Beş Dakikada Diploma! Tıp 30, Avukatlık 60 Bin TL

İnternet üzerinden 'imzalı, damgalı ve YÖK onaylı' ibaresi ile diploma satan dolandırıcılar ifşa oldu. Dolandırıcılar tıp diplomasını 30, avukatlık diplomasını 60 bin TL'ye satıyor.

Beş Dakikada Diploma! Tıp 30, Avukatlık 60 Bin TL
03 Aralık 2022 - 14:35 - Güncelleme: 04 Aralık 2022 - 11:19

Tekirdağ'ın Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile hastanede görev yaptığı anlaşılan Ayşe Özkiraz'ın (20) ardından, beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van'dan İstanbul'a nakleden 'sahte doktorErzincan'da yakalandı. Yaşanan bu olaylar, akıllara sahte diploma dolandırıcılığını getirdi.

Aydınlık'tan Alikan Uçar'ın haberine göre, sahte diploma satışı internet üzerinden çok yaygınlaşmış durumda. Üstelik satıcılar YÖKMEB ve e-Devlet onaylı diplomaların garantisini veriyor. Bu işlemlerin internet üzerinden rahat bir biçimde yapılması ise dikkat çekici.

6 yıldır dolandırıyorlar

6 yıldır dolandırıyorlar

Sahte diploma satıcılarının sitesine girildiğinde karşınıza kendilerini tanıtan ufak bir metin çıkıyor. Metinde '6 senedir (2016'dan beri) güvenle diploma satışı yapıyoruz ve amacımız başka ülke hayalleri olan veya sadece diplomasına yorulmadan kavuşmak isteyen kişilere yardım etmek.' ifadeleri yer alıyor.

Sitede yazanlara göre ilköğretim, ortaokul, lise, ön lisans ve yüksek lisans diplomalarını satın alabiliyorsunuz. Diploma ücretleri ise okul ve bölümlere göre değişiklik gösteriyor. 

İstediğiniz diplomayı seçtikten sonra WhatsApp sohbet hattına yönlendiriliyorsunuz. Sohbet ettiğiniz kişiye diplomasını talep ettiğiniz okul ve bölümü belirttikten sonra size fiyat veriliyor.

Dekan ismi ve imzası da var

Dekan ismi ve imzası da var

Dolandırıcılık açısından daha kullanışlı görülebilecek avukatlık mesleği için hukuk fakültesi diploması tıp fakültesi diplomasından daha pahalı. Öyle ki avukatlık diploması için 60 bin TL, tıp fakültesi için 30 bin, öğretmenlik diploması için 10 bin TL fiyat biçiliyor.

Diğer diplomalar için istenen ücretler ise şöyle:

İlköğretim ve ortaokul: 2 bin TL

Lise: 4 bin TL

Ön lisans: 6 bin TL

Lisans: 10 bin TL

Yüksek Lisans: 15 bin TL

Diploma satıcılarından istenilen örnek diplomalarda dekan isimleri ve imzalarının da bulunduğu görülüyor. Satıcılar kendilerini güvene almak açısından diploma fotoğraflarını atmak yerine, tek sefer görülebilen video atıyor.

Haberde iletişime geçilen satıcının daha önce de birçok kişiyi dolandırdığı, dolandırılan kişilerin şikâyette bulunmasına rağmen sonuç alınamadığı  belirtildi. Şikâyet edenler parayı ödediklerini fakat diplomaların gelmediğini aktardı. Diploma dolandırıcılarının daha önce farklı sitelerden işlem yaptığı, şikâyet edildiğinde adres değişikliği yaparak dolandırıcılığa devam ettikleri kaydedildi.

Sahte diplomalar Meclis gündeminde

Sahte diplomalar Meclis gündeminde

YORUMLAR

  • 0 Yorum