 - 09:31

55 Belçikalı yargıç cumartesi günü, cezaevindeki mahkumlar gibi cezaevi personelinin emir ve talimatlarına uymak zorunda kaldı. Sözkonusu deneyin amacının, özgürlükten mahrum bırakılmanın ne anlama geldiğini deneyimlemek olduğu aktarıldı.

Yeni açılacak hapishanede gerçekleşti

Belçika Adalet Bakanı yaptığı açıklamada, operasyonun Brüksel bölgesindeki bir cezaevinde gönüllülük esasına göre yürütüldüğünü söyledi. Le Figaro'nun haberine göre, yargıçlar, bin 190 mahkûmun kaldığı ve 30 Eylül'de açılışı yapılacak olan yeni Haren cezaevine sabah saat 9'da geldiler.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Yargıçlar elbette bir cezaevinde işlerin nasıl yürüdüğünü bilirler, ancak bunu bizzat tecrübe etmek, onlara gerçekleri tam olarak bilerek ceza vermelerine yardımcı olabilecek eşsiz bir fırsat sunar."

Mahkumlar gibi yiyip çalıştılar

Deneyde yargıçlar, cep telefonlarını kullanamadı ancak gerçek mahkumlar gibi aileleriyle görüşebildi. Mahkumlarla aynı yemekleri yiyen yargıçlar, mutfak ve çamaşırhanede de mahkumların yaptığı işleri yaptı.

Cezaevleri Genel Müdürü, "Bu deney, insanları hapse mahkum eden yargıçlara özgürlüklerinden mahrum bırakılmanın ne anlama geldiğini deneyimleme fırsatı sundu" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum